Open data voor open overheden

De website virtualkenya.org geeft aan welke Keniaanse parlementsleden hun belastingen nog niet hebben betaald. De site znasichdani.sk maakt het heel eenvoudig om te achterhalen welke personen voordeel halen uit contracten afgesloten met de Slovaakse overheid. En openspending.org toont in een oogopslag de samenstelling en wijzigingen van de Israëlische begroting. Drie illustraties van de wereldwijde stroming voor meer openheid van bestuur, die met de lancering van het Open Government Partnership op 20 september ook een officieel karakter kreeg.

  • Lectrr Lectrr

Acht landen (de VS, Groot-Brittannië, Brazilië, Indonesië, Mexico, Noorwegen, de Filipijnen en Zuid-Afrika) engageerden zich met de ondertekening voor een betere informatieverspreiding, een grotere burgerparticipatie en een beter gebruik van nieuwe technologie. 38 andere landen zullen in 2012 het partnerschap ondertekenen.

Ook de lijst met landen die hun data hebben “geopend”, een belangrijk onderdeel van open bestuur, wordt steeds langer. Open data zijn gegevens (statistieken, geografische informatie, gegevens over dienstverlening, en ga zo maar door) die zonder licenties of beperkende voorwaarden beschikbaar zijn en in een gemakkelijk formaat worden aangeboden. Landen die hun data openen, hopen daarmee winst te boeken op drie terreinen. Beter geïnformeerde beleidsmakers en burgers kunnen betere keuzes maken. De overheid wordt meer transparant en controleerbaar. En ondernemers kunnen de gegevens gebruiken om innovatieve toepassingen rond te bouwen.

Als eerste land in Afrika stelde Kenia in juli 2011 zijn gegevensbanken open voor het publiek: op opendata.go.ke vind je kaarten, grafieken en tabellen over onder andere gezondheid, armoede en onderwijs. huduma.ushahidi.com maakte al gebruik van de opengestelde gegevens: je kan er bijvoorbeeld de gezondheidscentra over het hele land op kaart voorstellen.

Eind september werd ook data.gov.be gelanceerd, een kleine en onvolledige stap voor het openstellen van Belgische gegevens. Omdat de gegevens op data.gov.be enkel mogen aangewend worden voor persoonlijk gebruik, kunnen ze niet tot open data worden gerekend. De site data.gov.be is bovendien een federaal initiatief, waardoor veelal cijfers ontbreken over beleidsdomeinen waarvoor de gewesten of gemeenschappen bevoegd zijn. Overheidsinstellingen zijn ook niet verplicht hun gegevens open te stellen, waardoor het aanbod zeer onvolledig is.

Als overheden te kort schieten, nemen burgers soms zelf het initiatief om gegevens te verzamelen en er een toepassing rond te bouwen. Een voorbeeld is zewerkenvoorjou.be, een website die voor ieder Vlaams parlementslid de aanwezigheden in het parlement, activiteiten en andere mandaten oplijst.

Op Inventieve toepassingen van open data vindt je enkele van de meest vernieuwende ‘apps’ die gebruik maken van open data

Bekijk hieronder de video #opendata van de Open Knowledge Foundation (of bekijk de versie met Nederlandstalige ondertitels)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.