Vlaams wapenhandeldecreet in de maak

Dit najaar buigt het Vlaams parlement zich over een Vlaams wapenhandeldecreet. Al sinds 2003 is Vlaanderen bevoegd voor wapenexport maar op een eigen Vlaamse regelgeving bleef het wachten. Bijgevolg deed Vlaanderen nog steeds een beroep op de Belgische wapenexportwetgeving van 1991 en het bijhorende Koninklijk Besluit van 1993 om de toekenning van exportvergunningen af te toetsen.

Dat er een eigen Vlaamse wapenexportwetgeving moet komen, was eigenlijk al afgesproken in het vorige Vlaamse regeerakkoord. Sp.a, Groen! en het Vlaams Belang dienden voorstellen in, maar daarover werd uiteindelijk nooit gestemd. Ook het huidige regeerakkoord onderschrijft de nood aan een eigen wetgeving. Intussen hebben Vlaams Parlementsleden Bart Caron en Mieke Vogels (Groen!) een nieuw voorstel van decreet ingediend en ook de Vlaamse overheid zelf kwam met een voorontwerp op de proppen.

Op vraag van de Vlaamse regering gaf het Vlaams Vredesinstituut –een onderzoeksinstelling verbonden aan het Vlaams parlement– advies bij dat voorontwerp. Het Vredesinstituut beschouwt de tekst over de gehele lijn als een  ‘evenwichtig voorstel ‘, maar formuleert ook kritiek. Zo zou het voorontwerp de transparantie inzake wapenexport die de Vlaamse overheid de voorbije jaren heeft opgebouwd –en die verder gaat dan de Belgische wapenwet oplegt– niet decretaal verankeren.  ‘Een gemiste kans ‘, aldus het Vredesinstituut.

Op een debat van het Masereelfonds over Vlaamse wapenhandel, eind september in Antwerpen, ging Vlaams parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) in op die kritiek inzake transparantie. Hendrickx: ‘De tekst van de Vlaamse regering is een voorontwerp. Er kan nog aan gesleuteld worden. Ik maak er mij sterk voor dat dit (de transparantie verankeren, kc) er nog in komt.’

Het Vredesinstituut wijst er ook op dat de Vlaamse regering in het voorontwerp de hete aardappel doorschuift naar later, aangezien het maar liefst 21  ‘nog vast te stellen besluiten ‘ telt, zaken die nog geregeld moeten worden.

Wapenexport verdubbeld

In 2010 reikte de Vlaamse overheid 330 vergunningen uit voor de export van militair materieel, goed voor een gezamenlijke waarde van 320.5 miljoen euro. Tussen 2005 en 2010 is de waarde van de vergunde Vlaamse wapenexport meer dan verdubbeld.

Het Vlaams Vredesinstituut hekelt dat bij zowat twee op de drie toegekende vergunningen de uiteindelijke eindgebruiker niet gekend is. Daardoor blijft onduidelijk in welke landen sommige in Vlaanderen geproduceerde onderdelen terechtkomen. (Kristof Clerix)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.