Vlaamse Islam heeft eigen expertisecentrum

Op 19 november ontsluierde MANA vzw, het Expertisecentrum voor Islamitische Culturen, zijn werking voor het grote publiek. MANA wil hét nieuw aanspreekpunt worden in Vlaanderen voor alles wat islam, moslims en islamitische culturen betreft.

  • Op de foto vlnr.: Abdelhay Ben Abdellah (voorzitter), Laure Demarré (projectmedewerker), Jonas Slaats (zakelijk coördinator), Nadia Fadil (bestuurslid), Denis Van Laeken (bestuurslid), Meryem Kanmaz (inhoudelijk expert)

Voorzitter Abdelhay Ben Abdellah stelde niet zonder trots het kersverse expertisecentrum voor. In het welkomstwoord benadrukte hij dat MANA vzw zich richt tot een breed publiek: “Het is een centrum voor Jan, Fatima en Ali met de pet. We willen een positief verhaal bieden om de bodem onder de huidige islamofobie weg te halen.”

Mana, wa is da?

Door het aanbieden van correcte informatie  beoogt MANA vzw het samenleven tussen de verschillende gemeenschappen in Vlaanderen te verbeteren. Het centrum wil zich vooral toespitsen op drie centrale assen. In de eerste plaats wordt de interne diversiteit van de moslimgemeenschappen in België onder loep genomen. De geschiedenis en de cultuur van de moslimaanwezigheid vormen een tweede domein. Ten slotte zal het centrum ook een rol vervullen in de representatie van moslims in Vlaanderen. Gastspreekster Nadia Fadil preciseert de laatste pijler: “MANA mag niet in de val trappen om de representatieve rol voor moslims te spelen. Geen woordvoerder, maar een ‘verduidelijker’ van de islam.”

‘Islamoscape’

Eén van de opvallendste snufjes van het nieuwe centrum is de islamoscape.’ Deze online databank geeft een overzicht van alle verenigingen en experts in Vlaanderen die rond islamitische culturen werken in de breedste zin van het woord. Met eenvoudige zoektermen kunnen bezoekers op de website de gegevens oproepen van ongeveer vijfhonderd verschillende organisaties, gaande van moskeeën tot voetbalploegen. Meryem Kanmaz, inhoudelijk expert bij MANA vzw, licht de ‘islamoscape’ toe: “MANA vzw is geen theologisch centrum, we willen zowel moslims, als niet-moslims bereiken. Onze databank is een handig hulpmiddel voor scholieren die info nodig hebben voor een taak of een onderwijzer die een moskeebezoek plant. Onze slagzin is niet voor niets: ‘Islam: evident, gekend, permanent’.”

Vlaams Cultureel erfgoed

Vanaf januari verschijnt ook vier keer per jaar het eigen tijdschrift van MANA. Via deze weg wordt het lezerspubliek op de hoogte gebracht van nieuwigheden rond islamitische culturen in Vlaanderen en Europa. Het magazine biedt daarnaast ook de kans aan thesisstudenten om hun onderzoeksresultaten te publiceren in plaats van ze te laten verstoffen in de archieven van de universiteit. Het eerste nummer belooft onder meer een studentenartikel over ‘Ijtihad’ (onafhankelijke interpretatie van de wettelijke bronnen, nvdr.) in mensenrechten en een stuk over de islam in Bosnië. Het tijdschrift en de website laten ook sprekers uit de islamitische kunstwereld aan het woord. “We willen moslims inschrijven in het cultureel erfgoed van Vlaanderen en 1400 jaar geschiedenis exploreren,” aldus Meryem Kanmaz. Op al deze verschillende manieren toont MANA de verscheidenheid van de islam. Of met de woorden van Kanmaz: “De islam is niet statisch, maar dynamisch.”

© 2010 - StampMedia — Marieke Van Cauwenberghe 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.