“Walvisvangst is geen Japanse traditie”

Ondanks een verbod op de walvisvangst gaat Japan onder het mom van wetenschappelijk onderzoek gewoon door met de praktijk. De regering beweert dat het een traditie is en subsidieert de vangst. Volgens Judith Wouters van de Sea First Foundation (SFF) is dit een geval van omgekeerd imperialisme. Ze stelde dit op een lezing tijdens de Oceanenweek aan de Universiteit van Gent. 

Commerciële walvisvangst is sinds 1986 verboden. De International Whaling Commission (IWC) moet daarop toezien. Een aantal landen waaronder Japan, Noorwegen Denemarken en IJsland omzeilen dat verbod onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Volgens Wouters heeft dat onderzoek nog geen enkel resultaat opgeleverd.

Het excuus van de Japanse regering is dat het traditie is in Japan. Volgens Wouters, bio-ingenieur en japanologe van opleiding, is het hooguit in een viertal dorpen (Abashiri, Ayukawa, Wadaura en Taji) traditie en hebben ze daar in de rest van Japan amper van gehoord. Ze ziet een soort omgekeerd imperialisme eerder als reden. Het feit dat het Westen er zo tegen gekant is, is voor hen net een reden om er mee door te doen. “Ze zijn niet pro-walvisvangst, maar anti-antiwalvisvangst,” aldus Wouters.

Dolfijnen

Het verbod geldt dan ook enkel voor de echte walvissen. Dolfijnen vallen daar niet onder. Jaarlijks worden in het Japanse stadje Taji 23 000 dolfijnen op zeer brutale wijze gedoo

Jaarlijks worden in het Japanse stadje Taji 23 000 dolfijnen op zeer brutale wijze gedood.
De film ‘The Cove’ bracht dat in 2009 aan het licht. Het slachten van die dolfijnen is op dit moment eigenlijk maar een bijproduct van het vangen van levende dolfijnen voor dolfinariums. Een levende dolfijn kan tot 150 000 dollar opbrengen, een dode slechts 600 dollar. Het vlees is niet zo populair waardoor ze het proberen aan de man te brengen als echt walvisvlees. Daarnaast bevat het vaak veel zware metalen zoals kwik en kan het schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat komt door vervuiling van de industrie. 

Andere oorzaken

Niet enkel de jacht zorgt er voor dat alle walvisachtigen in onze oceanen en rivieren bedreigd zijn. Geluidspolutie door onder andere sonar verstoort de hersenen van de dieren met desoriëntatie of zelfs hersenbloeding tot gevolg. Daarnaast zijn walvisachtigen ook vaak betrokken bij aanvaringen met schepen. In 68 procent van de gerapporteerde gevallen is dat dodelijk. Waarschijnlijk zijn er heel wat aanvaringen die niet worden gerapporteerd. De visvangst en daarmee gepaard gaande habitatdegradatie dragen ook hun steentje bij. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.