Een trotse democratische Marokkaanse Belg

Na het Turkse referendum van afgelopen weekend is het debat rond het thema van de dubbele nationaliteit in alle hevigheid losgebroken. Een moeilijk onderwerp voor Ikrame Kastit, die niet kan kiezen. ‘Mij doen kiezen, is mijzelf verscheuren.’

  • © Brecht Goris © Brecht Goris

Ikrame Kastit

19 april 2017
MO*columnisten

Na de recente uitslag van het Turkse referendum over het invoeren van een presidentieel systeem vond CD&V’er Hendrik Bogaert het opportuun om de discussie over de afschaffing van de dubbele nationaliteit onder het stof te halen. Meer precies voor mensen zoals ik, heel mijn familie en tienduizenden Antwerpenaren die een dubbele nationaliteit hebben buiten Europa, verduidelijkte hij in een kort interview.

Best een handige kerel die Bogaert want door die verduidelijking, waar Zuhal Demir iets van kan leren, vermijdt hij dat zijn opportunisme als een boemerang terugkeert naar Belgen die in het buitenland wonen en vandaar uit ook stemmen bij Belgische verkiezingen.

Pas u aan en bemoei u niet met de politiek van uw niet-Europees land is de boodschap.

Het is volgens Bogaert en zijn medestanders dus geen probleem dat er in ons land vele Nederlanders op Wilders stemden en binnenkort Fransen op Le Pen. Neen, het gaat over Turken, Marokkanen en eender welk niet-Europees volkje dat een speciale behandeling verdient.

Benieuwd of hij daar ook de Israëlische Belgen bij rekent? Of de Amerikanen in ons land die Trump verkozen.

Het moet nu maar eens gedaan zijn met die gesegregeerde Turken die in ons land massaal Evet stemden. Pas u aan en bemoei u niet met de politiek van uw niet-Europees land is de boodschap.

Ondertussen maakte Europa deals met Turkije om de vluchtelingen daar op te vangen – lees tegen houden – en voert België handel met dictatoriale landen die mensenrechten schenden zoals bijvoorbeeld Saudi-Arabië en levert het hen zelfs wapens. Maar de Turkse Belgen en co zouden het grote gevaar vormen voor onze democratie?

Niet voor niets is de grootste Vlaamse partij schatplichtig aan de ranzige extreemrechtse standpunten en mensen als Karim Van Overmeire die ze met open armen verwelkomen.

Autoritaire politieke figuren of partijen steunen, is trouwens niet typisch Turks. Meer zelfs, als we kijken naar het succes van het voormalige Vlaams Blok, nu Vlaams Belang, en N-VA, zouden we het bijna een teken van integratie kunnen noemen. Niet voor niets is de grootste Vlaamse partij schatplichtig aan de ranzige extreemrechtse standpunten en mensen als Karim Van Overmeire die ze met open armen verwelkomen.

Turkse Belgen en ik worden niet in de armen gesloten. Wij zijn niet welkom zoals we zijn. Ook al zijn we hier geboren. Wij moeten kiezen. Dit zegden Francken en Bogaert luidop in Terzake maandagavond. Dit spreekt de realiteit helemaal tegen. We leven in een geglobaliseerde wereld, met mensen die roots en familie hebben over heel de wereld en wonen in dezelfde stad. Dat mensen hun politieke rechten willen uitoefenen is essentieel, of je daar nu woont of niet. Of gaan we de oudere Engelsen die massaal voor de Brexit stemden, verbieden om zich te bemoeien met referenda die hun houdbaarheidsdatum overstijgen?

Mij doen kiezen, is mijzelf verscheuren. Dus neen, meneer Bogaert en co, ik zal niet kiezen. Ik verkies om mij elke dag in te zetten voor het samenleven in onze superdiverse samenleving. Dat begint bij mensen gelijk te behandelen. Dat doe ik door oplossingen voor te stellen die onze democratie verdiepen zoals armoede bestrijden en niet de armen. Dat doe ik door populistische ballonnetjes te doorprikken en te vechten tegen twee maten en gewichten.

De helft van de Turkse en Marokkaanse bevolking in België leeft onder de armoedegrens, misschien is dat eerder een cijfer om van wakker te liggen?

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Rosseel Piet

volledig akkoord met Uw stelling, in wiens naam en met welke kennis van zaken spreken die politieke opportunisten eigenlijk?. Gisteren had de politiek filosoof Bleri Lleshi het er ook over, het zijn niet meer dan schijngevechten tegen de realiteit, ga naar Brussel en kijk rond…..ga naar Antwerpen en kijk rond en doe datzelfde in Mechelen……zie de diversiteit, geniet van de sferen en denk; waar in godsnaam hebben die politici het over?…….

chris

mooi verwoord artikel.

en als Belg weet ik wat het is om te moeten leven met de dreiging van een verscheurde identiteit.

Kuyl Joris

Niet haalbaar, ook al heb ikzelf het gevoel dat dubbele (of drie- of vier dubbele) nationaliteit een ongerijmdheid is. Zoiets als getrouwd zijn met meerdere partners. Je voelt alleszins de splijtvlakken zichtbaar worden naargelang meer engagement tegenover moederland A dan wel B wordt opgebracht/geëist. Zo herinner ik mij hoe indertijd voldoen aan de Belgische militieplicht voor migrantenjongeren een voorwaarde was voor het verkrijgen van de Belgische nationaliteit. Ook omgekeerd, maar wel met het verschil dat je daar met 5200€ je legerdienst kon(kan?) afkopen http://www.mo.be/artikel/legerdienst-lucratief-voor-turkije . En je ziet de slijting groeien tot een ideologische breuk met het Erdogan-referendum. 

Dat we binnen de EU al genoeg problemen hebben met ondemocratische drukkingsgroepen waarvan we ons niet kunnen/willen bevrijden omdat er niet genoeg politieke moed voor bestaat, is toch geen excuus om soortgelijke krachten van de buiten de EU toe te laten? Elke keer hoor je hetzelfde gezaag : dat B nu ook maar moet kunnen genieten van de hypocrisie waar A van geniet.

Kuis de hypocrisie op, dan wordt er niet meer gezaagd!

 

Magda Schuurmans

Waarom hier weer een reeks non issues  aanhangen die de zaak vertroebelen ?

Geen enkel probleem dat mensen met een niet-Belgische achtergrond hun oorspronkelijk land blijven liefhebben, er de tradities van in ere houden en open stellen voor andere Belgen.. Dat is voor iedereen leuk, maakt de samenleving leuk.

Daarvoor zijn geen twee nationaliteiten in de technische zin van het woord nodig. 

Wil men met een buitenlandse nationaliteit in België leven, dan kan dat, maar dan aanvaardt men dat de voor- en nadelen van de Belgische nationaliteit niet spelen, 

Eerlijk en logisch blijven,  semantische duidelijkheid nastreven, en niet zeuren.

 

 

 

Frans Van De Wiel

Eén nationaliteit moet de regel zijn, overal en voor iedereen.

LEES OOK

© Jonas Vincken
Op 7 mei organiseert burgerbeweging Hart Boven Hard de derde editie van de Grote Parade.
© Reuters
Molenbeek heeft eerder dan een Kanaalplan dat exclusief inzet op veiligheid nood aan een Marshallplan voor veiligheid, onderwijs en werk.
Niels Sienaert (CC BY-NC-ND 2.0)
‘Ja, Muslim Lives Matter.’ Wereldblogger Omer Sayadi schreef een felle aanklacht over hoe moslims in ons land steeds vaker als zondebokken worden behandeld.  
Demeester (CC BY-SA 3.0)
De Brusselse Grote Moskee (ICC) is de voorbije weken veel en negatief in het nieuws geweest. Dat voedde het al sterke wantrouwen in een van de centrale islamitische instellingen in dit land.

Meest recent van Ikrame Kastit

© Brecht Goris
De politie, uw Whatsapp-vriend?
Ikrame Kastit is geschokt door de racistische en gewelddadige posts op Whatsapp van een deel van het Antwerpse politiekorps.
© Brecht Goris
Tijd voor nieuwe vragen en antwoorden
In Rotterdam, een superdiverse havenstad met een Marokkaans-Nederlandse burgemeester woonde Ikrame Kastit twee weken geleden de slotconferentie bij van Di
© Brecht Goris
Witte mannen, grijze maatpakken en gekleurde meisjes
De wereldwijde verontwaardiging over het Trumpiaanse seksisme was ook voelbaar in de woonkamer van Ikrame Kastit.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.