Ook Brits topadviseur waarschuwt voor gevolgen van zure oceanen

De verzuring van de oceanen vormt een ernstige bedreiging voor de visserij, zegt nu ook Mark Walport, de voornaamste wetenschapsadviseur van de Britse regering. Onlangs besloot een studie dat de verzuring ergere gevolgen heeft dan gedacht.

  • CC Photonquantique Nooit eerder in de laatste 65 miljoen verzuurde de oceaan zo snel. CC Photonquantique

“Als we CO2 blijven uitstoten in het huidige tempo, dan zal de verzuring van de oceanen substantiële risico’s met zich meebrengen voor complexe mariene voedselketens en ecosystemen”, zei Mark Walport aan de Britse openbare omroep BBC.

Biodiversiteit

Nooit eerder in de laatste 65 miljoen jaar verzuurde de oceaan zo snel, aldus Walport. De Government Chief Scientific Adviser verwijst nadrukkelijk naar nieuw onderzoek, dat deze maand gepubliceerd werd naar aanleiding van de VN-conferentie rond biodiversiteit.

De studie, waaraan meer dan 30 onderzoekers hebben gewerkt, waarschuwt dat de gevolgen voor de visserij verregaand zullen zijn.

De verzuring is het gevolg van de toenemende concentratie CO2 in de atmosfeer. Een deel daarvan lost op in het zeewater, waardoor de zuurtegraad stijgt.

Haaien

Lange tijd dachten wetenschappers dat vooral kalkvormende dieren hiervan nadelige gevolgen zouden ondervinden. Zo hebben Amerikaanse onderzoekers dit jaar vastgesteld dat bij meer dan de helft van de zeevlinders, minuscule zeeslakken, aan de Amerikaanse westkust de schelp aan het aftakelen was.

Maar nu wordt steeds duidelijker dat de impact op het andere leven in zee ook zeer groot zal zijn. De verzuring verandert de chemie van het zeewater, en dat heeft meestal een negatieve invloed op hoe vissen groeien, zeggen wetenschappers.

En niet alleen de groei wordt beïnvloed. Haaien verliezen hun reukzin door de verzuring van de oceanen. Een experiment in een aquarium met een hoog CO2-gehalte liet zien dat haaien de weg naar hun voedsel kwijt raakten. In het water was de geur van inktvis gepompt, voedsel waar doornhaaien dol op zijn. De dieren negeerden de geur compleet. Haaien in niet verzuurd water zwommen er wel naartoe.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.