Februari 2013

Bekijk hier de inhoud van MO*magazine februari 2013.

DOSSIER CONGO: Röntgenfoto van een roofdierstaat
De Congolees-Australische journalist Eric Mwamba zocht voor MO* naar het geheim van de rijkdom van de Congolese elite. Heel wat van zijn getuigen bleven liever anoniem uit angst voor hun leven –het lijkt wel een soort Congolese omerta.

DISCRIMINATIE OP DE HUURMARKT: “Sorry, Said. Foute naam.”
Mannen met een Marokkaanse naam worden benadeeld op de Vlaamse huurmarkt. Wanneer “Johan” en “Said” op dezelfde huuradvertenties reageren, krijgen ze opvallend vaak verschillende antwoorden. In zowat de helft van de gevallen heeft de kandidaat met Vlaamse naam een streepje voor.

INTERVIEW met Haaretz-journalist Gideon Levy: ‘Israël heeft het gordijn dichtgetrokken’
Topcolumnist Gideon Levy werkt sinds 1982 voor de progressieve Israëlische krant Haaretz. Met zijn wekelijkse column, vaak gefocust op het Israëlisch-Palestijnse conflict, is hij een luis in de pels van het rechtse establishment.

DE NIEUWE WERELD: Willy K. geofferd op het altaar van de BRICS
De Belg Willy Kiekens is wellicht een van de eerste diplomatieke slachtoffers van de machtsverschuivingen in de wereld. Kiekens was zeventien jaar de Belgische executive director in de bestuursraad van het Internationaal Muntfonds (IMF). Sinds enkele maanden is hij nog slechts plaatsvervangend directeur voor de Nederlander Menno Snel, die nu directeur is van een Nederlands-Belgische stemgroep.

AUSTRALIË grijpt terug naar overzeese detentiecentra
Honderden asielzoekers zijn sinds september opgesloten op het Papoea-Nieuw-Guinese eiland Manus en de eilandstaat Nauru in de Stille Oceaan. Australië diept zijn eerder afgevoerde “Pacific Solution” weer op: een erg bekritiseerd asielbeleid dat bootvluchtelingen wil afschrikken door ze voor onbepaalde duur in overzeese detentiecentra op te sluiten. ‘De regering kan zich zowat alles permitteren.’

TUNESIË: ‘Vrijheid is de enige verworvenheid van de revolutie’
Stenen en tomaten kreeg de Tunesische president Moncef Marzouki naar zich toe geslingerd toen hij op 17 december in Sidi Bouzid de herdenking van de Jasmijnrevolutie bijwoonde. Precies twee jaar eerder stak Mohamed Bouazizi zich in dat stadje in brand. Ook vandaag nog is het volk kwaad.

CHINA: De tastbare energie van Congo Town
De verhouding tussen China en Afrika wordt meestal beschreven in koloniale termen zoals grondstoffenroof. De realiteit is een stuk zonniger en genuanceerder. Dat merk je als je de Zuid-Chinese miljoenenstad Guangzhou bezoekt, waar zo’n honderdduizend Afrikanen wonen en handel drijven.

HAÏTI: Bedreigt snelle jobcreatie de motor van de Haïtiaanse economie?
Sinds eind 2012 huisvest het Haïtiaanse kuststadje Caracol het grootste industriepark van de Caraïben. Het project zal volgens de promotoren 65.000 nieuwe banen opleveren. Dat lijkt goed nieuws in een land waar meer dan de helft van de bevolking werkloos is. Maar met de komst van het industriepark verdween ook vruchtbare landbouwgrond onder het beton.

PASSIEFWONINGEN: Bostoen Group bouwt eerste ecowijk
Twee derde van de passiefwoningen in Vlaanderen zijn voor rekening van de Bostoen Group. In 2009 koos het bedrijf resoluut voor passiefbouw –een duurzame investering voor milieu én portemonnee. In Eeklo lanceert het eerstdaags de eerste ecowijk van België.

BELEIDSCOHERENTIE: Nog een lange weg te gaan
BIO, de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden, investeerde tien miljoen euro in een project voor energiegewassen in Sierra Leone. Hoewel het een prioriteit is van BIO om zich te richten op de Minst Ontwikkelde Landen (MOL) en investeringen in de agro-industrie hoog op de agenda staan, dreigt het project in Sierra Leone veeleer honger en armoede te stimuleren dan duurzame ontwikkeling.

PORTRET Indiaas auteur Amitav Ghosh: ‘Papaver was het belangrijkste handelsgewas’
Zijn boeken zwemmen letterlijk in de historische details, maar Amitav Ghosh wordt niet gedreven door een zucht naar Aziatische exotiek. ‘Als je handel compleet vrijmaakt van elke morele overweging en verantwoordelijkheid, dan wordt het een volkomen krankzinnig systeem’, zegt hij, every inch a gentleman.

ESSAY: Diversiteit op de planken - Kleur in de Vlaamse klei
Terwijl de Vlaamse cultuurhuizen met verrekijkers speuren naar nieuwe spelers om hun podia te “ontwitten”, nemen jonge stedelingen het interculturele heft in eigen handen.

IN BEELD: Öcalanistan
Het is een onwerkelijk gevoel om een land te betreden via een grenspost met een enorme poster van Abdullah Öcalan, de gevangen leider van de Turks-Koerdische PKK

IN BEELD: Parvez Aslam Choudhry, vluchteling
Wie aan vluchtelingen denkt, ziet nog al te vaak uitgestrekte tentenkampen of nog ergere vormen van vluchtelingenkampen. Nochtans belandt een groot deel van de mensen die vluchten voor oorlog, geweld, overstromingen of mensenrechtenschendingen in de groeiende steden van het Zuiden. Fotograaf Andrew McConnell maakte een beklijvende serie portretten van die vluchtelingen.

En verder

Een jaarabonnement op MO*magazine kost slechts 20 euro en kan je hier bestellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.