Wetenschappers ruimen olielek op met magnetisme

Wetenschappers hebben een manier ontwikkeld om via magnetisme olie en water te scheiden. Ze maken zich sterk dat de techniek gebruikt kan worden om olielekken op zee te bestrijden.

  • Behoren dramatische beelden als deze binnenkort tot het verleden?

De nieuwe technologie is ontwikkeld aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology.  Waterafstotende nanopartikels worden gemengd met het mengsel van water en olie, waarna ze met magneten uit het water getrokken worden. Vervolgens worden de nanopartikels opnieuw met magneten gescheiden van de olie.

Eenvoudig

De techniek is verrassend eenvoudig maar blijkt bijzonder effectief om water en olie te scheiden. Het hele proces kan uitgevoerd worden aan boord van een speciaal schip, zodat de nanopartikels niet in het milieu terechtkomen. De eenvoud is ook cruciaal voor gebruik op zee, zeggen de wetenschappers, omdat er weinig onderhoud nodig is en ook het stroomverbruik laag blijft.

De nanopartikels kunnen bovendien telkens opnieuw gebruikt worden, maar nog belangrijker is dat de olie die van water gescheiden wordt, opnieuw bruikbaar is. De onderzoekers denken dat de kosten van de opruimingsoperatie daardoor voor een groot stuk terugverdiend worden.

LEES OOK

CC Raymorris1
De illegale handel in bedreigde diersoorten bereikt alarmerende niveaus in heel de wereld.
Adam Jones (CC BY-SA 2.0)
Er komt een nieuw internationaal fonds om inheemse groepen te helpen met het verkrijgen van officiële landrechten.  
Climate & Ecosystems (CC BY 2.0)
De concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer is in 2013 sneller gestegen dan in de afgelopen dertig jaar en heeft een nieuw recordpeil bereikt.
kris krüg (CC BY-NC-SA 2.0)
De laatste grote wouden die onze aarde nog telt, gaan in snel tempo verloren. Vooral in Canada is dat het geval, niet in Brazilië of Indonesië, waar de ontbossing vaker het nieuws haalt. 

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.