Eerste mensenrechtenzaken uit Vuile Oorlog heropend

Een Argentijnse rechtbank heeft maandag twee grote mensenrechtenzaken heropend die 16 jaar stillagen als gevolg van de amnestiewetten die kort na de Argentijnse dictatuur (1976-1983) waren gestemd. In de loop van de twee processen zullen waarschijnlijk tientallen ex-militairen voor de rechter moeten verschijnen. De Argentijnse president Nestor Kirchner ondertekende vorige week een wet die de amnestieregelingen opheft waardoor de zaken tot hiertoe geblokkeerd waren.

De heropende zaken hebben betrekking op twee beruchte centra waar tegenstanders van de dictatuur werden vastgehouden, gefolterd en vermoord: de Technische Marineschool (ESMA) en de ‘Primer Cuerpo del Ejército’, het commandocentrum van het eerste leger. Maandag selecteerde de Federale Kamer, een hof van beroep dat ook nog een aantal andere bevoegdheden heeft, de rechters die de processen zullen voeren.

De ESMA deed dienst als een geheime gevangenis; tussen 1976 en 1979 werden er naar schatting 5.000 politieke gevangenen vastgehouden. Van de meesten werd nooit een spoor teruggevonden - na de nodige folteringen werden veel tegenstanders van het regime in zee gedropt of werden hun lijken op andere moeilijk toegankelijke plaatsen verborgen. De zaak rond de ‘Primer Cuerpo del Ejército’ heeft betrekking op de periode dat het centrum geleid werd door generaal Guillermo Suárez Mason. Vanuit zijn centrale beheerde hij minstens 40 andere gevangenissen en foltercentra in de omgeving van Buenos Aires.

Suárez Mason werd in 1984 - voordat de amnestiewetten werden opgesteld - beschuldigd van zware mensenrechtenschendingen. Hij vluchtte meteen naar de VS, maar werd door dat land in 1988 uitgeleverd. In 1990 verleende de toenmalige president, Carlos Menem, Suárez Mason gratie nog voordat een Argentijnse rechtbank over zijn zaak had kunnen oordelen. Maar Suárez Mason staat momenteel wel onder huisarrest in verband met andere misdaden die hij tijdens de dictatuur beging en die niet onder het presidentiële genadebesluit vallen. De oud-generaal was betrokken bij de illegale adoptie van kinderen van politieke gevangenen.

Of de twee megaprocessen tot een goed einde kunnen worden gebracht, is nog niet zeker. De Argentijnse justitie wacht nog op een oordeel van het hooggerechtshof over de vraag of de twee amnestiewetten die vorige maand buiten werking werden gesteld, wel degelijk ongrondwettelijk waren.

De Argentijnse mensenrechtenbeweging kreeg maandag intussen ook een opdoffer te verwerken. De federale rechter Rodolfo Canicoba Corral beval de vrijlating van een veertigtal voormalige militairen die eind juli op basis van een internationaal aanhoudingsmandaat waren gearresteerd. Ze hadden aan Spanje moeten uitgeleverd worden om daar terecht te staan voor hun aandeel in mensenrechtenschendingen waarvan Spaanse Argentijnen het slachtoffer werden. Maar de Spaanse regering zette vrijdag de uitleveringsprocedure stop.

Argentijnse mensenrechtenactivisten protesteerden maandag tegen de vrijlating - ze vrezen dat de ex-militairen zullen proberen het land te verlaten voordat ze in Argentinië worden aangeklaagd. Ze vinden dat er genoeg aanwijzingen zijn om de veertig meteen opnieuw in de boeien te slaan. Maar rechter Canicoba Corral voerde aan dat hij niets kon ondernemen zonder een bevelschrift van procureur-generaal. Openbaar aanklager Guillermo Marijuan heeft wel aangekondigd dat hij een aanklacht zal formuleren tegen de vrijgelaten ex-militairen op basis van het materiaal dat de voorbije jaren in Spanje tegen hen is verzameld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.