Venezuela in de ban van protesten

Venezuela lijdt al een paar weken onder hevige protesten. Wat begonnen is als studentenbetogingen in de Andesregio, verspreidt zich sinds 12 februari over de grootste steden van het land. De protesten hebben al geleid tot gewelddadige confrontaties tussen oppositie, ordediensten en sympathisanten van de overheid.

  • CC Diego Urdaneta Protest in de straten van Caracas, 12 februari 2014. CC Diego Urdaneta

Na de jongste verkiezingen in december bleef het relatief kalm in Venezuela. De zoveelste nederlaag van de oppositie heeft hen zwaar ontmoedigd en de harde ingreep van president Maduro om de inflatie in toom te houden werd door velen positief onthaald. Maar de gevolgen waren snel duidelijk: in januari werd aangekondigd dat de Venezolaanse munteenheid voor de derde keer in een jaar tijd zou worden gedevalueerd. De effecten van de maatregelen waren meteen zichtbaar in de stijgende inflatie en de schaarste van basisproducten, waaronder cement, melk en medicijnen.

De druppel die de emmer deed overlopen

In de deelstaten Mérida en Táchira zijn de protesten begonnen op 6 februari. Het huis van de gouverneur van Táchira werd bekogeld met stenen en volle vuilniszakken door een menigte van betogers. De studenten en studentenleiders, werden gearresteerd en meegenomen naar een gevangenis in een andere deelstaat van het land. Deze aanpak leek de druppel die de emmer deed overlopen: de protesten escaleerden en werden nog dagen lang volgehouden.

Studentenorganisaties riepen het volk op om op 12 februari overal in het land te betogen om de vrijlating van de studenten te eisen. Oppositieleiders steunden de oproep. Het risico op confrontaties met de ordediensten en groepen van sympathisanten was hoog, maar dat leek de betogers niet te ontmoedigen.

Hoewel vreedzaam, eindigde het protest in een gewelddadige confrontatie. Volgens de oppositie is het geweld het gevolg van groepen van sympathisanten van de overheid die na het einde van het protest de betogers zouden hebben aangevallen. Volgens de overheid gaat het over een groep die na de betoging gebouwen en voertuigen zou hebben vernield met stenen en molotovcocktails. In de eerste uren van de schermutselingen vielen er al twee doden: een student en een militant die volgens getuigenissen door politieagenten werd neergeschoten. Later op de avond werd nog een betoger neergeschoten. Er is sprake van tientallen gewonden door vuurwapens en rubberen kogels.

Verboden te rapporteren

Ondertussen had de overheid gedecreteerd dat berichtgeving over de feiten kon gezien worden als “aanzet tot geweld” en dus strafbaar was. Radio- en tv-zenders hielden zich daarom bij hun gewone programmatie, met regelmatige updates door verschillende instanties van de overheid. De enige zender die de protesten live volgde, en naast de updates van de overheid ook interviews hield met oppositieleiders, was het Colombiaanse NTN24. Die werd dan ook vroeg in de avond geblokkeerd door Conatel, de nationale instantie die kabeloperatoren controleert.

De overheid meldde dat er “een staatsgreep in de maak was” uitgevoerd door “een fascistische bende”. De oppositieleiders communiceerden via sociale media en NTN24 dat het volk op straat zou blijven tot de bevrijding van alle betogers, die volgens verschillende bronnen op brutale wijze werden behandeld. Volgens de meest recente officiële berichten blijven nog een tiental betogers gevangen.

Online kranten berichten met relatieve objectiviteit en bieden nog altijd informatieve diversiteit, maar de papierschaarste dreigt ook de beschikbaarheid van fysieke kranten stil te leggen.

Best Practices voor protesten

Met de hoogste cijfers van criminaliteit en corruptie van het continent, basisdiensten die regelmatig worden onderbroken, stijgende schaarste van basisproducten en een brutale aanpak van protesten, zullen de Venezolanen redenen genoeg hebben om te blijven betogen. Ondertussen heeft president Maduro zijn aanhangers op zondag opgeroepen om geweldloos op straat te komen.

Oppositieleiders verspreiden op hun beurt via twitter een korte handleiding met best practices: niet protesteren ‘s avonds of zonder een duidelijk doel, geen vandalisme toelaten, geen bivakmutsen dragen, niet provoceren, alles goed documenteren met vermelding van plaats en datum, ontsnappingsroutes op voorhand plannen en indien nodig, eerst hulp bieden aan bejaarden, kinderen en gehandicapten.

Bij witte rook (traangas) raden ze aan om doekjes met azijn te gebruiken. Bij groene rook (adamsiet), drinkwater en alka seltzer.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.