Veroordeling van aardappelactievoerders is een schande voor de democratische rechtsorde

Democratie 2000, organisator van de jaarlijkse Prijs Jaap Kruithof, stelt met verbijstering en groeiend ongeloof vast dat 11 actievoerders van het Field Liberation Movement veroordeeld zijn door de rechtbank van Dendermonde, waarvan vijf actievoerder zelfs tot effectieve gevangenisstraffen. De organisatie wil in herinnering brengen dat het Field Liberation Movement in 2011 de laureaat was van de jaarlijkse Prijs Jaap Kruithof (Recht voor de Jaap prijs).

  • Arnold Van Herreweghe Leden van de Field Liberation Movement bij het in ontvangst nemen van de Prijs Jaap Kruithof, Gent, 21 juli 2011. Arnold Van Herreweghe

Democratie 2000 beklemtoont na de veroordeling van de activisten de jurymotivatie voor de bekroning van het Field Liberation Movement:

“Jaap Kruithof was een radicale en compromisloze verdediger van de democratische waarden. De prijs Jaap Kruithof gaat dan ook naar een persoon of vereniging die een bijdrage geleverd heeft aan een vernieuwend en radicaal denken over de democratische samenleving ofwel een radicale actie gevoerd heeft om wantoestanden in onze samenleving aan te klagen.

Het is zonder meer duidelijk dat het Field Liberation Movement valt onder de laatste categorie. Zij hebben door hun geweldloze actie de totale vermarkting van de landbouw op uitmuntende wijze in vraag gesteld, en een ongezien publiek debat opgestart.

En laat ons duidelijk zijn, mocht Jaap Kruithof nog hebben geleefd, hij zou de slappe lach hebben gekregen mocht men de actie (patatten uittrekken) als gewelddadig hebben omschreven, laat staan dat hij zich zou hebben kunnen voorstellen dat de minister-president het over ‘bendevorming’ zou hebben. Dat zou hij pas een vorm van geweld hebben gevonden.

De verdienste van de Field Liberation Movement is dan ook dubbel:

  • terug het debat over burgerlijke ongehoorzaamheid als actievorm nieuw leven inblazen (niet alle protest moet hip of ludiek zijn…)
  • het debat stimuleren over de totale vermarkting door het economisch neoliberalisme van ons landbouw- en voedselsysteem

Jaap Kruithof was een felle bestrijder van het neoliberalisme. Welnu, heel het dominante landbouwsysteem is een van de meest pregnante uitingen van dit neoliberalisme. Voeding, wat normaal als basisbehoefte en publiek goed in handen zou moeten zijn van de democratie, is in handen van een beperkt aantal multinationals wereldwijd. Zij monopoliseren het hele systeem: ze leveren de zaden van plantentypes die zelf geen vruchtbaar zaad meer voortbrengen zodat de boeren elk jaar nieuw zaad moeten kopen; het gaat om het promoten van monoculturele landbouw die het gebruik van kunstmeststoffen en pesticiden vereist (die de multinationals zoals Monsanto leveren als totaalpakket samen met het zaad). En op nieuw ontwikkelde landbouwrassen worden patenten genomen, zodat alles in privé eigendom terecht komt en blijft.

Het gebruik van genetisch gemanipuleerde gewassen is enerzijds gewoon nog een stap verder in deze neoliberale aanpak, anderzijds introduceert het nieuwe vormen van risico’s waar we helemaal geen zicht op hebben en waar terecht niet alleen pertinente vragen moeten bij gesteld worden en waarover een maatschappelijk publiek debat dringend nodig is.

De jury spreekt zich door de bekroning van het Field Liberation Movement helemaal niet uit tegen wetenschappelijk onderzoek, maar wil wel waarschuwen tegen vermarkting van onderzoek, wetenschappers en universiteiten en is van mening dat het Field Liberation Movement tenminste een stem is die gehoord moet worden in het belangrijke open publieke debat over de belangrijkste vragen voor de toekomst van ons welzijn.

Het is hartverwarmend dat er terug actiegroepen zijn als het Field Liberation Movement: ze bevrijden meer dan een veld. Ze verlossen ons van een beklemmende pensée unique, tonen dat actie werkt en sociale verandering altijd gepaard gaat met strijd. Anders was Leuven nooit een Vlaamse universiteit geworden.”

Democratie 2000 wil dan ook haar solidariteit uitdrukken met de veroordeelden en oproepen tot verder verzet en protest. De rechtsorde heeft met deze uitspraak in Dendermonde zichzelf belachelijk gemaakt en de sociale democratie, waarbij actie noodzakelijk is, buitenspel gezet. De rechtsorde heeft vooral een dienst bewezen aan de anti-democratie en de bescherming van het multinationale eigendom (heiligdom) door democratische krachten te beknotten en naar de gevangenis te zenden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.