Tijdlijn: Somalische burgeroorlog

Sinds begin 1980 woedt er een burgeroorlog in Somalië tussen de verschillende clans. Een stabiele regering is er sindsdien niet geweest.
Januari 1991: De noordelijke clans van het Verenigd Somalisch Congres (USC) en de Somalische Nationale Reddersbeweging (SSNM), gesteund door Ethiopië veroveren de hoofdstad Mogadishu. Dit na een burgeroorlog die begon in 1980. President Mohammed Siad Barre vlucht naar het buitenland. De clans installeren Ali Mahdi Mohammed (USC) als interim-president. De president wordt echter niet gesteund door generaal Mohammed Farrah Aydid (USC). Het dispuut tussen generaal Farrah Aydid en president Mahdi Mohammed ontaardt in een gewapend conflict.
18 mei 1991: Het noordwestelijke deel van Somalië onder leiding van de Nationaal Somalische Beweging (SNM), Somaliland (tijdens de kolonietijd onder Brits regime), scheurt zich af van de rest van het land. Sindsdien is Somaliland in theorie onafhankelijk. Het is echter nog niet erkend door buitenlandse regeringen.
9 december 1992: De VN, onder leiding van de Verenigde Staten, gaat op vredesmissie in Somalië om stabiliteit te bewerkstelligen en de vrije doorgang van hulpgoederen.
4 oktober 1993: Somalische militanten schieten twee helicopters van de VS neer in Mogadishu.
1994: Generaal Aydid en de troepen van de VN vredesmacht raken slaags.
Maart 1994: De Verenigde Staten trekken zich officieel terug uit de VN vredesmissie.
1995: De VN-vredesmissie verlaat Somalië na een vredesakkoord tussen president Mahdi generaal Aydid. Na de terugtrekking laait het geweld weer op.
Juni 1995: Generaal Aydid wordt zelf president na hevige gevechten.
23 juli 1998: Puntland (noordoosten) verklaart een tijdelijke onafhankelijkheid tot het land weer stabiel is en een centrale overheid heeft
Augustus 2000: Clanleiders verzamelen en kiezen Abdulkassim Salat Hassan als nieuwe president van een overgangsregering.
Oktober 2000: De nieuwe president Hassan komt aan in Mogadishu en verklaart de eerste regering sinds 1991.
April 2001: Somalische krijgsheren verklaren dat ze binnen de zes maanden een nieuwe regering willen hebben, in directe oppositie van de voorlopige regering.
1 april 2002: Zuidwest Somalië verklaart de onafhankelijkheid en wil een autonome regio zijn tot het land weer stabiel is.
Augustus 2004: De ondertussen veertiende poging om een centrale regering te installeren begint in buurland Kenya. Daar wordt een nieuwe overgangsregering ingehuldigd met aan het hoofd Abdullahi Yusuf.
Februari 2006: Voor de eerste keer komt de overgangsregering van Yusuf samen in Somalië.
Maart 2006: Vijandige milities vechten om Mogadishu met vele doden als gevolg.
Juni 2006: De Unie van Islamitische Rechtbanken (UIC) neemt de controle over Mogadishu over na de andere krijgsheren te verslaan. De eerste Ethiopische trekken Somalië binnen.
September 2006: De voorlopige regering van het UIC begint aan vredesonderhandelingen met andere clans in de Sudanese hoofdstad Khartoem.
December 2006: de VN Veiligheidsraad stelt een Afrikaanse vredesmacht op en maant aan buurlanden niet deel te nemen. Leiders van het UIC reageren hierop dat ze elke buitenlandse troepenmacht als indringers beschouwt.
27 december 2006: de Afrikaanse Unie en de Arabische Liga manen Ethiopië aan om zijn troepen terug te trekken.
28 december 2006: Ethiopische en Somalische troepen trekken Mogadishu binnen.
Januari 2007: president van de overgangsregering komt voor de eerste keer sinds 2004 de hoofstad Khartoem binnen en kondigt een drie maand durende noodtoestand af.
Februari 2007: De Verenigde Naties keurt een zes maand durende vredesmacht voor Somalië goed.
Juni 2007: De Ethiopische eerste minister bezoekt Mogadishu en belooft zijn troepen terug te trekken eens de vredesgesprekken starten.
Oktober 2007: Ethiopische troepen vuren op demonstraten in Mogadishu. Die betoogden tegen de aanwezigheid van buitenlandse troepen in hun land. Er volgen gevechten en Ethiopië stuurt versterking naar de hoofdstad.
December 2007: Ethiopische troepen beginnen met hunugtrekking.
Januari 2008: De Afrikaanse Unie stuurt een vredesmacht uit naar Mogadishu.
April 2008: De Europese Unie roept op om de piraterij aan de Somalische kust aan te pakken.
Mei 2008: Ethiopië kondigt aan dat er troepen in het land zullen blijven tot de Jihad verslagen is. De VN Veiligheidsraad stemt landen toe om oorlogschepen naar de Somalische golf te sturen om de piraterij aan te pakken.
Juni 2008: De regering tekent een drie maand durende wapenstilstand met de milities van de Alliantie voor de herbevrijding van Somalië. Daarin staat dat Ethiopië zijn troepen binnen de 120 dagen moet terugtrekken. De Unie van Islamitische Rechtbanken weigert dit te ondertekenen.
September 2008: De Verenigde Staten stuurt zijn zeemacht naar de Somalische wateren om de schepen tegen piraterij te beschermen.
Oktober 2008: De Navo stuurt schepen naar de Somalische wateren.
December 2008: Ethiopië maakt bekend dat het zijn troepen wil terugtrekken tegen het einde van 2008. President Yusuf probeert zijn eerste minister Nur te ontslaan omdat die gematigde Islamiten wil in de regering. Het parlement verwerpt dit. President Yusuf neemt ontslag.
Januari 2009: Alle Ethiopische troepen zijn teruggetrokken uit het land. De Islamitische strijders nemen de stad van Baidoa over, een vroeger bolwerk van de overgangsregering.
Het Somalische parlement zweert 149 parlementsleden van de oppositiepartij Alliantie voor de herbevrijding van Somalië in. Het parlement verkiest Seikh Sharif Seikh Ahmed in als president voor een mandaat van twee jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.