Verdamping uit bomen koelt planeet af

Het was lang onduidelijk wat het effect is van water dat verdampt uit bomen. Onderzoekers van het Ecology Department van Carnegie besluiten in een nieuwe studie dat de verdamping de aarde afkoelt, en dat het effect niet beperkt blijft tot het lokale klimaat.

Dat verdamping tot afkoeling leidt, weet elke scholier al na de eerste lessen fysica. De effecten van verdamping uit het bladerdak op de lokale temperaturen zijn dan ook al langer bekend: regio’s die bebouwd zijn, hebben lichtjes hogere temperaturen dan bosrijke gebieden. Maar tot nog toe was niet bekend of het effect ook toepasbaar is op het wereldwijde klimaat. Sommige onderzoekers vermoedden zelfs dat de waterdamp de opwarming van de aarde stimuleert, omdat de damp als broeikasgas zou functioneren in de atmosfeer.

Het onderzoek, dat verscheen in Environmental Research Letters, brengt duidelijkheid: uit de klimaatmodellen van de wetenschappers blijkt dat verdamping de opwarming van de aarde tegenwerkt. De verdamping vormt immers laaghangende wolken in de atmosfeer, die de stralen van de zon reflecteren.
 
“Dit toont aan dat verdamping uit bomen en vijvers in stadsparken, zoals Central Park in New York, niet alleen de stad helpen afkoelen, maar ook de hele planeet”, zegt Ken Caldeira van het onderzoeksteam.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.