Wetenschappers ruimen olielek op met magnetisme

Wetenschappers hebben een manier ontwikkeld om via magnetisme olie en water te scheiden. Ze maken zich sterk dat de techniek gebruikt kan worden om olielekken op zee te bestrijden.

  • Behoren dramatische beelden als deze binnenkort tot het verleden?

De nieuwe technologie is ontwikkeld aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology.  Waterafstotende nanopartikels worden gemengd met het mengsel van water en olie, waarna ze met magneten uit het water getrokken worden. Vervolgens worden de nanopartikels opnieuw met magneten gescheiden van de olie.

Eenvoudig

De techniek is verrassend eenvoudig maar blijkt bijzonder effectief om water en olie te scheiden. Het hele proces kan uitgevoerd worden aan boord van een speciaal schip, zodat de nanopartikels niet in het milieu terechtkomen. De eenvoud is ook cruciaal voor gebruik op zee, zeggen de wetenschappers, omdat er weinig onderhoud nodig is en ook het stroomverbruik laag blijft.

De nanopartikels kunnen bovendien telkens opnieuw gebruikt worden, maar nog belangrijker is dat de olie die van water gescheiden wordt, opnieuw bruikbaar is. De onderzoekers denken dat de kosten van de opruimingsoperatie daardoor voor een groot stuk terugverdiend worden.

LEES OOK

© Apple
Technologiereus Apple breekt een lans voor het milieu, omdat de "klimaatverandering een echt probleem is".
© CC BY-SA 2.0  Mohamed Yahya
De Franse bank Société Générale (SG) krijgt kritiek voor haar steun aan het Australische Alpha Coal-project.
© CC BY-NC-ND 2.0 sheilaz413
De luchtvervuiling in Azië kan het weer op aarde verregaand beïnvloeden.
Attribution-NonCommercial-NoDerivs License Casa de América
Mijnbouwprojecten, olie- en gaswinning, plantages voor energiegewassen en toeristische resorts rukken steeds verder op in ongerepte gebieden.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.