Helft ouderen in de wereld heeft geen pensioen

Bijna de helft van de ouderen in de wereld die de pensioenleeftijd bereikt heeft (48 procent), moet het doen zonder een vorm van pensioen. Bij degenen die wel een uitkering krijgen (52 procent), is dat in veel gevallen onvoldoende, staat in een gisteren verschenen rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

  • Flickr/ Paulien Osse (CC BY 2.0) Flickr/ Paulien Osse (CC BY 2.0)

Veel ouderen – mannen en vrouwen – moeten zo lang ze kunnen doorwerken en worden vaak slecht betaald. Het rapport laat echter ook zien dat veel lage- en middeninkomenlanden de voorzieningen in de afgelopen jaren verbeterd hebben, met een combinatie van staatsuitkeringen en via premies opgebouwde pensioenen.

De auteurs van het rapport bekeken de situatie in 178 landen. In meer dan 45 landen krijgt meer dan 90 procent van de inwoners een oudedagsuitkering of pensioen. In 20 ontwikkelingslanden is dat (bijna) 100 procent.

Europa

“Veel ontwikkelingslanden werken aan uitbreiding van hun pensioensystemen. Dat is een zeer positieve trend”, zei Isabel Ortiz, directeur van de afdeling Sociale Zekerheid van de ILO. “Maar het is even belangrijk dat ouderen voldoende te besteden hebben. Ze hebben het recht oud te worden in waardigheid, zonder in armoede te belanden.”

Opvallende resultaten, variërend van 25 tot 70 procent pensioendekking, zijn geboekt in China, Lesotho, Thailand, Oost-Timor en Tunesië. De onderzoekers constateerden ook dat toekomstige pensioengerechtigden in minstens veertien Europese landen – als gevolg van langzaam economisch herstel in de regio – tegen 2050 lagere pensioenen zullen ontvangen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.