Tunesië zo goed als klaar met de nieuwe grondwet maar sociale onvrede houdt aan

In Tunesië zijn er rellen uitgebroken tussen de politie en manifestanten die op straat zijn gekomen tegen de doorgevoerde taksverhogingen.  Verschillende gebouwen werden in lichterlaaie gezet. Intussen is de nieuwe grondwet zo goed als rond en heeft een interim-regering de opdracht gekregen het land naar betere tijden te leiden.

  • CC Gwenaël Piaser Ontevreden Tunesiërs laten van zich horen. CC Gwenaël Piaser

Sinds Tunesië drie jaar geleden als eerste het juk van de dictatuur van zich wist af te schudden, blijft de situatie erg onstabiel. In Kasserine, een van de armste departementen of “gouvernementen” van Tunesië, zijn ontstemde inwoners op straat gekomen tegen een reeks nieuwe belastingen, waaronder een verhoogde taks op transport. Onder meer een belastingskantoor, een politiegebouw en een bank werden daarbij bestormd. Inmiddels heeft het protest zich ook al naar andere provincies uitgebreid, zoals Sidi Bouzid, niet zo ver van de befaamde plaats waar in 2010 de Arabische Lente doorbrak. De financiële regelgeving die deze nieuwe belastingen mogelijk maakt, werd in december met de steun van de islamisten goedgekeurd. 

Nieuwe grondwet

Terwijl er in de straat stevig wordt geprotesteerd, wordt er binnenskamers de laatste hand gelegd aan een nieuwe grondwet die eigenlijk al een jaar geleden doorgevoerd had moeten worden. Daarin zal onder meer te lezen staan dat Tunesië “een vrije, onafhankelijke en soevereine staat is’ en dat ‘de islam de godsdienst is, Arabisch de taal en de republiek de staatsvorm”. Dat is best opmerkelijk want daarmee wordt afgezien van de invoering van de sharia. Bovendien hebben twee amendementen die de koran en de soenna voorstelden als “belangrijkste bron van de wetgeving” het niet gehaald.

Ook artikel 20 van die nieuwe grondwet stemt hoopvol. Daarin staat te lezen dat “discriminatie, directe en indirecte, op basis van ras, kleur, geslacht, taal, religie, politieke mening of andere, nationale of sociale oorsprong, eigendom, geboorte of elke andere situatie verboden is”. Na de electorale overwinning van de moslimpartij Ennahda waren veel Tunesiërs immers bang voor een toenemende islamisering van hun land. Doordat de vakbonden zich achter de seculiere partijen hebben geschaard lijkt de situatie nu toch eerder te evolueren in een meer gematigde richting. 

Interim-regering

Vandaag heeft huidig premier, de islamistische Ali Larayedh, tevens zijn ontslag ingediend. Die beslissing kadert binnen een akkoord dat al in december werd bereikt en waarbij de Ennahda instemde om na de uitwerking van de nieuwe grondwet de macht af te staan. Een neutrale interim-regering neemt nu tijdelijk de macht over en heeft met de aangeklaagde socio-economische toestand al meteen een moeilijke klus te klaren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.