Van conflict naar conflict: brandhaarden in de wereld

Niet alleen in de Gazastrook en het oosten van Oekraïne spreken de wapens. Overzicht van gewapende conflicten wereldwijd, zomer 2014:

Door aanhoudende onrusten in Zuid-Soedan dreigt hongersnood voor zeven miljoen mensen. De Dinka-stam van President Salva Kiir en de Nuer bevolkingsgroep van diens opponent Riek Machar staan tegenover elkaar in een conflictueuze machtsstrijd. Er werden ook al zo’n 2000 gevallen van cholera gesignaleerd.

Boko Haram heeft op 27 juli een aanval uitgevoerd op het dorp Kolofata in het noorden van Kameroen, waarbij ze onder andere de vrouw van de Kameroense Vice-Premier ontvoerden. Daarnaast voerden de terroristen uit Nigeria een bomaanslag uit in de Nigeriaanse stad Kano. Op twaalf juni berichtte de BBC dat er sinds januari van dit jaar al 3.300 doden waren gevallen door geweld gelieerd aan Boko Haram.

De Somalische terreurbeweging Al Shabaab heeft op zes juli minstens 29 mensen gedood toen ze het  dorp Hindi in Kenia aanviel. Een soortgelijke terroristische actie kostte in juni het leven aan zestig Kenianen.  Onlangs kostte een aanval op een Keniaanse bus op 18 juli het leven aan minstens  zeven mensen. Al Shabaab voert deze aanvallen uit als reactie op de Keniaanse deelname aan de vredesmissie in Somalië.  

Het zuiden van Tunesië werd op 17 juli opgeschrikt door een aanval van islamitische strijders, gelinkt aan Al-Qaeda, tegen een legerpost. De extremisten doodden hierbij veertien Tunesische militairen en verwondden er een twintigtal. Doordat het Franse leger de strijders op de hielen zit in het zuidelijker gelegen Mali, wordt Tunesië meer en meer met extremisten geconfronteerd. Ook terugkerende Syriëstrijders vormen een gevaar voor de veiligheid in Tunesië.

Het was een bloedige maand in Syrië. De ngo Syrian Observatory for Human Rights telde meer dan zevenhonderd doden in de laatste dagen. Doordat ISIS (die tegenwoordig door het leven gaan als de Islamitische Staat) zwaar wapentuig heeft buitgemaakt in Irak, zorgt dit voor een opflakkering van geweld in Syrië tegen dictator Bashar Al-Assad.

In Jemen vecht Al Qaeda tegen de regering van Abd-Rabbu Mansour Hadi. In het noorden van het land vechten sjiitische Houthi-rebellen voor autonomie. In juni kwamen 100 Houthi-strijders om na luchtaanvallen van het Jemenitische leger. Ook 20 regeringssoldaten lieten toen het leven. Onder andere door de economisch zeer zwakke situatie in het land en het sectarische geweld, ziet de toekomst er volgens de International Crisis Group allesbehalve rooskleurig uit.

In Irak blijft het geweld tussen ISIS en de Iraakse regeringstroepen oplaaien. In de door ISIS bezette gebieden worden etnische en religieuze minderheden zoals de Christenen geviseerd volgens de VN en Human Rights Watch. Sinds januari heeft de VN al 5.570 doden en 11.600 gewonden geteld. Ook binnen het verzet tegen de regering Maliki botert het niet meer tussen ISIS en de Soennitische ex-Saddamaanhangers, wat op termijn een escalatie van geweld kan veroorzaken binnen het gebied dat ISIS bezet.

In Pakistan blijven Amerikaanse drones slachtoffers maken. Op 22 juli schakelden ze 6 rebellen uit. Dit past binnen het offensief dat het Pakistaanse leger vorige maand ontketende tegen de Pakistaanse Taliban. Het offensief heeft volgens de Pakistaanse militaire autoriteiten  al het leven gekost aan 400 rebellen en 25 soldaten.

Het VN-orgaan voor humanitaire zaken (OCHA) waarschuwt dat ze 350.000 mensen niet met noodhulp kunnen bereiken in Somalië omwille van onvoldoende fondsen, droogte en conflicten. Daardoor lopen deze mensen gevaar voor ondervoeding. Daarnaast vallen doden en gewonden bij gevechten tussen de extremisten van Al Shabaab en Ethiopische en Keniaanse strijdkrachten.

In de maand juli berichtte de International Crisis Group over opstoten van geweld tegen moslims door radicale Boeddhisten van de Bodu Bala Sena-beweging in Sri Lanka. Op 15 en 16 juni vielen er 4 doden en meer dan  100 gewonden. De ordediensten waren aanwezig, maar lieten begaan. Het was een van de ergste oprispingen van geweld sinds het einde van de burgeroorlog in Sri Lanka.

In Libië zijn de laatste twee weken 97 mensen gedood en minstens 400 gewond geraakt bij gevechten tussen verschillende rivaliserende rebellengroepen. Ook in juni waren er onlusten, onder andere naar aanleiding van de parlementsverkiezingen van 25 juni laatsleden. 

Volgens de Global Peace Index van het Institute for Economies and Peace werd de wereld tussen 2008 en 2014 minder vredevol. Zij tellen immers meer landen die te maken hebben met een intern of extern conflict. Ondanks de pessimistische teneur valt op dat de laatste eeuw niettemin het aantal conflicten tussen landen afneemt, en dat de meeste conflicten en oorlogen zich  niet meer tussen landen afspelen, maar interne conflicten zijn met minder grote impact.

Ook het aantal slachtoffers per conflict neemt af. Zo veroorzaakte de Vietnamoorlog, of de oorlog tussen Irak en Iran in de jaren tachtig miljoen slachtoffers. Bovendien zijn we door technologische vooruitgang, sociale media en dergelijke meer, beter geïnformeerd over de conflicten die zich wereldvlak afspelen. 

Bronnen: Le Soir, Amnesty International, the International Crisis Group, Reuters, The Independent, De Standaard, Institute for Economics and Peace.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.