Fiji: Einde van militaire dictatuur in de Stille Oceaan

Op woensdag 17 september kunnen meer dan een half miljoen geregistreerde kiezers een parlement aanwijzen in Fiji, een eilandenstaat in de zuidelijke Stille Oceaan. Daarmee komt een einde aan acht jaar militair bestuur en kan Fiji opnieuw deel uitmaken van internationale fora en samenwerking.

  • CC / John Trif CC / John Trif

Om 18 uur lokale tijd (8 uur ‘s ochtends in België) sluiten de stemlokalen de deuren in Fiji. Maar in feite zijn de verkiezingen er al twee weken aan de gang, met vervroegd geopende stemlokalen voor mensen die op afgelegen plaatsen wonen en daardoor moeilijk allemaal op 17 september aan de stembusslag konden deelnemen. Twee dagen voor 17 september werd een volledige politieke stilte opgelegd, om de verkiezingsdag in alle rust en met gelijke startposities te kunnen aanvatten.

Er zijn 50 parlementszetels te verdelen en het hele land vormt één kiesdistrict. De kandidaten krijgen elk een nummer tussen 135 en 382, en het is dat nummer dat de kiezer op het formulier moet aankruisen om geldig te stemmen. De partij waarvoor de kandidaat opkomt, wordt niet vermeld op de stemformulieren.

Instabiliteit en militairen

In december 2006 pleegde admiraal Frank Bainimarama een staatsgreep tegen de regering die hij beschuldigde van corruptie, en waarvan hij ook geëist had dat ze wetsvoorstellen zou intrekken waarin de plegers van een vorige coup in 2000 amnestie verleend zouden worden.

Vanaf 2007 oefende hij de functie van eerste minister uit waarbij hij ook andere portefeuilles tot zijn bevoegdheid rekende, zoals Buitenlandse Zaken, Financiën, Binnenlandse Zaken, en de politiek uiterst gevoelige domeinen Immigratie en Multi-etnische Zaken.

De politieke instabiliteit wordt veroorzaakt door de spanningen tussen inheemse inwoners van Fiji en afstammelingen van Indische arbeiders die door de Britse kolonisator naar Fiji gebracht werden.

Een van de oorzaken van de politieke instabiliteit van de voorbije decennia (met twee staatsgrepen in 1987, en opnieuw in 2000 en 2006) ligt in de spanningen tussen inheemse inwoners van Fiji en afstammelingen van Indische arbeiders die door de Britse kolonisator naar Fiji gebracht werden.

De Fijians of iTaukei maken iets meer dan de helft van de bevolking van bijna 900.000 inwoners uit, de Indo-Fijians zijn goed voor bijna 40 procent. Daarnaast zijn er nog kleine minderheden van mensen die afkomstig zijn van andere eilandstaten in de Stille Oceaan, uit Europa of China.

Bainimarama heeft sinds zijn staatsgreep gepleit voor een verbindend nationalisme dat de etnische identiteiten niet ontkent, maar overkoepelt. Zijn Fiji First partij, opgericht in maart 2014, kan omschreven worden als een populistische massapartij.

In de woorden van Bainimarama is de partij ‘gebaseerd op de overtuiging dat elke Fijiër gelijkwaardig geacht wordt, ongeacht zijn religie, ras, etniciteit, status, kleur, geslacht of overtuiging’. Hij belooft dit jaar 19 procent van de begroting aan onderwijs te besteden en ook de investerigen in wegeninfrastructuur stevig te vergroten.

De andere partijen die deelnemen aan de verkiezingen zijn de Fiji Labour Party (overwegend Indo-Fijian achterban; geleid door Mahendra Chaudhry, die van 1999 tot 2000 de eerste premier van Indische afkomst was), de Fiji United Freedom Party , de National Federation Party (NFP) (ook overwegend Indo-Fijian), de People’s Democratic Party (multi-etnische partij, gebaseerd op de vakbonden) en de Social Democratic Liberal Party (overwegend iTaukei).

Levensnoodzakelijke hulp

De terugkeer naar de democratie, die door deze verkiezingen gefinaliseerd moet worden, luidt ook de terugkeer in van Fiji op het internationale toneel. Zowel het Pacific Islands Forms als het Britse Commonwealth hadden Fiji gewraakt als lid. De grote donoren Australië en Nieuw-Zeeland namen sancties. En ook de essentiële hulpstroom vanuit de Europese Unie was opgedroogd als gevolg van de militaire machtsovername.

Als de verkiezingen goed verlopen, zal Fiji ook opnieuw volwaardig deel uitmaken van het samenwerkingsakkoord tussen de EU en de landen van Afrika, de Cariben en de Stille Oceaan, waardoor opnieuw ontwikkelings- en klimaatsteun naar de eilandnatie kan komen vanuit Brussel en de Europese hoofdsteden. Dat is niet overbodig, aangezien ongeveer een derde van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

Vanaf oktober wordt Fiji ook onderworpen aan de Universele Periodieke Mensenrechtenevaluatie (UPR) van de Verenigde Naties. Ook daarvoor rekent men op een gunstiger rapport dankzij het herstel van de electorale democratie. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.