Vijftig maal meer hittegolven door klimaatopwarming

Intense en dodelijke hittegolven zijn met een factor van vijftig maal toegenomen in de laatste dertig jaar. Voor die toename is geen andere oorzaak dan de klimaatverandering, stellen wetenschappers.

  • CC Vasilios Sfinarolakis Kinderen spelen in een fontein tijdens een hittegolf in juli 2011. Voor extreme hittegolven in het recente verleden kan volgens wetenschappers geen andere verklaring gegeven worden dan de klimaatverandering. CC Vasilios Sfinarolakis

Tussen 1981 en 2010 kreeg 10 procent van het wereldoppervlak te maken met extreme hittegolven. Dat is 50 tot 100 maal meer dan de 0,1 tot 0,2 procent tijdens de periode 1951 – 1980.

De studie in Proceedings of the National Academy of Sciences is het werk van onder meer James Hansen, een prominente klimaatwetenschapper bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. In de krant The Washington Post geeft hij meer uitleg bij het rapport. "Dit is geen klimaatmodel of een voorspelling", zegt hij, "maar feitelijke observaties van weerfenomenen en temperaturen die zijn voorgekomen."

De wetenschappers deinzen er niet voor terug om een direct verband met de klimaatverandering te opperen. "Onze analyse toont aan dat het niet meer volstaat om te zeggen dat de klimaatverandering de kans op extreme weersfenomenen verhoogt, en steeds te herhalen dat een individueel weersfenomeen toegeschreven kan worden aan de klimaatverandering" schrijft Hansen. "In tegendeel: uit onze analyse blijkt dat, tenminste wat extreme hittegolven in het recente verleden betreft, er geen andere uitleg is dan de klimaatverandering."

LEES OOK

© Wikimedia Commons KALX999 CC BY-SA 3.0
Milieu-activisten lopen gevaar, dat werd duidelijk met de aanslag op De Merode in het Congolese Virungapark.
© CC BY-NC-ND 2.0 sheilaz413
De luchtvervuiling in Azië kan het weer op aarde verregaand beïnvloeden.
© Energy Efficiency Forum
Wanneer het gaat over energie, is de beste optie uiteraard het uitsparen van energie, nog voor er over hernieuwbare energie wordt gesproken. Toch is het hele domein van energie-efficiëntie ond
CC BY-NC-SA 2.0
De strijd tegen de klimaatverandering vertoont gelijkenissen met die tegen apartheid in Zuid-Afrika, zegt Nobelprijswinnaar Desmond Tutu.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.