Ecuadoraanse minister biedt excuses aan voor olieproject

De Ecuadoraanse minister van Justitie, Ledy Zuniga, biedt vandaag publiekelijk excuses aan aan de inheemse Sarayaku-gemeenschap voor een olieproject dat bijna twintig jaar geleden van start ging. Dat melden Ecuadoraanse media.

  • Presidencia de la República del Ecuador (CC BY-NC-SA 2.0) Vorig jaar werd een compensatie van 1,1 miljoen euro betaald aan de 1.200 leden tellende bevolkingsgroep. De overheid moet echter nog steeds een grote hoeveelheid explosieven van het land verwijderen die zijn achtergelaten door een oliebedrijf. Presidencia de la República del Ecuador (CC BY-NC-SA 2.0)

‘Dit kan een voorbeeld zijn voor andere bevolkingsgroepen in de hele regio.’

Volgens het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten (IACHR), een internationale rechtbank, zijn bij het olieproject de rechten van de plaatselijke bevolking geschonden. In juni 2012 bepaalde de rechtbank dat de Ecuadoraanse regering excuses moest maken.

Mario Melo, een advocaat van de Sarayaku-gemeenschap, zegt dat het de eerste keer is dat een Latijns-Amerikaans land excuses aanbiedt aan een inheemse bevolkingsgroep voor schendingen van de mensenrechten. ‘Dit kan een voorbeeld zijn voor andere bevolkingsgroepen, niet alleen in Ecuador maar in de hele regio’, zei hij tegen de Ecuadoraanse krant El Comercio.

Schadevergoeding

In 1996 gaf de regering van de conservatieve president Sixto Durán Ballén het Argentijnse oliebedrijf Companie General de Combustibles toestemming olie te winnen op het voorouderlijk land van de Sarayaku-gemeenschap. De inheemse bevolkingsgroep werd daarbij niets gevraagd.

In 2003 daagden de Sarayaku de Ecuadoraanse regering voor de rechter. Vorig jaar werd een compensatie van 1,1 miljoen euro betaald aan de 1.200 leden tellende bevolkingsgroep. De overheid moet echter nog steeds een grote hoeveelheid explosieven van het land verwijderen die zijn achtergelaten door een oliebedrijf.

Bij het excuus op het grondgebied van de Sarayaku zijn ook de minister van Milieu en enkele andere ministers aanwezig.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.