Landrechten helpen strijd tegen klimaatverandering

Het toekennen van landrechten aan lokale bevolkingsgroepen kan helpen bij de strijd tegen klimaatverandering. De internationale gemeenschap profiteert daar te weinig van, zeggen onderzoekers op grond van nieuwe data.

  • CC crustmania Jaarlijks wordt 10 tot 20 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen toegeschreven aan de gevolgen van ontbossing. CC crustmania

In gebieden die officieel beheerd worden door plaatselijke bevolkingsgroepen is de ontbossing tientallen tot honderden keren lager dan in gebieden die door particulieren of overheden worden beheerd, blijkt uit de studie van de Amerikaanse denktank World Resources Institute en het Rights Resource Initiative, een wereldwijd netwerk dat zich bezighoudt met eigendomsverhoudingen.

Jaarlijks wordt 10 tot 20 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen toegeschreven aan de gevolgen van ontbossing. Bosbeheer door de plaatselijke bevolking wordt al lange tijd ondergewaardeerd als middel om de klimaatverandering te verzachten, schrijven de onderzoekers. Ze combineerden satellietbeelden van bosgebieden in veertien ontwikkelingslanden met data over eigendomsrechten. In Guatemala en Brazilië bleek de ontbossing in regio’s die officieel in handen waren van de plaatselijke bevolking, 11 tot 20 keer lager te zijn dan in andere gebieden. Op sommige plaatsen in Mexico bleek dat zelfs 350 keer minder te zijn.

Mijnbouw en landbouw

Volwassen bossen bevatten niet alleen grote hoeveelheden CO2, ze nemen ook continu CO2 op uit de atmosfeer. “Zo’n 500 miljoen hectare bos in ontwikkelingslanden is al in handen van plaatselijke bevolkingsgroepen. Dat vertaalt zich in iets minder dan 40 miljard ton CO2”, zegt Andy White, coördinator van het Rights and Resources Initiative (RRI). “Dat is dertig keer de totale emissie van alle passagiersvoertuigen in de wereld.”

White zegt dat er de laatste vijf jaar veel vertraging is in het toekennen van landrechten aan inheemse en andere bevolkingsgroepen, ondanks eerdere vorderingen. Hij hoopt dat de link met klimaatverandering beleidsmakers en de donorgemeenschap aanzet tot nieuwe actie.

“Ontwikkelingslanden hebben een geschiedenis van door de overheid gestimuleerde ontbossing om plaats te maken voor landbouw, maar ook voor wegen, kolonisatie en mijnbouw’, zegt White. “Tegelijkertijd maken ze zich nu zorgen over de klimaatverandering en beperking van de uitstoot. Die twee dingen zijn tot op heden nog niet bij elkaar gekomen.”

De bevindingen komen op het moment dat er twee grote klimaatbijeenkomsten voor de deur staan. In september is VN-secretaris Ban Ki-moon gastheer van een top in New York en in december vindt de volgende ronde klimaatonderhandelingen plaats in Lima (Peru).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.