Thaise premier start charmeoffensief naar moslimwereld

Na het bloedig treffen op 28 april tussen moslimjongeren en de politie in het zuiden van Thailand, nodigde de Thaise eerste minister Thaksin Shinawatra het afgelopen weekend diplomaten uit 12 islamitische landen uit het gebied te bezoeken en er zich van te vergewissen dat zijn regering geen minderheden aanvalt of onderdrukt. De premier bezocht zelf ook de Thaise moslimgemeenschappen en verklaarde zelfs dat hij bereid is te praten met leden van de moslimseparatisten in het zuiden.





Thailand is overwegend boeddhistisch, maar in het zuiden van het land leven veel moslims. Eind april stierven meer dan 110 mensen toen moslimjongeren met messen, machetes en enkele geweren tien politieposten in het zuiden van het land aanvielen. De meeste slachtoffers vielen onder de aanvallers. 32 onder hen werden door zwaarbewapende Thaise troepen neergeschoten terwijl ze toevlucht zochten in de Krue Se moskee. Er kwam internationale kritiek op het overmatig gebruik van geweld door de regeringstroepen, maar de eerste minister vond dat de buitenlandse media de zaak hadden overdreven.

De eerste minister is heel bezorgd over de gevoelens van onze vrienden in de moslimwereld over wat in de Krue Se moskee gebeurde, zei Jakrapob Penkair, de woordvoerder van de Thaise regering. Hij was bezorgd dat de incidenten in het zuiden kunnen worden opgevat als aanvallen op de moslimminderheid. Moslims maken nog geen 2,3 miljoen uit van de 63 miljoen Thai. Nog volgens de woordvoeder vonden de diplomaten uit onder meer Indonesië, Kazakstan en Marokko na gesprekken met lokale moslims dat de incidenten geen onderdeel zijn van aanvallen of onderdrukking van minderheden en geloofden ook zij dat wat er in werkelijkheid was gebeurt niet overeenkwam met de berichten in de media.

Eerder ontving Bangkok al de vice-premier van moslimbuurland Maleisië. Kuala Lumpur stelde dat het geweld in het zuiden van Thailand eerder te wijten was aan armoede dan dat het een reactie was van een beleid dat zich tegen moslims richt. Hij sloot zich daarmee aan bij de visie die de Thaise premier zelf aanhangt.

Zelf bracht premier Thaksin - onder zware bewaking – ook een bezoek aan het zuiden; hij hield onder meer halt aan de Krue Se moskee. Hij praatte met schoolkinderen, liet zich fotograferen met baby’s in de armen en hand in hand met dorpelingen en beloofde de armoede en de werkloosheid in de moslimgemeenschappen te bestrijden.

De regering heeft een goede zet gedaan door de diplomaten uit te nodigen, maar het moeilijkste deel zal zijn het vertrouwen te winnen van de eigen moslimbevolking in Thailand, zegt Arong Suthasana, het hoofd van het Instituut voor Islamitische Wereldstudies, een in Bangkok gebaseerde denktank. Als ze faalt en het geweld escaleert, dan kunnen de Thaise meerderheid en de moslimminderheid uit elkaar drijven, en dat kan tot afscheuring leiden.

De moslims in het zuidelijk deel van Thailand hebben zich altijd als apart beschouwd, niet in het minst omdat ze een andere etnische afkomst hebben dan de meerderheid van de bevolking en omdat ze geen Thai maar een Malay-dialect spreken. Ze maken pas deel uit van Thailand nadat hun koninkrijk Pattani in 1902 werd geannexeerd door Siam, zoals Thailand toen werd genoemd. Ze revolteerden tegen de militaire overheden van Thailand omwille van beleidsmaatregelen die zij zagen als een inbreuk op hun cultuur en geloof. Laten ontstonden separatistische groeperingen, die het actiefst waren in de jaren zeventig en de vroege jaren tachtig en dan een overeenkomst sloten met Bangkok.

De Thaise regering wil ten alle koste aantonen dat wat momenteel gebeurt van een totaal andere orde is dat het verzet in het verleden. Thaksin beweert dat het geweld in het zuiden - dat sinds eind 2001 af en toe opflakkert en dat sinds januari van dit jaar regelmatiger werd - het werk van misdaadbendes is.

Opvallend is dat hij wel verklaarde dat hij wil overleggen met leden van moslimseparatisten die door sommige Thaise militairen met het recente geweld in verband zijn gebracht (ADR/PD).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.