"Modern wapenarsenaal maakt milities in Nigeria overmoedig"

Na verschillende terroristische aanslagen beginnen Nigerianen zich stilaan aan te passen aan een leven waar het gevaar om elke hoek schuilt. Met dank aan de vlotte smokkel van modern wapenarsenaal over de poreuze landsgrenzen.

  • Courtesy Ayo Bello De meest recente bomaanslag van Boko Haram eiste 75 levens in Abuja. Courtesy Ayo Bello

Vorige week wilde Andy Nepli (32) zijn neef Ngupar Kemzy’s bezoeken ter gelegenheid van Pasen. Maar op 14 april werd Nepli een van de 75 slachtoffers van de aanslag op een overvol busstation in Abuja. Sommige van de slachtoffers waren zo zwaar toegetakeld dat het moeilijk was hen te identificeren.

“We wisten enkel dat het om Andy ging omdat zijn identiteitskaart op zijn lichaam werd aangetroffen”, zegt Kemzy die kort na de aanslag de plaats bezocht. “Menselijke lichaamsdelen lagen overal verspreid.”

Diezelfde avond nog werden 129 schoolmeisjes ontvoerd uit hun school in Chibok in het noordoosten van het land.

Boko Haram

De verantwoordelijkheid voor de bomaanslag werd opgeëist door Boko Haram, de groepering die met geweld de Islamitische wet wil invoeren in Nigeria. De organisatie wordt ook verdacht van de ontvoering van de schoolmeisjes.

Bomaanslagen, ontvoeringen, het platbranden van hele dorpen en het doden van de bewoners zijn technieken eigen aan Boko Haram. De extremistische groepering die banden zou hebben met Al Qaeda in de Maghreb en Al Shabaab in Somalië is vooral actief in het noordoosten van Nigeria.

Volgens Amnesty International zijn tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 1500 mensen dodelijk getroffen door aanvallen van Boko Haram en door “ongecontroleerde acties van de Nigeriaanse veiligheidsdiensten”.

Illegale wapens

Een van de redenen van de escalatie van het conflict is de beschikbaarheid van steeds meer geavanceerde wapens.

Naast Boko Haram zijn nog een aantal andere gewapende etnische milities actief in Centraal-Nigeria. Zij hebben het gebruik van stokken, machetes en knuppels achter zich gelaten en nemen steeds modernere wapens zoals machinegeweren en raketgranaten ter hand.

“Het bezit van die moderne wapens maakt hen overmoedig”, zegt Steve Obodokwe van het Centrum voor Milieu, mensenrechten en ontwikkeling. Het is duidelijk dat wapensmokkel mogelijk is door de poreuze grenzen. Van sommige wapens wordt gedacht dat ze het land binnen geraakt zijn na de gewapende conflicten in Mali en Libië.

De voormalige minister van defensie Olusola Obada is ervan overtuigd dat sommige wapens geroofd werden uit het Libische arsenaal tijdens de crisis in 2011 die het einde betekende voor de Libische leider Khadaffi. Ook wordt aangenomen dat de wapens, vooral deze die gebruikt worden door Boko Haram, het land binnenkwamen via het netwerk van Al Qaeda.

Succesvolle bombardementen

Die geavanceerde bewapening maakte het mogelijk voor Boko Haram om een aantal zeer ingrijpende terroristische aanvallen te plegen in Nigeria. Zo werden recent nog militaire kazernes aangevallen en in 2011 was er het bombardement op het hoofdkantoor van de Nationale Politie en de Verenigde Naties in de hoofdstad Abuja.

Deze succesvolle aanvallen hebben ervoor gezorgd dat het geloof in de veiligheidsdiensten verdwenen is wat andere groepen dan weer aangemoedigd heeft om de wapens zelf op te nemen om zich te beschermen.

Ook de gewone bevolking verliest het geloof in de veiligheidsdiensten, al verzekeren de regering en president Jonathan Goodluck dat de strijd tegen het terrorisme zal gewonnen worden.

Buurlanden

De Internationale Crisisgroep, een onafhankelijke organisatie die werkt rond het voorkomen van dodelijke conflicten, zegt dat de aanslagen van Boko Haram een half miljoen Nigerianen op de vlucht joegen. Honderden scholen en overheidsgebouwen werde verwoest in het noordoosten, een van de armste regio’s van Nigeria.

De organisatie vreest dat de opstand kan overslaan naar andere delen van het land maar ook naar Niger en Kameroen, zwakke buurlanden die slecht uitgerust zijn om de radicale groeperingen te bestrijden.

Nigeria houdt volgend jaar verkiezingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.