Case Compaore Closed

Het doek is gevallen. Blaise Compaore is niet langer de president van Burkina Faso.

Na een vreemd stille nacht met avondklok en nog een bewogen ochtend kwam de bevrijdende bevestiging. Blaise tekende de ontslagbrief waarin hij beschrijft “dat zijn taak er op zit” en “dat hij Burkina Faso een mooie en democratische toekomst toewenst”. 

  • © Gillian Mathys Game Over © Gillian Mathys

De essentie van deze revolutie die zich in een mum van tijd heeft voltrokken, is dat het wel degelijk een revolutie van het volk is. Ja, het leger neemt vandaag de macht in handen (wie zou dat anders ook moeten doen?) maar dit is geen staatsgreep. Het leger heeft zich snel aan hun zijde geschaard maar de Burkinabè hebben deze verandering helemaal zelf afgedwongen, met hun blote handen, en zonder dat ze omgekocht werden met briefjes van 1000 FCFA of lelijke t-shirts en petten.

Het is bovendien een revolutie die de geschiedenis zal ingaan als een lichtend voorbeeld. Ook in een aantal andere Afrikaanse landen (Benin, Kameroen, Congo, Rwanda, Burundi) speelt de huidige president met de idee van een grondwetswijziging om zichzelf nog een ambtstermijn te gunnen. Wat de Burkinabè vandaag voor elkaar hebben gekregen, zal hopelijk veel andere bevolkingen (in Afrika én elders in de wereld) inspireren. Thomas Sankara ligt ongetwijfeld te juichen in zijn graf.

De man die de leiding over het transitieproces krijgt, generaal Honoré Nabéré Traoré, is – jammer genoeg - geen volledig neutrale figuur. De komende uren, dagen en weken zullen uitwijzen hoe integer zijn aanpak is. Nabéré Traore was altijd een medestander van president Compaore en dat hij nu volledig zijn koers zou hebben gewijzigd, is niet vanzelfsprekend. De belofte is dat hij Burkina Faso naar democratische en transparante verkiezingen zal leiden, indien mogelijk al binnen een tachtigtal dagen. De Burkinabè blijven waakzaam, en ik met hen, maar vandaag is het eerst even opluchting, fierheid en feest!!

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Sociaal ondernemer in Burkina Faso

    Mien De Graeve verhuisde in september 2012 naar Burkina Faso. Ze werkte er een jaar lang als vrijwilliger voor het online microfinancieringsplatform Zidisha.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.