Elf initiatieven dingen naar de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties

Voor de zevende keer reikt de Stichting voor Toekomstige Generaties haar Grote Prijs uit aan het Belgisch inititatief dat er het best in slaagt om duurzaamheid dagelijks in de praktijk te brengen. Maak hier kennis met de elf finalisten, uit heel diverse sectoren en geselecteerd omwille van hun voorbeeldige aanpak op het vlak van duurzame ontwikkeling. Voor de publieksprijs kan ook u stemmen op uw favoriete initiatief. De Grote Prijs wordt op 11 juni bekend gemaakt.

Stemmen kan op gp-toekomstigegeneraties.be.

Landbouwcoöperatie Agricovert

Waals-Brabant

AgricovertAgricoVert is een jonge coöperatie met sociaal doel. Ze verenigt 25 lokale landbouwers, en verdeelt pakketten met biogroenten en fruit van hoge kwaliteit. AgricoVert wil het beroep van landbouwer herwaarderen, jobs creëren en lokaal verankerde landbouwbedrijven ondersteunen. De klanten kunnen hun pakketten gemakkelijk bestellen via internet. Wekelijks worden er meer dan 550 pakketten verdeeld over een vijftigtal afhaalpunten. Naast de stagiairs in opleiding werken drie mensen voor de coöperatie.

“We zijn ervan overtuigd dat de toekomst van de landbouw ligt in een terugkeer naar biologische en lokale boerenlandbouw.”

Hochul Chantraine, afgevaardigd bestuurder van AgricoVert

Fairtradechocolatier Belvas

Henegouwen

Agricovert8 jaar geleden werd Belvas een van de weinige fairtradechocolatiers in Europa. De kwalitatief hoogstaande chocolade heeft ondertussen zelfs het Max Havelaar label gekregen waardoor consumenten zeker weten dat de boeren uit het Zuiden eerlijke prijzen krijgen voor hun grondstoffen. Bovendien zijn de producten van Belvas ook bio. Om de ecologische voetafdruk van het productieproces te verminderen, worden kosten noch moeite gespaard. Voor het produceren van haar chocolade, waarvan overigens meer dan de helft voor de export is bestemd, heeft Belvas 15 vaste werknemers in dienst en een tiental tijdelijke arbeidskrachten.

“Onze omzet stijgt, de groei is er dus maar we hechten er enorm veel belang aan dat die voortkomt uit eerlijke handel waarbij alle boeren een correcte prijs krijgen voor hun producten.”

Thierry Noesen, directeur van Belvas

Mijnbouw beweegt Noord en Zuid: Catapa

Oost-Vlaanderen

AgricovertCatapa is een vijf jaar jonge organisatie, gedragen door zo’n 450 vrijwilligers. De organisatie verricht onderzoekswerk en informeert en sensibiliseert rond de grondstoffenproblematiek. Ze focust daarbij op de problemen met grootschalige mijnbouw in Latijns-Amerika. Daartoe werkt Catapa samen met sociale bewegingen en ngo’s in het Zuiden. Catapa klaagt niet enkel de gevolgen van mijnbouw aan, maar informeert ook over meer milieuvriendelijke alternatieven zoals recyclage en urban mining (het herwinnen van metalen uit afval). Ze bouwt ook in Vlaanderen aan een breed netwerk van veelal jonge mensen, die zich engageren voor duurzame ontwikkeling.

“Vrijwilligers zijn het fundament van onze organisatie.”

Charlotte Christiaens, Catapa

Rode Kruis workshops: Sociale en ecologische drogisterij

Brussel

AgricovertEen korte keten en een lokale en ecologische productie moeten ook mogelijk zijn voor onderhouds- en schoonmaakmiddelen. Met die overtuiging creëerden de vrijwilligers van het Rode Kruis Oudergem in 2010 de Sociale en Ecologische Drogisterij. Mensen uit kwetsbare milieus leren tijdens workshops hoe ze op een ecologische en kostenbesparende manier zelf onderhoudsproducten kunnen maken. Het Rode Kruis Oudergem organiseert eveneens opleidingen zodat ook OCMW’s op hun beurt de workshops kunnen aanbieden.

“Onze voorouders hadden propere huizen en kleren zonder dat ze daarvoor veel geld moesten uitgeven of chemische producten te gebruiken. Goedkoop poetsen zonder te vervuilen: ook vandaag kan het nog!”

Luc Swysen, Afdelingsvoorzitter van het Rode Kruis Oudergem

Tewerkstellingsinitiatief van Loca Labora: Hotel ‘t Roodhof

West-Vlaanderen

Agricovert‘t Roodhof is een tewerkstellingsinitiatief van Loca Labora vzw. Dit volwaardig tweesterrenhotel in het Brugse Ommeland is ook een sociaal tewerkstellingsproject voor 30-tal personen die (nog) niet op de klassieke arbeidsmarkt terecht kunnen. Het hotel biedt hen daarbij omkadering en groeikansen. Zo krijgen ze de kans om te groeien op persoonlijk en professioneel vlak. Het ultieme doel van ‘t Roodhof is de maatschappelijke integratie van haar werknemers, die vaak (moeten) leven met een etiket dat eerder verwijst naar wat zij niet kunnen dan wat ze wel kunnen. Het hotel kiest in de catering voor verse, streekeigen en vaak biologische ingrediënten.

“Onze motivatie halen we uit de medewerkers, onze fierheid uit de service als hotel.”

Paul Vaernewyck, ‘t Roodhof

Alternatieve filmhuizen Les Grignoux

Luik

AgricovertVzw Les Grignoux is al meer dan 30 jaar lang wat zij zelf een sociale culturele onderneming noemt. Ze heeft in Luik niet minder dan 3 filmhuizen die samen meer dan 450.000 kaartjes verkochten. Daarnaast bezit ze 3 kunstgalerijen, een café en een brasserie. Ze streeft ernaar zo veel mogelijk mensen een alternatief te bieden voor de dominante cultuur en kiest er bewust voor om geëngageerde films te draaien die een duidelijke link leggen met sociale, economische en ecologische thema’s. Vzw Les Grignoux wil naast schoolgaande jongeren mensen uit alle lagen van de bevolking bereiken met haar initiatieven. Van de meer dan 100 werknemers neemt iedereen deel aan het autonoom beheer van de vzw.

“Ons project is niet alleen origineel in de manier waarop we cinema gebruiken om het ijs te breken, te sensibiliseren en culturele uitwisseling te stimuleren. Ook de manier waarop we een grote betrokkenheid creëeren van alle werknemers bij de verschillende projecten dankzij ons participatief beheer, is vernieuwend.”

Pierre Heldenbergh, medebeheerder van Les Grignoux

Professionele opleidingen in eco-bouwen Le Trusquin

Luxemburg

AgricovertLe Trusquin is een vzw die werkzoekenden de kans geeft om ervaring op te doen op de werkvloer. Ze biedt opleidingen aan om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Bij Le Trusquin zijn die stages en opleidingen specifiek gericht op ecologisch bouwen, een thema waarvan de organisatie binnen de sector ondertussen een heuse referentie en kennispool is geworden. Daarnaast heeft Le Trusquin ook een team opgericht voor het ecologisch verantwoord beheer van groene ruimten. Dat team mag ondertussen zelfs al werken uitvoeren in natuurreservaten van de regio. Le Trusquin stelt 20 mensen tewerk en geeft jaarlijks vorming aan 60 stagiairs.

“Onze grootste pluspunten zijn de technische know-how die we door de jaren heen hebben opgebouwd en het streven naar socio-professionele integratie die bovenop de kwaliteit van ecologische bouwprojecten komen”

Patrick Truccolo, directeur van Le Trusquin

Direct Digital Manufacturing Melotte

Limburg

AgricovertDe Limburgse en internationale firma Melotte is het eerste bedrijf ter wereld dat zich specialiseerde in Direct Digital Manufacturing (DDM): een volledig digitaal productieproces, van driedimensionaal ontwerp tot en met de afwerking. Door de verschuiving van vervuilende analoge maakmethodes naar deze digitale productietechnologie vermindert Melotte de schadelijke impact op het milieu. Melotte gebruikt DDM voor de meest uiteenlopende productieoplossingen, waaronder een aantal dentale toepassingen, zoals tandprothesen. Het pionierbedrijf biedt werk aan 45 medewerkers in 9 lokale designcenters, die al meer dan 25.000 patiënten bedienden.

“Met eigen tandtechnische labo’s bieden we een antwoord op de concurrentie uit lageloonlanden.”

Hildi Willems, Melotte

Nearly New Office Facilities

Vlaams-Brabant

AgricovertVan de herstelling van stoelen tot de volledige herinrichting van kantoren: Nnof (Nearly New Office Facilities) geeft kantoormeubilair een tweede en zelfs derde leven. Het bedrijf bouwt bestaand kantoormeubilair om tot nieuwe inrichtingen met een frisse look & feel, op basis van zo veel mogelijk gerecupereerde materialen. Goed voor het milieu, want tot 70 procent minder afval en voor portemonne van de klanten. Nnof ontstond vanuit de holding PMC, een familiale groep van verhuisfirma’s die na de berekening van hun ecologische voetafdruk besloten heeft een duurzame en toekomstgerichte richting op te gaan.

“De wegwerpmaatschappij moet er absoluut uit.”

Anne Lenaerts, Nnof

Digitale Drukkerij Schmitz

Namen

AgricovertSchmitz Digital Printing, dat gespecialiseerd is in het digitaal bedrukken van grote oppervlakken, waagde 7 jaar geleden een unieke sprong richting ecologisch printen en creëerde het « Green Attitude » label. Deze ecologische visie werd over het hele productieproces ingevoerd. De EMAS-registratie in 2010 zette het label nog extra kracht bij. Binnen de drukkerij werd zelf een heus EcoTeam opgericht dat er elke dag opnieuw over waakt dat alle procedures streng worden nageleefd. Het bedrijf levert ook op het sociale vlak al heel wat inspanningen, maar wil die verwezenlijkingen nu ook laten certificeren. Tegelijkertijd wil het bedrijf, dat vandaag 15 werknemers telt, blijven groeien.

“Enkel groen zijn volstaat niet, ook de andere pijlers van duurzame ontwikkeling moeten in acht worden genomen. Wij durven te praten over de cijfers, greenwashing aan de kaak te stellen. Ondanks de crisis willen we het bedrijf verder laten groeien, met gemotiveerd en geëngageerd team.”

Bruno Schmitz, Schmitz Digital Printing

Velt: Samentuinen

Antwerpen

AgricovertIn groep ecologisch tuinieren: dat is de even eenvoudige als krachtige formule achter het project Samentuinen van de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt). Velt biedt advies en ondersteuning aan personen of besturen die een samentuin willen oprichten of zich bij een bestaande tuin willen aansluiten. Op dit moment ondersteunt de organisatie een dertigtal tuinen in Vlaanderen, waarbij naar schatting 360 gezinnen betrokken zijn. En samentuin is niet enkel ecologisch, hij zorgt ook voor sociale cohesie en groepsvorming. Samentuinen is ontspannend en sluit aan bij het transitie-gedachtegoed: mensen willen lokaal een bijdrage leveren tot een meer sociale en ecologische samenleving.

“Veel mensen zoeken zinvolle ontspanning en rust. Tuinieren is voor hen een manier van zelfontplooiing.”

Jan Vannoppen, Velt

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.