Wetenschappers ruimen olielek op met magnetisme

Wetenschappers hebben een manier ontwikkeld om via magnetisme olie en water te scheiden. Ze maken zich sterk dat de techniek gebruikt kan worden om olielekken op zee te bestrijden.

  • Behoren dramatische beelden als deze binnenkort tot het verleden?

De nieuwe technologie is ontwikkeld aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology.  Waterafstotende nanopartikels worden gemengd met het mengsel van water en olie, waarna ze met magneten uit het water getrokken worden. Vervolgens worden de nanopartikels opnieuw met magneten gescheiden van de olie.

Eenvoudig

De techniek is verrassend eenvoudig maar blijkt bijzonder effectief om water en olie te scheiden. Het hele proces kan uitgevoerd worden aan boord van een speciaal schip, zodat de nanopartikels niet in het milieu terechtkomen. De eenvoud is ook cruciaal voor gebruik op zee, zeggen de wetenschappers, omdat er weinig onderhoud nodig is en ook het stroomverbruik laag blijft.

De nanopartikels kunnen bovendien telkens opnieuw gebruikt worden, maar nog belangrijker is dat de olie die van water gescheiden wordt, opnieuw bruikbaar is. De onderzoekers denken dat de kosten van de opruimingsoperatie daardoor voor een groot stuk terugverdiend worden.

LEES OOK

Tom (CC BY 2.0)
Na een lange strijd is het '.eco'-internetdomein toegewezen aan een coalitie van een vijftigtal milieuorganisaties.
Shawn (CC BY-NC-SA 2.0)
Noodhulp bij natuurrampen kan klimaatproblemen versterken, blijkt uit enkele recent verschenen rapporten van het Rode Kruis.
Damien Roué (CC BY-NC 2.0)
De Europese Raad moet deze maand nog overeenstemming bereiken over een robuust beleidskader in de strijd tegen de klimaatverandering.
Ulbrecht Hopper (CC BY 2.0)
De vergrijzing van westerse maatschappijen heeft ook voordelen: hoe ouder de bevolking, hoe minder CO2-uitstoot, blijkt uit Duits en Amerikaans onderzoek.  

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.