VN waarschuwen voor wereldwijd drinkwatertekort

De wereld is op koers om zonder water te geraken, zegt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

  • Reuters/China Daily Een meisje staat in de uitgedroogde waterput van een dorp in de Chinese provincie Guizhou. Meer dan een miljoen mensen in de provincies Guizhou en Gansu kampen op dit ogenblik met een dreigend watertekort, veroorzaakt door langdurige droogtes. Reuters/China Daily

“Hoewel water op het eerste zicht alomtegenwoordig is, is maar een fractie van het water op onze planeet beschikbaar als drinkwater”, zei Ban woensdag in een toespraak op de Internationale Dag van de Biodiversiteit. “We leven in een wereld van onzekere watervoorziening, waar de vraag het aanbod vaak overtreft. De waterkwaliteit haalt vaak de minimumstandaard niet. Onder de huidige trends zal niet voldaan kunnen worden aan de toekomstige vraag naar water.”

Volgens de VN-secretaris-generaal is er een sterk verband tussen water, voedselvoorziening en de klimaatverandering, en bieden de opvolgers van de millenniumdoelstellingen (MDG’s) een kans om die uitdagingen aan te pakken. “Naarmate de internationale gemeenschap inspanningen levert om de MDG’s te halen en een nieuwe agenda na 2015 uit te stippelen, waaronder een aantal doelstellingen op het vlak van duurzaamheid, kunnen water en biodiversiteit een belangrijk onderdeel vormen.”

De klimaatverandering heeft nu al een belangrijke impact op de beschikbaarheid van drinkwater, omdat ze onder meer de neerslagpatronen en de vochtigheid in de aarde verandert. Het snellere afsmelten van sneeuw en gletsjers heeft een belangrijke impact op rivieren en stromen overal ter wereld.

Concurrenten

Vroeger werden de strijd voor biodiversiteit en water vaak als concurrenten gezien, zegt Ban, maar intussen is het begrip gegroeid dat de twee elkaar versterken. “Soortenrijkdom en de voordelen voor het ecosysteem die daaruit voortvloeien  zijn een centraal onderdeel van de visie voor een waterzekere wereld. Ecosystemen beïnvloeden de lokale, regionale en wereldwijde beschikbaarheid en kwaliteit van water.”

Zo helpen wouden om bodemerosie te beheersen en watervoorziening veilig te stellen. Draslanden verminderen het risico op overstromingen, en bodembiodiversiteit is van groot belang voor de landbouw.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.