Leiders India en China mogelijk niet op klimaattop

De Chinese president Xi Jingping en de Indiase premier Narendra Modi zijn niet van plan om de VN-klimaattop eind deze maand in New York bij te wonen. Dat blijkt uit getuigenissen van anonieme VN-medewerkers. De kansen op een diplomatieke doorbraak in de strijd tegen de klimaatverandering lijken daarmee verder te slinken.

China en India zijn samen goed voor een derde van de wereldwijde uitstoot.

Volgens anonieme bronnen bij de VN lieten Xi en Modi al weten aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat ze er op 23 september niet bij zullen zijn op de top van wereldleiders. Een woordvoerder van Ban zegt zich bewust te zijn van de nieuwsberichten, maar bevestigde ze niet. Wel zei hij dat ‘het belangrijkste punt is welke engagementen de landen aangaan. De secretaris-generaal verwacht sterke beloften van elke lidstaat rond de klimaatverandering.’

Toch is het slecht nieuws voor de top als Modi en Xi hun kat sturen. China is de grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld, India is derde. De twee landen zijn samen goed voor een derde van de wereldwijde uitstoot.

Informele top

De VN-top in New York is niet de jaarlijkse klimaattop die we kennen van bijvoorbeeld Kopenhagen of Poznan, waar vooral delegaties en onderhandelingsteams praten over oplossingen voor het klimaatprobleem.

Op de buitengewone, informele top eind deze maand wil Ban rechtstreeks praten met toppolitici, bedrijfsleiders en milieugroepen over de strijd tegen de klimaatverandering en manieren om de gevolgen ervan het hoofd te bieden. ‘Ik hoop dat de klimaattop een keerpunt kan zijn’, schreef de secretaris-generaal eerder deze week nog op zijn blog.

Dave Burnham (CC BY-NC.0)

‘Het is slecht nieuws voor de top als Modi en Xi hun kat sturen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.