MO*dossiers

Sommige interviews blijven lange tijd nazinderen. Omdat de woorden van mensen blijven staan. Sommige geïnterviewden weten op een bijzondere manier hun passie, engagement, kennis en inzichten over te brengen. Dat werkt aanstekelijk. 

Meer uit het dossier Jaaroverzicht 2016
do 05/01
Analyses bevatten de soort fundamentele reflecties die nodig zijn om onderwerpen en thema’s echt uit te spitten of te doorgronden. Geniet nog eens na van de 5 meest gelezen analyses van het afgelopen jaar. 
1

We weten dat 2017 zich niet bepaald aandient als een jaar vol belofte op beterschap. 2017 wordt geen rustig jaar. Zo veel te meer zaken in de samenleving versplinteren, zo veel te meer de nood om verbinding te baseren op authentieke betrokkenheid. Daarom schreven alle redacteurs van MO* een nieuwjaarsbrief, aan iets of iemand die hen bijzonder heeft getroffen. 

Democratie, rechtsstaat en markteconomie: dat is de maatschappelijke drievuldigheid die een kwarteeuw lang de eeuwigheid leek te hebben. Overal en in alle tijden zouden mensen inzien dat de liberale democratie de beste staatsvorm was, is en zou blijven. Die eeuwigheid lijkt alweer voorbij, wat meteen duidelijk maakt dat de absolute consensus helemaal nooit bestaan heeft.

De klimaattop van de daden, dat moet de COP22 in Marrakech worden. Na de Top in Parijs vorig jaar, waar bescheiden maar belangrijke afspraken gemaakt werden, en de verrassend snelle ratificatie daarvan, moet deze Top concrete afspraken opleveren. Tine Hens levert haar persoonlijke en journalistieke bijdrage tot de 2°C doelstelling.

Vrijdag 28 oktober organiseerden een aantal Vlaamse middenveldorganisaties het Transitiefestival. Allerlei thema’s die te maken hebben met de overgang naar een duurzame samenleving passeerden er de revue. In dit dossier belichten we twee van die thema’s: de verdieping van de democratie en de opmars van de circulaire economie.

Donald Trump belooft dat hij, als president, een muur zal bouwen tussen de VS en Mexico, en dat Mexico die zal betalen. Achter die retoriek gaan de levens van honderdduizenden kwetsbare mensen schuil. Mexicanen op zoek naar toekomst, Centraal-Amerikanen op de vlucht voor geweld, Haïtianen op de dool. Arthur Debruyne trok voor MO* naar Mexico en naar La Frontera.

Na de poging tot een staatsgreep in Turkije riep de regerende AK-Partij de algemene noodtoestand uit over Turkije. Intussen werd die met nog eens drie extra maanden verlengd. Niet alleen kwamen op 15 juli minstens tweehonderd mensen om, de Turkse staat startte ook een campagne om zijn grondgebied te zuiveren van ‘staatsgevaarlijke elementen’. En dat heeft zelfs gevolgen tot op Belgische bodem.

Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.