MO*dossiers

Dat daden eerder dan woorden het klimaat gaan redden, toont Nicaragua. Een van de weinige landen dat geen intentieverklaring inzond en het Parijsakkoord niet ondertekende, wegens ongeloof in de beloftes van de geïndustrialiseerde landen. MO* neemt het energiebeleid in Nicaragua onder de loep.

Meer uit het dossier Midden-Amerika groene voorloper?
wo 22/02
© Fien Van den Steen
Costa Rica slaagde er vorig jaar in haar energie voor 99 procent uit hernieuwbare bronnen te halen. Met een gunstige startpositie, politieke keuzes en gerealiseerde plannen slaagt Costa Rica bijna in haar opzet: volledig koolstofneutraal te zijn. MO* ging op zoek naar het geheim van dit succes in Centraal-Amerika.
1
di 21/02
© Fien Van den Steen
De klimaatverandering is hot. 2016 werd een recordjaar, het warmste ooit. Nochtans investeerde men het jaar voordien wereldwijd 286 miljard dollar in hernieuwbare energie. Ook in Centraal-Amerika is deze verandering voelbaar. MO* onderzocht de uitdagingen voor een regio die al een halve eeuw groen gaat.
1

Europa is nog steeds verslaafd aan steenkool voor zijn elektriciteitsproductie. 40 miljoen ton per jaar komt van de Colombiaanse mijn El Cerrejon, de grootste producent in Latijns-Amerika. De mijn is een moloch die alles en iedereen in haar buurt vertrappelt. Raf Custers ging op onderzoek in het mijnstadje Albania in Colombia. 

Hans Wetzels kreeg een onderzoeksbeurs van MO*. Daarmee zocht hij uit wat Bill Gates te maken heeft met genetisch gemanipuleerde gewassen (ggo’s), en of die ggo’s inderdaad nodig zijn om de wereld te voeden en de honger te bestrijden. Hij reisde daarvoor naar Kenia, zocht uit waarom de Gouden Rijst in Bangladesh nooit geschitterd heeft en of de emoties rond ggo’s wel gewettigd zijn.

De artikels die het meest gelezen zijn, zijn misschien niet altijd het meest belangwekkend of het mooist geschreven, maar ze geven bij een blad als MO* toch goed aan wat er leefde in 2016. Hier geen Brangelina’s maar straffe opinies, beklijvende columns en sprekende interviews. Geniet van ons listicle-jaaroverzicht van 2016.

We weten dat 2017 zich niet bepaald aandient als een jaar vol belofte op beterschap. 2017 wordt geen rustig jaar. Zo veel te meer zaken in de samenleving versplinteren, zo veel te meer de nood om verbinding te baseren op authentieke betrokkenheid. Daarom schreven alle redacteurs van MO* een nieuwjaarsbrief, aan iets of iemand die hen bijzonder heeft getroffen. 

Democratie, rechtsstaat en markteconomie: dat is de maatschappelijke drievuldigheid die een kwarteeuw lang de eeuwigheid leek te hebben. Overal en in alle tijden zouden mensen inzien dat de liberale democratie de beste staatsvorm was, is en zou blijven. Die eeuwigheid lijkt alweer voorbij, wat meteen duidelijk maakt dat de absolute consensus helemaal nooit bestaan heeft.

De klimaattop van de daden, dat moet de COP22 in Marrakech worden. Na de Top in Parijs vorig jaar, waar bescheiden maar belangrijke afspraken gemaakt werden, en de verrassend snelle ratificatie daarvan, moet deze Top concrete afspraken opleveren. Tine Hens levert haar persoonlijke en journalistieke bijdrage tot de 2°C doelstelling.

Vrijdag 28 oktober organiseerden een aantal Vlaamse middenveldorganisaties het Transitiefestival. Allerlei thema’s die te maken hebben met de overgang naar een duurzame samenleving passeerden er de revue. In dit dossier belichten we twee van die thema’s: de verdieping van de democratie en de opmars van de circulaire economie.

Donald Trump belooft dat hij, als president, een muur zal bouwen tussen de VS en Mexico, en dat Mexico die zal betalen. Achter die retoriek gaan de levens van honderdduizenden kwetsbare mensen schuil. Mexicanen op zoek naar toekomst, Centraal-Amerikanen op de vlucht voor geweld, Haïtianen op de dool. Arthur Debruyne trok voor MO* naar Mexico en naar La Frontera.

Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.