Zuid-Soedan wordt… Zuid-Soedan

Zuid-Soedan wil op 9 juli zijn onafhankelijkheid officieel uitroepen. Het referendum van begin januari was slechts een eerste stap in die richting. Naast een naam, een grondwet en een hoofdstad moet het ook nog de onderhandelingen met het noorden afronden en interne conflicten oplossen.

Na een lange discussie kozen de Zuid-Soedanese parlementairen voor de naam Zuid-Soedan, omdat die toch al ingeburgerd is. Andere zaken zoals een nationale feestdag, een volkslied en een vlag zullen zonder twijfel nog voor heftige discussies zorgen.

De stad Juba, die sinds de overheersing van de Britten het administratieve centrum van de regio was, zal niet de hoofdstad worden van het onafhankelijke Zuid-Soedan. De regering heeft ervoor gekozen een nieuwe hoofdstad te bouwen. Die komt waarschijnlijk in Ramciel, een onbewoond gebied in de Merenprovincie.

Ook de grondwet ligt nog niet vast. De oppositie pleit voor meer democratie, en daarvoor zou het nieuwe land zowel een president als een premier moeten hebben. Daarnaast wil ze de invloed van het Zuid-Soedanese leger –de voormalige verzetsbeweging SPLA die decennia vocht tegen Noord-Soedan– op de politiek aan banden leggen. De meeste parlementairen en regeringsleden hebben overigens een verleden binnen de SPLA.

Zuid-Soedan mag dan al een onafhankelijke staat worden, intern blijft er verdeeldheid. Het staakt-het-vuren tussen het SPLA en de rebellen onder leiding van ex-SPLA-generaal George Athor is sinds het referendum al meerdere keren geschonden –met tientallen doden als gevolg. Onderhandelaars van de Verenigde Naties proberen een oplossing te vinden voor dat interne conflict.

De onderhandelingen tussen noord en zuid, die op 1 maart zijn gestart, beloven moeilijk te worden. Het zuiden verklaarde niet meer bereid te zijn de oliewinsten te delen zoals afgesproken in het vredesakkoord van 2005. De meeste olie bevindt zich dan wel in het zuiden, de infrastructuur om de olie te verwerken en exporteren staat in het noorden. Daarnaast wil het noorden de olierijke Abyei-regio niet afstaan en blijft het beloofde referendum daar uit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.