Koralen voorspellen de komst van nog meer El Niño's

Er komen nog meer El Niño’s aan, met gevolgen voor het weer in grote delen van de wereld. Wetenschappers leiden dat af uit onderzoek van koralen in de Stille Oceaan.

  • Michael Thels (CC BY-ND 2.0) Australië kampte vorige jaar met extreme hitte. De meteorologische dienst moest zelfs een nieuwe kleur introduceren op de temperatuurkaarten omdat de bestaande kleurencodes niet meer volstonden om de hitte aan te geven. Michael Thels (CC BY-ND 2.0)

De koralen laten zien hoe de watertemperatuur en het zoutgehalte de laatste zestig jaar geëvolueerd zijn. Het oceaanwater blijkt inderdaad geleidelijk warmer te worden. Dat verhoogt de kans op El Niño’s.

El Niño is een natuurlijk fenomeen dat het weer in grote delen van de wereld beïnvloedt. Het zeewater in het oostelijke deel van de Stille Oceaan is dan veel warmer dan normaal. Dat komt gemiddeld om de drie tot zeven jaar voor.

Hiaten in de metingen

Meer El Niño’s betekenen onder meer slecht nieuws voor Australië.

Amerikaanse, Australische en Canadese wetenschappers bestudeerden koralen van een afgelegen eiland van Kiribati, een eilandstaat in Oceanië. De gegevens vulden de hiaten op in de metingen die in die periode zijn gedaan.

Meer El Niño’s betekenen onder meer slecht nieuws voor Australië. Bij een El Niño schuift het warme water ten noorden van Australië naar het oosten op. Met dat warme water verdwijnt ook de regen. Grote droogte is dan het gevolg.

Droogte in Australië

Australië kampte vorige jaar met extreme hitte. De meteorologische dienst moest zelfs een nieuwe kleur introduceren op de temperatuurkaarten omdat de bestaande kleurencodes niet meer volstonden om de hitte aan te geven.

Begin dit jaar gaven andere onderzoekers al aan dat het aantal extreme El Niño zou toenemen als de aarde verder blijft opwarmen. De laatste extreme El Niño’s dateren van 1982-83 en 1997-98. Deze laatste kostte wereldwijd het leven aan naar schatting 23.000 mensen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.