Wind is de toekomst voor Somaliland

Op 20 kilometer van hoofdstad Hargeisa tonen windturbines aan dat het energielandschap van Somaliland snel aan het veranderen is. Somaliland heeft meer dan 340 dagen zon en de snelste winden ter wereld. “Die bronnen moeten we gaan benutten.”

Het afgescheiden, semi-autonome land dat tot 1991 deel uitmaakte van Somalië, tracht zijn economie op een hoger niveau te tillen. De vervallen energie-infrastructuur maakte het lange tijd erg moeilijk voor bedrijven om goed te kunnen functioneren.

Later dit jaar zal de Electricity Energy Act worden gelanceerd, het eerste juridisch en regelgevend kader voor de energieproductie en –distributie in Somaliland, dat vooral zal gericht zijn op alternatieve energieoplossingen. Windparken in de vier grootste steden staan op de planning.

Hoogste elektriciteitsrekening ter wereld

“De afwezigheid van regelmatige en betrouwbare levering van energie maakt dat bedrijven niet ten volle kunnen produceren. Dat heeft de economische activiteit en de ontwikkeling van Somaliland vertraagd. Alternatieve en hernieuwbare energiebronnen moeten deze trend keren”, zegt Somalilands minister van Mijnbouw, Energie en Water Hussein Abdi Dualeh.

Somaliland heeft een van de hoogste elektriciteitstarieven ter wereld. Terwijl de gemiddelde prijs wereldwijd zo’n 15 tot 30 dollarcent per kilowattuur (kWh) bedraagt, betalen de bewoners van hoofdstad Hargeisa 1 dollar per kWh. Deze hoge prijzen en het ontbreken van een beleidskader hebben concurrentie en investeringen in de private energiesector gesmoord.

Door het gebrek aan regels hebben investeerders weinig vertrouwen. Lokale ondernemers klagen over de hoge energieprijs, die productie duur maakt en buitenlandse import een oneerlijk concurrentievoordeel oplevert.

Diesel

Het gebrek aan steun van de overheid heeft de rijkste Somalilanders ertoe aangezet om dieselgeneratoren te importeren uit het Midden-Oosten om hun huizen en bedrijven van energie te voorzien. In hoofdstad Hargeisa wordt de meeste energie opgewekt met dieselgeneratoren en overgedragen via een onveilig elektriciteitsnetwerk.

De ongeorganiseerde levering van elektriciteit in handen van onafhankelijke aanbieders maakt consumenten kwetsbaar voor hoge kosten en maakt de toegang tot energie onzeker, meent Dualeh.

“De overheid beheert slechts 20 procent van de energiemarkt, de rest zit in handen van onafhankelijke providers die gebruik maken van verouderde apparatuur.”

Volgens de regering gaat 40 procent van de elektriciteit verloren als gevolg van de slechte elektrische infrastructuur die wordt gebruikt om energie op te wekken en te verspreiden.

Elektriciteitswet

Om de eerste Electricity Energy Act te ontwikkelen kreeg Somaliland hulp van het Amerikaanse ontwikkelingsagentschap Usaid. Het moet de infrastructuur standaardiseren en veiligheidsnormen vastleggen.

“We kunnen niet garanderen dat de nieuwe elektriciteitswet kosten zal verminderen maar de levering van energie zal veel efficiënter verlopen”, zegt Suleiman Mohamed, hoofd van het Usaid-samenwerkingsprogramma.

Volgens minister Dualeh zal de nieuwe regelgeving “een meer efficiëntie distributie, meer veiligheid in de sector en een hoger niveau van investeringen uit de particuliere sector mogelijk maken omdat beleggers meer vertrouwen zullen hebben in de energiemarkt. “

340 dagen zon

Windenergie zal daarbij sterk opkomen als alternatieve energiebron. “Somaliland heeft meer dan 340 dagen zon en een aantal van de snelste winden ter wereld”, zegt Dualeh. “Die bronnen moeten we gaan benutten.”

Een eerste proefproject met vijf windturbines ter waarde van 350.000 dollar werd met de hulp van Usaid in de buurt van de internationale luchthaven van Hargeisa opgericht.  Sites met informatie over windenergie zijn over het hele land geïnstalleerd om potentiële investeerders te informeren over het potentieel van deze energiebron.

“We hebben net 240.000 dollar geïnvesteerd in nieuwe dieselgeneratoren”, zegt Yusuf Aaaden, een onafhankelijke energieproducent in Hargeisa. “Als ik nu zie wat het verwachte rendement is voor windenergie, heb ik spijt dat ik mijn geld niet in windmolens heb gestoken. Diesel is het verleden, wind is de toekomst.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.