Landhervorming op zijn Argentijns

Een agrobedrijf dat deels in handen is van miljardair George Soros trekt zich terug uit een omstreden rijstproject in Argentinië. Adecoagro SA, met hoofdzetel in Luxemburg maar vooral actief in Brazilië, Argentinië en Uruguay, wil niets meer te maken hebben met het Ayui Grande project in de noordoostelijke provincie Corrientes –de aanleg van een dam om rijst te verbouwen. Volgens de Argentijnse regering zou het project de natuur schaden en de internationale milieuwetgeving overtreden.

  • Claudio.Ar De Argentijnse pampas: van 1515 euro per hectare in 1990 naar 7577 euro per hectare vandaag. Claudio.Ar

Dat is meteen ook de reden voor Soros, de grootste aandeelhouder van Adecoagro, om zich terug te trekken. Het bericht zou de indruk kunnen wekken dat Argentinië strenge normen hanteert voor buitenlandse investeerders of dat Soros zich bekeerd heeft tot een milieubewuste speculant. Niets is minder waar.

Sinds de economische crash in Argentinië, nu bijna tien jaar geleden, heeft zich op het Argentijnse platteland een ware revolutie voltrokken. Over heel het territorium is een stormloop naar grond op gang gekomen, hetzij om te kopen, hetzij om de leasen. Die race heeft de prijzen fiks de hoogte ingejaagd. In de Argentijnse pampa ‘s, het hart van de landbouw, kostte een hectare grond 1515 euro in 1990, vandaag is dat 7577 euro. Zelfs in het onvruchtbare Patagonië zijn sommige prijzen verdrievoudigd.

Adecoagro is een van de grote bedrijven die hun patrimonium in Argentinië volop aan het uitbouwen zijn. De landbouwconcern produceert maïs, katoen, rijst, soja, zonnebloemen, suikerriet, tarwe en koffie. Het bezit 21 landbouwbedrijven in Argentinië, vijftien in Brazilië en twee in Uruguay. Begin 2011 verkocht beursgoeroe Soros een deel van zijn aandelen in goud, zilver en Delta Airlines om zich in te kunnen kopen in het meer belovende Adecoagro. Met 22,8 procent van de aandelen is Soros er vandaag de grootste aandeelhouder.

In Argentinië daalt het aantal boeren terwijl de concentratie van de grond stijgt, zo blijkt uit een recent rapport van het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling. Volgens de landbouwcensus telde Argentinië in 2008 maar liefst 57.000 boeren minder dan in 2002. Twee procent van de landbouwbedrijven controleren vijftig procent van het landbouwareaal, terwijl 57 procent van de bedrijven het moeten stellen met drie procent van het areaal.

Het proces van landconcentratie wordt nog versneld door een bijzonder zwak institutioneel kader, dat het makkelijk maakt voor buitenlandse investeerders om grond te bemachtigen. Het rapport roept de Argentijnse regering op werk te maken van een duidelijk kader om het grondbezit te reguleren en om kleine en middelgrote bedrijven de nodige ondersteuning te geven om een duurzaam bedrijf op te bouwen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.