Oliebedrijven bedreigd in Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan claimen de rebellen van oppositieleider Riek Machar de controle over Bentiu. De hoofdstad van de oliestaat Unity zou volgens een woordvoerder opnieuw zijn overgenomen na gevechten met het overheidsleger van president Salva Kiir. Ondertussen stellen ze een ultimatum aan de oliebedrijven: ‘Stop de productie en evacueer de werknemers binnen de week.’

  • © CC BY-NC-ND 2.0 Shannon Orcutt Een oliepijpleiding van Bentiu naar Yida. © CC BY-NC-ND 2.0 Shannon Orcutt

Unity is een regio die dit jaar afwisselend al in zowel overheids- als rebellenhanden is gevallen. Het conflict in Zuid-Soedan begon eind 2013 door beschuldigingen van Kiir aan het adres van ex-vicepresident Machar. Die laatste zou een coup gepland hebben tegen Kiir, al werd dat ontkend door Machar, wiens volgelingen kort daarna Bentiu innamen. Op 10 januari 2014 kon het Sudan People’s Liberation Army (SPLA) van Kiir de touwtjes weer in handen nemen.

Tot woordvoerders van Machar deze week met het nieuws naar buiten kwamen dat ze Bentiu hebben heroverd. Met deze actie willen de rebellen ‘de olievelden bevrijden van de anti-democratische en genocidale strijdkrachten van Kiir’, zo zei brigadegeneraal Lul Ruai Koang van de oppositie aan Reuters.

‘De rebellen hebben de controle over Bentiu, maar niet over de hele Unity’, zegt Edmund Yakani, directeur van de ngo Community Empowerment for Progress Organization (CEPO) aan MO*. ‘Sommige delen zijn nog in handen van de overheid. De gevechten waren de voorbije twee dagen erg hevig, maar nadien trok het leger zich terug naar Mayom County.’

Shutdown

Alle oliebedrijven in door de overheid gecontroleerde gebieden als Unity en Upper Nile moeten nu vertrekken binnen de week. ‘Als ze niet ingaan op onze vraag, riskeren de bedrijven de veiligheid van hun personeel en een opgelegde shutdown’, maakte Koang een duidelijk statement.

James Gatdet Dak, een andere woordvoerder, zei aan Voice of America dat de volledige olieproductie in Zuid-Soedan moet worden stilgelegd omdat de overheid volgens hen inkomsten gebruikt voor de aankoop van wapens. Vooral China en Rusland investeren veel in de Soedanese olie-industrie.

‘De rebellen dwingen de oliebedrijven om te stoppen met werken tot ze nieuwe orders geven’, legt Yakani uit. ‘De shutdown zal enorm negatieve gevolgen hebben, olie is de ruggengraat van onze economie.’ De olieproductie in de republiek is sinds het begin van het conflict met maar liefst twintig procent gedaald. Een zware klap voor de overheid, want olie-uitvoer is de belangrijkste bron van inkomsten in het land.

Wapenstilstand

De gevechten tussen de Dinka, de grootste etnische groep in Zuid-Soedan, en Machar, een Nuer, begonnen midden december in hoofdstad Juba. Sindsdien is het niet meer rustig in het jongste land ter wereld, dat in 2011 onafhankelijk werd van Soedan. Beide etnische stammen bereikten na weken strijd een wapenstilstand in januari, maar desondanks blijven rebellen en overheid elkaar beschuldigen van het schenden van dat akkoord.

‘Wij respecteren het staakt-het-vuren, maar het SPLA doet dat niet’, zei Peter Riek Gew in naam van de rebellen aan Sudan Tribune. Volgens hem zijn er aan de kant van het leger de voorbije drie dagen meer dan vijfhonderd soldaten gesneuveld bij het veroveren van de olievelden.

De gevechten bleven ook dinsdag doorgaan in Bentiu, maar het Zuid-Soedanese leger weigert voorlopig zich gewonnen te geven. ‘Het SPLA heeft maandag een aanval van Machars rebellen uit Soedan afgeweerd’, zei woordvoerder Phillip Aguer tegen Sudan Tribune. Ondertussen heeft het leger zich dus teruggetrokken, maar Aguer meende in een televisietoespraak op woensdag ook meteen een nieuwe aanval te zullen plannen om Bentiu terug te bezetten.

Peacekeepers

Bij de gevechten raakten ook tien werknemers van de Russische olieraffinaderij Safinat betrokken. Joseph Contreras van de Verenigde Naties (UN) vertelde aan AP dat vijf van hen gewond zijn, waarvan twee in kritieke toestand. Het tiental werd door peacekeepers van de VN geëvacueerd uit het gebied.

De VN hebben om en bij de 8000 mensen in Zuid-Soedan, waaronder ook in een basis in Bentiu. Sinds de onrusten in december uitbraken, kwamen duizenden mensen er onderdak zoeken. Dat aantal nam de voorbije twee weken toe van 4500 naar 9000 vluchtelingen, zo deelde de VN mee.

Sudan Tribune meent dat de plaatselijke IDP’s tevreden zijn met de komst van de rebellen. ‘In dit kamp zitten is vreselijk, onze vrijheid wordt beperkt in ons eigen land’, zei een anonieme vluchteling. ‘Ik kon het gejuich van feestende mensen horen en de geweerschoten waren verdwenen’, vertelde Peter Riek Gew nog. ‘De stad is in onze handen.’ Yakani wist te melden dat de Nuer in het vluchtelingenkamp van Juba erg opgelucht waren met het nieuws.

In totaal telt de jonge natie meer dan 800.000 gevluchte mensen, terwijl nog eens 250.000 anderen naar de buurlanden trokken. Onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie waarschuwen voor maatregelen tegen groeperingen die de mensenrechten schenden of de democratie ondermijnen. Vredesgesprekken tussen beide fronten in Addis Ababa leverden voorlopig bitter weinig op.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.