Hafsat Abiola: 'Hout vasthouden voor Nigeriaanse verkiezingen'

Mensenrechtenactiviste Hafsat Abiola steekt haar mening over de opkomende verkiezingen in Nigeria niet onder stoelen of banken. ‘Het nakende verlies van president Jonathan zal een teken zijn dat het volk eenheid wil, geen tweedrachtzaaiers.’ De huidige verkiezingen in Nigeria waren uitgesteld tot komend weekend. Vraag is of ze daadwerkelijk zullen plaatsvinden.

© UNRIC/Sarah Vandoorne

Hafsat Abiola: ‘Nigerianen willen een president die hun problemen oplost.’

Hafsat is één van de dochters van Moshood Abiola, aka M.K.O. Abiola, de in 1993 democratisch verkozen president die nooit mocht regeren en stierf in gevangenschap, onder dictator Sani Abacha. Moshood had indertijd bij zijn stembusgang veel stemmen gehaald, over de etnische scheidslijnen van Nigeria heen. 

Zij betaalde de ultieme prijs

Kort na zijn vermoedelijke overwinning werd de verkiezingsuitslag niettemin ongeldig verklaard. Dictator Sani Abacha zou gedurende vijf jaar de macht in Nigeria naar zich toetrekken, tot zijn dood in 1998. Moshood werd gearresteerd en kwijnde weg in de cel, tot ook hij in 1998, een maand na de dood van Abacha, mysterieus overleed aan een hartaanval. Zijn vrouw Kudirat, die opkwam voor zijn rechten, werd eerder in 1996 in een hinderlaag gelokt en door het hoofd geschoten.

Ondanks haar woelige familiegeschiedenis blijft dochter Hafsat Abiola de mensenrechten, en vrouwenrechten in het bijzonder, verdedigen in haar land. Haar verhaal staat centraal in ‘The Supreme Price’, een documentaire uit 2014 van de hand van Joanna Lipper.

© UNRIC/Sarah Vandoorne

Hafsat Abiola aan het woord op het CineONU-evenement.

‘The Supreme Price’ werd vorige week in Brussel vertoond door CineONU, het Europees filmplatform van de VN. Hafsat Abiola was aanwezig op de vertoning. Na de film ging zij in gesprek met VN-kopstukken Carlos Jimenez (UNRIC), Dagmar Schumacher (UN Women) en Ivan Hermans (UNFPA). MO* kreeg de kans om haar na afloop van het debat nog enkele vragen voor te schotelen. Daar vertelde ze onder meer dat ze deze week opnieuw naar Nigeria zou afreizen, ‘voor de verkiezingen, die zo belangrijk zijn’.

Ik heb niets tegen Jonathan, maar

Goodluck Jonathan is kandidaat om herverkozen te worden als president van Nigeria. Jonathan is aan de macht  sinds 2010, nadat hij na de dood van President Umaru Yar’Adua aan het hoofd stond van een overgangsregering. In de verkiezingen van 2011 werd hij verkozen – voor het eerst, nota bene, want voor de functie van overgangspresident moest hij nooit naar de stembus – en aangesteld om het land nog vier jaar langer te regeren. Die ambstermijn komt nu ten einde.

‘Het is niets persoonlijks, maar Jonathan is niet goed voor Nigeria.’

Abiola is er rotsvast van overtuigd dat hij dat mandaat niet zal verlengen. Nochtans heeft ze geen persoonlijke vendetta tegen hem.

Hafsat Abiola: Integendeel! President Jonathan was de eerste president die ooit toegegeven heeft dat mijn vader aan de basis ligt van de democratie in Nigeria. Vanuit mijn persoon en vanuit mijn familieverleden heb ik dus allerminst een probleem met Jonathan. Maar wat hij doet, of beter gezegd niet doet voor de Nigeriaanse bevolking, kan niet door de beugel. De verkiezingen van zaterdag zijn van vitaal belang. Ze zullen een teken zijn, een teken dat de bevolking verandering wil. Het blijft echter hout vasthouden of we werkelijk zullen kunnen gaan stemmen.

Zouzou Wizman (CC BY.0)

‘Hopelijk kunnen de Nigerianen gaan stemmen zaterdag. Het zou een teken zijn dat ze verandering willen.’ / foto: Zouzou Wizman (CC BY 2.0)

Boko Haram binnen zes maand verdreven

De eerdere verkiezingen waarover Abiola spreekt, waren gepland voor Valentijnsdag. Omwille van de terreurdreiging in het Noordoosten van het land kwam de regering tot het besluit om de kiezers anderhalve maand te laten wachten. Zolang Boko Haram actief is, kan de veiligheid niet gegarandeerd worden. Zo legitimeert de regering het uitstel. Volgens Abiola zit daar meer achter. ‘Het zou perfect binnen de strategie van president Jonathan passen om de verkiezingen, zoals in februari, opnieuw uit te stellen. Tot in mei als het moet. En de reden daarvoor is heel eenvoudig: ook hij weet dat hij zal verliezen.’

© UNRIC/Sarah Vandoorne

‘Jonathan weet dat hij zal verliezen.’

‘Jonathan negeert de problemen in het Noorden van Nigeria al maanden, zelfs jaren.’

Hafsat Abiola: In de Nigeriaanse geschiedenis waren veel presidenten voornamelijk op het Noorden gericht. Jonathan staat haaks op die traditie: hij komt uit het Zuiden en is enkel en alleen met die regio bezig. Dat heeft zijn impact gehad op de terreurdreiging in het land. Boko Haram is een van de problemen in het Noorden die Jonathan volledig links laat liggen. Dat doet hij al maanden, misschien zelfs jaren. Zonder zijn nalatigheid was Boko Haram nooit zo groot geworden. Geef een andere president – een betere – zes maanden de tijd en de terreurdreiging is opgelost.

Wat is het probleem eigenlijk?

De tweedracht die Jonathan zaait in zijn land zal er volgens Abiola voor zorgen dat hij niet opnieuw verkozen zal worden. ‘De bevolking wil eenheid, het tegenovergestelde van wat Jonathan hen geeft.’

Hafsat Abiola: Het grootste probleem waar de Nigerianen onder lijden, is armoede, niet een vermeend identiteitsprobleem tussen Noord en Zuid. Nigerianen zijn vaak verward en hebben een sterke leider nodig. Ze willen een president die hun problemen oplost en hen zo een betere toekomst kan beloven. Die boodschap zal heel duidelijk weerklinken in de verkiezingen. Jonathan’s grootste tekortkoming is dat hij niet de volledige verantwoordelijkheid van het land op zich neemt. Dat zal hem nu duur te staan komen. En als de volgende president het even slecht doet, smijten we hem toch gewoon buiten? What’s the problem?

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Eindredacteur en freelance journalist

    Sarah Vandoorne is freelance journalist, eindredacteur en auteur van het boek ‘Kleerkastvasten. De textielketen ontrafeld’ (Uitgeverij Vrijdag, 2023).

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.