Syrische vluchtelingen opgejaagd in Libanon

Syrische activisten die de repressie in hun eigen land ontvluchten, krijgen het in buurland Libanon nauwelijks beter. Ze worden er bedreigd en geslagen, en volgens mensenrechtenorganisaties zijn al meer dan tien mensen verdwenen.

Syrië heeft al sinds maart te maken met betogingen om meer democratie. Het militaire apparaat van president Assad treedt keihard op en bij confrontaties zijn al meer dan drieduizend doden gevallen.

Politieke activisten die naar buurland Libanon vluchten, stellen vast dat ze ook daar niet veilig zijn. Libanon wordt bestuurd door een coalitie van partijen die het goed kunnen vinden met Damascus. Bovendien installeerde de Syrische overheid een actief inlichtingennetwerk in Libanon tijdens de bezetting die duurde tot 2005.

Volgens mensenrechtenorganisaties in Beiroet zijn er steeds meer aanvallen op Syrische activisten en zijn al meer dan tien Syrische oppositieleden in Libanon verdwenen.

Geslagen en bedreigd

Twee weken geleden werd de Koerdische activist Kadar Saleh Beeri geslagen door onbekenden, na een betoging voor de Syrische ambassade in Beiroet. “Ik werd geslagen door mannen die stokken en wapens bij zich hadden toen ik de demonstratie verliet”, vertelt Beeri. “We staan hier in Libanon constant onder druk. Ik ben bedreigd en beledigd. Ik heb al verschillende keren mijn gsm-nummer veranderd, maar elke keer weten ze me weer op te sporen.”

Beeri is niet de enige die ermee te maken krijgt. Saleh Damerji, een Syrische journalist die voor de Koerdische TV werkt, leeft al meer dan vijftien jaar in Libanon. Sinds hij zich twee jaar geleden aansloot bij de Syrische oppositie, is hij het doelwit van voortdurende bedreigingen en intimidatie. “Aanhangers van Assad in Libanon voeren een psychologische oorlog tegen de oppositie. Onze gezinnen zijn talrijke keren bedreigd”, zegt hij.

Verdwijningen

Eind februari werden zes leden van het gezin Jasem opgepakt door de Libanese inlichtingendiensten nadat ze folders hadden uitgedeeld waarin het Syrische regime werd aangeklaagd. Kort na hun vrijlating op 25 februari, verdwenen drie van de broers. In mei verdween de 86-jarige Shibli al-Ayssami terwijl hij op bezoek was in Libanon. Al-Ayssami is medeoprichter van de Syrische Baathpartij en leefde in ballingschap in de Verenigde Staten.

“Naast die bekende zaken hebben we twaalf zaken gedocumenteerd van Syrische oppositieleden die in Libanon zijn opgepakt om naar Syrië overgedragen te worden”, zegt Nabil Halabi, advocaat bij het Libanese Instituut voor Democratie en Mensenrechten. “Ze worden vervoerd in auto’s van de ambassade, die over diplomatieke nummerplaten beschikken en niet worden doorzocht aan de grens.” De advocaat hekelt de lakse houding van de Libanese overheid in de zaak.

“Het is jammer dat de rechtstaat in Libanon er niet in slaagt om ons te beschermen”, zegt Damerji. “De enige raad die we van de overheid hier krijgen, is om ons gedeisd de houden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.