Irma moet ons wakker schudden: Trumps klimaatgedrag kan niet ongestraft blijven

Wil het klimaat Donald Trump een lesje leren? Je zou het bijna gaan denken: Trump trok zich in juni terug uit het klimaatakkoord, en wordt twee maanden later al geconfronteerd met twee van de zwaarste orkanen uit de geschiedenis van zijn land – net wat klimaatwetenschappers voorspellen. Als Trump hiervoor blind blijft, moet de EU haar conclusies trekken. 

  • © Kevin Lamarque/Reuters De president en zijn echtgenote voor hun vertrek naar Texas na de doortocht van Harvey © Kevin Lamarque/Reuters
  • © Dobald Trump/Facebook © Dobald Trump/Facebook
  • White House (CC0) White House (CC0)

John Vandaele

MO*redactie
Globalisering & wereldpolitiek, Oost-Azië, Centraal-Afrika
12 september 2017

Dat heviger orkanen meer zouden voorkomen in het zuidoosten van de VS en de Cariben, is exact wat de klimaatwetenschappers al jaren voorspellen: het warmere oceaanwater geeft de stormen immers meer energie. En 2017 was dus een jaar dat die voorspelling op een dramatische manier in de verf zet. Zou er nu inzicht dagen bij heer Trump? We vingen nog niks op in die zin. Eerder lijkt hij de orkanen te zien als een kans om zijn slechte waarderingscijfers wat op te krikken. Dat kan hij des te beter omdat vele media zich intussen al hebben ingesteld op een dagelijkse portie van theater Trump, en elke beweging van de man in beeld brengen. We komen het dus allemaal te weten als Trump met zijn dame op hoge hakken sympathie komt betuigen aan de orkaanslachtoffers in Texas. Ongetwijfeld mogen we hetzelfde theater verwachten in Florida.

Elke goede huisvader-of moeder neemt zijn of haar voorzorgen, en weet dat het beter is om te voorkomen dan te genezen.

Maar wat hij echt zou moeten doen als een vader van de natie, een beetje verder vooruitkijken dan zijn herverkiezing, dat doet hij niet. Elke goede huisvader-of moeder neemt zijn of haar voorzorgen, en weet dat het beter is om te voorkomen dan te genezen. Deze president doet dat niet. Erger: hij wil zelfs dat het milieuagentschap, het Environmental Protection Agency niet langer de waarheid over het klimaat vertelt – nl. dat wij mensen de opwarming veroorzaken door fossiele brandstoffen te stoken en dat die opwarming de orkanen niet veroorzaakt maar ze zwaarder maakt. Dat is het omgekeerde van vooruit kijken: dat is de kop in het zand steken. Het zou grappig zijn moest het niet zo ernstig zijn.Trump probeert wat goede punten te scoren door aan te kondigen dat hij zelf wat van zijn eigen miljoenen zal besteden aan de noodhulp. Dat zal sommige Amerikanen ongetwijfeld overtuigen: dit is een president die er niet over praat, maar met zijn eigen centen de slachtoffers steunt ! En hij sluit ook, heldhaftig, een akkoord met de democraten in het parlement om 8 miljard dollar federale noodhulp aan Texas te geven. Allemaal niet slecht voor zijn herverkiezing.

Europa, trek lessen en geef leiding !

White House (CC0)

 

Als Trump er geen lessen wil uit trekken, dan moeten wij dat wel doen: door zich terug te trekken uit het klimaatakkoord heeft Trump van zijn land een schurkenstaat gemaakt, een free rider die profiteert van de inspanningen anderen. Dat kan niet ongestraft blijven omdat het zulke dramatische gevolgen heeft. Dit gaat om leven en dood, welzijn en welvaart voor de rest van de wereld.

Zijn beslissing om uit het klimaatakkoord te stappen, is een beslissing die zegt: wij gaan niks doen om te voorkomen dat er nog meer van dergelijke orkanen komen. Wij in de VS, die per hoofd van de bevolking al een van de hoogste CO2-uitstoten ter wereld hebben, gaan daar rustig mee door doen.

De EU moet, als het een leider wil blijven in de strijd tegen klimaatverandering, een koolstofheffing invoeren tegenover producten afkomstig uit landen die uit het klimaatverdrag zijn gestapt.

Meer zelfs: we willen zelfs, tegen de economische logica in, proberen om terug meer steenkool te gebruiken, de meest vervuilende van alle fossiele brandstoffen. En we laten de inspanningen over aan alle andere landen, zelfs landen die veel en veel armer zijn. We werken zo actief aan het verder in de hand werken van klimaatverandering, en dus van meer Harvey’s en Irma’s in de toekomst. En dus aan meer schade en slachtoffers, meer ontwrichting van mensenlevens, meer doden…

Kan de buitenwereld dergelijk gedrag onbestraft laten? Als je ziet wat klimaatverandering betekent - dood, vernieling, ontwrichting op vele plaatsen - zou het onverantwoordelijk om dat te doen. De EU moet, als het een leider wil blijven in de strijd tegen klimaatverandering, een koolstofheffing invoeren tegenover producten afkomstig uit landen die uit het klimaatverdrag zijn gestapt. Voorlopig is dat gelukkig maar één land: de VS. Om te voorkomen dat dit wordt opgevat als een anti-Amerikaanse act moet de EU tegelijkertijd de contacten met Amerikaanse deelstaten – denk Californië – en bedrijven die wel actie ondernemen, versterken.

Deze week geeft Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese commissie, zijn laatste betekenisvolle State of the Union. Zal hij een dergelijke maatregel aankondigen? Het lijkt weinig waarschijnlijk. Eerder lijkt hij in te zetten op meer vrijhandelsakkoorden. Juncker riep al bij zijn aantreden vragen op over zijn klimaatcredentials door een man met een olieverleden te benoemen tot energiecommissaris. En toch, als de EU een leider wil zijn in de wereld, kan het dat anno 2017, beter door de leiding te nemen in het mondiale klimaatbeleid, dan door zich louter op te werpen als de kampioen van de vrijhandelsakkoorden.

Voor wie nog overtuigd moest worden: Irma toont overduidelijk aan dat klimaatverandering onze welvaart en onze veiligheid bedreigt.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Kim

Hoe is dat toch mogelijk met zo’n president van Amerika.. Liefs Kim https://www.lekkeremaaltijd.nl/

Peter Van den B...

Kijk, of TRUMP nu het akkoord van Parijs nu tekent of niet, maakt niets uit. Een aantal industieën in de USA en staten in de USA doen evenzeer hun best als een aantal industieën in Europa en een aantal staten in Europa.

En het resultaat van al die heisa , is, wat de regeringen en de media ook mogen beweren, onvoldoende ! En trouwens doen wat er zou moeten gedaan worden is onmogelijk, want iedereen , mensen en diensten heeft te veel schulden om de middelen vrij te maken die nodig zijn.

De statistieken onlangs gepubliceerd in de Standaard, zijn sprekend.

Dus laten wij nog enkele jaren zware stormen trotseren, ook in het middellands zee gebied en dan zal de Euro of de Dollar vallen en zullen wij aanvaarden wat nodig is.

Of het klimaat dan nog zal terugkeren en in welke mate…

Wel da’s een goeie vraag

 

Peter Van den Branden 

Hans becu

 

Het klimaat is een zaak van alle mensen ter wereld die hun gedrag zullen moeten aanpassen, en vooral iets doen aan de overbevolking. Het is een zeer complex gegeven, waarover  wetenschappers het veel minder eens zijn dan v’andaele doet uitschijnen, Alles op Trump afschuiven en alles verwachten van met veel poeha afgesloten show- klimaatakkoorden is simplisme. En een belasting op journalisten die langs de zijlijn simplistische onzin produceren zou veel meer opbrengen dan een Co2 taks. 

marc van ginder...

U hebt een punt. Gelukkig hebben we meetinstrumenten en computers om de gemiddelde temperatuur en - waterstanden op te volgen. De migratiedruk, de opkomst van Zuiderse ziekten & parasieten of de achteruitgang van onze biodiversiteit zijn al wat moeilijker te meten. Het minuscule Vlaanderen kan enkel het goede voorbeeld geven en ‘pro forma’ wat doen aan de oorzaken van de opwarming. Wat we in ons dichtbevolkte laagland veel beter kunnen doen, is de mogelijke gevolgen bestuderen en erop anticiperen. Wie ziet welke bedragen Nederland of Duitsland investeren in hun waterveiligheid, weet dat de hoge Belgische staatsschuld onze banden al plat zet, nog vóór de koers begint. Sigma lijkt een maatje te klein voor dit soort watergeweld…dat ook op de overstromingsgevoelige bijrivieren van de Zeeschelde voor veel onheil kan zorgen en ook dáár grote werken vergt.

LEES OOK

© peterteffer.com
Twee jaar na het uitbreken van het Dieselgate-schandaal ligt het boek “Dieselgate. Hoe de industrie sjoemelde en Europa faalde” van Peter Teffer in de winkels.
Michael Seeley (CC BY 2.0)
De Oostkust van de VS kampt niet alleen met een stijgende zeespiegel en steeds krachtigere orkanen.
The National Guard (CC BY 2.0)
Cuba deelt met de Verenigde Staten één van de meest orkaangevoelige gebieden ter wereld. Toch zien we een groot verschil in de wijze waarop beide landen de ramp aanpakken.
Agencia CNT de Noticias (CC BY 2.0)
Honderdvijftig Amerikaanse burgemeesters hebben inmiddels beloofd in hun stad volledig over te stappen op hernieuwbare energie.

Meest recent van John Vandaele

Bienstman toont een weg uit de klimaatnachtmerrie
Deze week stelt Mathias Bienstman, beleidscoördinator bij Bond Beter Leefmilieu, zijn boek ‘Op eigen kracht’ voor in de Gentse herberg Macharius.
© Ronald Giebel / deBuren
Alexander De Croo: ‘Congo is geen staat, het is een systeem voor persoonlijke verrijking’
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo was een van de gasten op de MO*talks van woensdag 13 september in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren.
© Reuters
Waarom de Kerk zo machtig is in Congo
De Congolese Kerk is ’s lands grootste inlichtingendienst en radiozender, de grootste leverancier van zorg en onderwijs, ze bezit aardig wat onroerend goed – én geloofwaardigheid.
© Kris Pannecoucke
Congo staat voor een stormachtig regenseizoen. Kan Kabila nog schuilen?
MO*journalist John Vandaele ging de temperatuur in Congo opnemen.