Wetenschappers ruimen olielek op met magnetisme

Wetenschappers hebben een manier ontwikkeld om via magnetisme olie en water te scheiden. Ze maken zich sterk dat de techniek gebruikt kan worden om olielekken op zee te bestrijden.

  • Behoren dramatische beelden als deze binnenkort tot het verleden?

De nieuwe technologie is ontwikkeld aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology.  Waterafstotende nanopartikels worden gemengd met het mengsel van water en olie, waarna ze met magneten uit het water getrokken worden. Vervolgens worden de nanopartikels opnieuw met magneten gescheiden van de olie.

Eenvoudig

De techniek is verrassend eenvoudig maar blijkt bijzonder effectief om water en olie te scheiden. Het hele proces kan uitgevoerd worden aan boord van een speciaal schip, zodat de nanopartikels niet in het milieu terechtkomen. De eenvoud is ook cruciaal voor gebruik op zee, zeggen de wetenschappers, omdat er weinig onderhoud nodig is en ook het stroomverbruik laag blijft.

De nanopartikels kunnen bovendien telkens opnieuw gebruikt worden, maar nog belangrijker is dat de olie die van water gescheiden wordt, opnieuw bruikbaar is. De onderzoekers denken dat de kosten van de opruimingsoperatie daardoor voor een groot stuk terugverdiend worden.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

Caroline Bennett / Rainforest Action Network (CC BY-NC 2.0)
In 2015 werden wereldwijd maar liefst 185 land – en milieuactivisten vermoord in 16 verschillende landen. Dat staat in een rapport van de Londense milieuorganisatie Global Witness.
© Brecht Goris
Als er, lang na ons, in het diepe van de tijd, ooit eens een gedenksteen voor de mensheid komt, kan die best refereren aan het gen van de waanzin.
 United Nations Photo  (CC BY-NC-ND 2.0)
Klimaatrampen zoals hittegolven en droogte verhogen de kans op gewapende conflicten in landen met een grote etnische verdeeldheid. Dat blijkt uit Duits onderzoek.
Twee neonicotinoïden, die behoren tot de meest gebruikte verdelingsmiddelen ter wereld, hebben een schadelijk effect op de levensduur van mannelijke bijen en op de kwaliteit van hun sperma.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.