MO*dossiers

We moeten identiteitspolitiek bekritiseren wanneer het een middel is om het kapitalisme te versterken, zonder te negeren hoe kwesties als racisme, migratie of gender een rol spelen in hoe mensen uitgebuit worden. Dat is het pleidooi van schrijfster, academica en queer-activiste Yasmin Nair in Chicago. Volgens haar moet links meer aandacht hebben voor al de diverse factoren die bepalen hoe economische ongelijkheid mensen treft.

Meer uit het dossier Woedende identiteiten
vr 16/06
© Pieter Stockmans
In Bosnië vind je twee scholen onder één dak, verdeeld volgens etniciteit. Oorlog is er ontaard in een strijd om de kinderen, die voor het schoolbord wordt uitgevochten. Maar kosmopolitische jongeren vechten terug.
1
do 15/06
© Jeroen Los
Identiteit als leidraad voor politiek en partijprogramma’s: niet iedereen is er gelukkig mee. Identity politics liggen vandaag onder vuur. Is de kritiek erop terecht of vergeten we de voordelen? Professor Ipek Demir: ‘Een samenleving zonder identiteit of identiteitspolitiek is misschien wel een heel doffe plek.’
1
di 13/06
© Fatinha Ramos
Dat identiteit te maken heeft met taal en met de plek waar je vandaan komt, dat was altijd al het eerste geloofsartikel van de Vlaams-nationalisten. Hoe dat moet met burgers wier moedertaal niet het Nederlands is en wier vaderland ver buiten de grenzen van de Lage Landen ligt, daar is momenteel geen bevredigend antwoord op. Samira Bendadi schetst de worsteling van die burgers in enkele beklijvende portretten.
1
zo 11/06
Mostafa Meraji (CC BY-SA 4.0)
Met de opkomst van de moderne natiestaat in de negentiende eeuw kwam ook de nationale mythe op: een “oerverhaal” om de inwoners van een natie met elkaar te verbinden. Misschien verrassend is dat de kern van veel van die nationale mythes niet door overwinningen en heldendaden wordt gevormd, maar juist door een historische nederlaag of mislukking.
1
za 10/06
© Reuters / Alaa Al-Marjani
Het huidige geweld in het Midden-Oosten tussen sjiieten en soennieten vindt zijn oorsprong in het schisma dat in de zevende eeuw ontstond over de opvolging van de profeet Mohammed, zo wordt meestal verteld. ‘Maar dat is een simplistische en intellectueel luie analyse’, zegt de Iraans-Canadese academicus Nader Hashemi. ‘Sektarisme is een modern fenomeen dat zijn oorsprong niet vindt in de zevende eeuw, maar in het autoritarisme van de natiestaat van de twintigste eeuw.’
1
vr 09/06
Andrew E. Larsen (CC BY-ND 2.0)
Eén op de vijf inwoners van Israël is Arabisch, of Palestijns. Ze mogen dan wel meer vrijheid en privileges hebben dan de Palestijnen in de Bezette Gebieden, hun Israëlische regering schijnt hen eerder als een vergissing uit het verleden te zien dan als volwaardige burgers. Tine Danckaers trok naar Israël, op zoek naar de verdomde Palestijnen.
1
do 08/06
© www.negenduust.com
‘Schrijf jij maar eens iets over de Gentse identiteit’, zei de hoofdredacteur die mijn gevoelens voor mijn stad kende. Dat bleek evenwel makkelijker gezegd dan gedaan. Immers, wat is identiteit? En wat is dan de Gentse identiteit helemaal? Ik toog op zoek naar hoe het hart van de Gentenaren klopt voor onze stad.
1
do 08/06
© Brecht Goris
‘Wie ben ik? Waarom ben ik wel of niet zoals anderen? Wat kan ik doen om mijn eigenheid te behouden? Het zijn altijd al belangrijke vragen geweest, maar in tijden dat overheden en woedende menigten mijn dubbele of meervoudige identiteit willen criminaliseren, zijn het levensbelangrijke vragen geworden.’ Actrice Sachli Gholamalizad zet enkele bedenkingen over identiteit en diversiteit op een rij.
1
wo 07/06
© Reuters
Ze hebben een eigen taal, een rijke geschiedenis en een cultuur van openheid. Maar in Marokko hebben ze geen ziekenhuizen of universiteiten en dat is volgens hen het gevolg van het feit dat ze anders zijn dan de machthebbers in de hoofdstad. Die eigenheid gebruiken de Amazigh, of Berbers, nu al maanden in protesten in de Rif en het Atlasgebergte om gelijkwaardigheid te eisen.
1

Nu Islamitische Strijd steeds verder wordt teruggedrongen in Irak, komen de verschillen tussen partijen en bevolkingsgroepen naar boven in de heroverde gebieden. Hoe zit dat? MO* zocht het uit in de betwiste Sinjar-regio, waar landconflicten zich opstapelen en onder meer Turkije zich roert met bommen en geopolitiek getouwtrek. Het resultaat: een explosief schaakspel.

Woestijnstaat Dubai heeft zand tekort. In Singapore is zand soms duurder dan olie. En als China zo assertief is in de Zuid-Chinese Zee, dan heeft dat ook met zand te maken. Zelfs in ons land speelt zich pal onder de zeespiegel een groeiende strijd om het ons resterende zand af. Het meest ontgonnen materiaal ter wereld is schaarser dan je denkt en dat heeft verregaande gevolgen op de geopolitiek … en zelfs op de geografie van landen.

Bram Cleys kreeg een onderzoeksbeurs van MO*. Daarmee ging hij in de Democratische Republiek Congo kijken of de strijd tegen de ontbossing – cruciaal in de mondiale aanpak van de klimaatverandering – zijn beloften waarmaakt. Worden deze keer de mensen wél beter van internationale steun, of staat de spreekwoordelijke corruptie weer in de weg?

Het zwaartepunt van investeringen in groene energie verschuift naar landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Centraal-Amerika’s leiderspositie in hydro-elektrische en geothermische energie heeft al diepe wortels in het verleden. Ook vandaag vind je er de snelste groeilanden op het vlak van hernieuwbare energie. Fien Van den Steen trok er op onderzoek met de steun van De Geldstromen van MO*.

Europa is nog steeds verslaafd aan steenkool voor zijn elektriciteitsproductie. 40 miljoen ton per jaar komt van de Colombiaanse mijn El Cerrejon, de grootste producent in Latijns-Amerika. De mijn is een moloch die alles en iedereen in haar buurt vertrappelt. Raf Custers ging op onderzoek in het mijnstadje Albania in Colombia. 

Hans Wetzels kreeg een onderzoeksbeurs van MO*. Daarmee zocht hij uit wat Bill Gates te maken heeft met genetisch gemanipuleerde gewassen (ggo’s), en of die ggo’s inderdaad nodig zijn om de wereld te voeden en de honger te bestrijden. Hij reisde daarvoor naar Kenia, zocht uit waarom de Gouden Rijst in Bangladesh nooit geschitterd heeft en of de emoties rond ggo’s wel gewettigd zijn.

De artikels die het meest gelezen zijn, zijn misschien niet altijd het meest belangwekkend of het mooist geschreven, maar ze geven bij een blad als MO* toch goed aan wat er leefde in 2016. Hier geen Brangelina’s maar straffe opinies, beklijvende columns en sprekende interviews. Geniet van ons listicle-jaaroverzicht van 2016.

Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.