Vooral minderheden slachtoffer van vastgoedzeepbel

Het zijn de etnische minderheden die de hoogste prijs betalen voor de Amerikaanse kredietcrisis. Door een actieve discriminatiepolitiek bij de grote hypotheekbanken zijn ze de eersten die op straat terechtkomen. De banken ontkennen elke verantwoordelijkheid.
South Los Angeles is een stadsdeel met een grote concentratie zwarte Amerikanen, én een groot aantal gedwongen huisverkopen. Dit is geen merkwaardige combinatie na de kredietcrisis van afgelopen zomer. Studie na studie toont aan dat minderheidsgroepen erger te lijden hebben onder de economische crisis dan blanke Amerikanen.

De subprime-lening


De uitvinding van de ‘subprime’-lening blijkt de oorzaak te zijn van het probleem. Dit type hypotheek werd specifiek ontworpen voor slechte betalers. Door de lening met een hoge rente erg duur te maken, dekte de bank zich in voor de risico’s. De formule werd op enthousiasme onthaald omdat het een hele bevolkingslaag in staat stelde een huis aan te kopen. Het bleek achteraf één van de belangrijkste oorzaken van de kredietcrisis.
Het staat vast dat de armste bevolkingslagen in de VS overwegend uit etnische minderheden bestaan. Een studie, uitgegeven in september door de Amerikaanse federale bank, toonde dan ook aan dat etnische minderheden meer subprime-leningen gebruikten dan blanken. Volgens de studie maakte 52,8 percent van de Afro-Amerikaanse leners in 2006 van een suprime-hypotheek gebruik, tegenover 37,7 percent van de Latino’s en slechts 25,7 percent van de blanken in datzelfde jaar.
Een studie van de Amerikaanse organisatie ACORN kwam uit op hetzelfde resultaat, maar duidde aan dat zelfs voor dezelfde inkomenscategorie meer subprime-leningen werden aangegaan door etnische minderheden. ‘Er is duidelijk sprake van raciale voorkeur’, zegt Liz Wolff, die de ACORN-studie geleid heeft. Jay Brinkmann, vice-president van de Associatie van Hypotheekbankiers, gaat niet akkoord: ‘Het type lening wordt bepaald door de risicofactor, niet door ras.’

Gerechtelijke stappen


De discussie zal worden beslecht in de rechtszaal. In juli daagt de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) de elf grootste hypotheekbanken van het land voor de rechter. Volgens het NAACP worden zwarten systematisch in de richting gestuurd van een dure hypotheek, zelfs wanneer alle risicofactoren in rekening worden gebracht.  
ACORN vond dat gedwongen verkoop leidt tot hogere criminaliteitscijfers, lagere belastingsopbrengsten en lagere vastgoedprijzen. ‘Met andere woorden gaan niet enkel individuen, maar volledige minderheidsgemeenschappen ten onder aan de vastgoedcrisis’, zegt Hilary Shelton, directeur van het NAACP.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.