Argentijnen zien brood in schaliegas

De productie van schaliegas en olie schiet in Argentinië zo snel omhoog dat oliebedrijven containers gebruiken als tijdelijk kantoor. Het Zuid-Amerikaanse land rept zich om nieuwe energiebronnen aan te boren.

  • Ruhrfisch (CC-BY-SA) 'Als Argentinië erin slaagt om het schaliegas te exploiteren, kan het land genoeg olie- en gasreserves creëren voor meer dan honderd jaar' Ruhrfisch (CC-BY-SA)

‘De containers die je hier ziet staan, zijn maar tijdelijk’, zegt Pablo Bizetto, regiomanager van het staatsoliebedrijf YPF. Zijn taak is om het olieveld van Loma Campana in het zuidwesten van Argentinië te exploiteren. Sinds vorig jaar staat het olieveld in voor een groot deel van de Argentijnse productiecapaciteit. Maandelijks worden er 15 tot 20 nieuwe bronnen aangeboord. Op dit moment zijn er meer dan 300 oliebronnen actief in het zuiden van Argentinië, waarvan 250 worden uitgebaat door YPF.

Stijging

De olieproductie van deze Argentijnse olievelden is sinds begin vorig jaar spectaculair gestegen: van 3.000 vaten in januari 2013 naar 12.000 vaten per dag in juli 2014. Afgelopen maand klokte de productie af op 21.000 vaten per dag. Volgens YPF-regiomanager Bizetto is Loma Campana het enige grootschalige olieveld met schaliegesteente buiten de VS. ‘We kunnen wellicht 22,7 miljard kubieke meter schaliegas en 27 miljoen vaten olie ontginnen uit de diepe gesteenten. Bovendien is de kwaliteit van de ontgonnen producten zeer hoog’, aldus Bizetto. Het overheidsbedrijf heeft becijferd dat Argentinië nu de tweede grootste gasreserve en vierde grootste oliereserve heeft van de wereld.

‘Als Argentinië erin slaagt om het schaliegas te exploiteren, kan het land genoeg olie- en gasreserves creëren voor meer dan honderd jaar’, zegt Rubén Etcheverry, een voormalige directeur van een Argentijns staatsoliebedrijf. Maar tegelijk zijn er volgens de topman grote investeringen nodig om dit doel te bereiken. Daarom zoekt YPF al enige tijd buitenlandse partners om de olievelden te ontginnen. Momenteel werkt het samen met bedrijven als Chevron, Dow Chemical, Petronas, Total, ExxonMobil, Shell en het Duitse Wintershall.

Om de samenwerking met buitenlandse bedrijven gemakkelijker te maken, wachten de staatsbedrijven met ongeduld tot de Argentijnse Senaat een nieuwe wet goedkeurt op oliehandel. Onder de nieuwe wetgeving krijgen buitenlandse bedrijven concessies van 35 jaar op oliebronnen en genieten ze van talloze belastingsvoordelen.

Milieuschade

‘In mijn thuisstad zit er vele zware metalen in het drinkwater. Het is zelfs zo erg dat het water soms niet drinkbaar is.’

De staatssteun voor oliebedrijven wordt scherp bekritiseerd door Argentijnse milieuactivisten. Ze zeggen dat de fracking-techniek leidt tot grondwatervervuiling en de uitstoot van giftige gassen. Eén van hen is de Argentijnse zakenman en milieuactivist Dario Torchio. Volgens hem leggen oliebedrijven bronnen stil en laten ze die achter zonder sanering. ‘In mijn thuisstad zit er vele zware metalen in het drinkwater. Het is zelfs zo erg dat het water soms niet drinkbaar is. Dat is de schuld van de oliebedrijven. Hun bedrijvigheid hypothekeert de toekomst voor onze kinderen terwijl de winsten naar de bedrijven gaan’, meent Torchio.

Toch lijkt het dat de Argentijnse overheid weinig oor heeft naar deze kritiek. ‘Als we de productie kunnen opvoeren tot 1.000 oliebronnen, kunnen we het bruto geografisch product laten stijgen met 75 tot 100 procent. Hierdoor zal het bruto nationaal product van Argentinië 3 of 4 procent stijgen’, verklaart Jorge Capitanich, de chef van het Argentijnse ministerkabinet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.