Wereldvoedselsysteem onder druk

De beelden van de hongersnood in de Hoorn van Afrika drukken ons nog eens met de neus op de feiten: voedsel is geen evidentie. Die hongersnood is geen speling van het lot maar wordt veroorzaakt door tal van factoren: de aanhoudende droogte, een heviger El Niño-weersfenomeen, bevolkingsgroei, slecht politiek beleid, jarenlange oorlog… De onderliggende samenhang tussen economie, ecologie, politiek, levenskwaliteit en cultuur blijkt nergens zo duidelijk als op het domein van landbouw en voedsel.

Precies die samenhang wil het boek Wereldvoedsel. Pleidooi voor een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening ook duidelijk maken. Om dat te doen, heeft auteur Guus Geurts een bijzondere aanpak ontwikkeld. Het boek, rijk voorzien van foto’s, begint bij de organisatie van de voedselvoorziening in Noord en Zuid vandaag, analyseert het beleid en de machtsverhoudingen, ontrafelt de schijnoplossingen en sluit dan af met een reeks inspirerende bewegingen zoals Via Campesina en Transition Towns of alternatieve benaderingen zoals agroforestry en de agro-ecologische landbouw.

Elk van die vier hoofdstukken begint met heel concrete cases waarin telkens wordt bekeken hoe gelijkend of verschillend dit is voor Noord (Nederland in dit geval) en Zuid. Daarna volgt telkens een uitgebreid deel met analyse en achtergrond bij die concrete situatieschetsen. Die indeling geeft het boek een wat artificieel karakter, maar het maakt het wel erg geschikt voor wie rond het thema voedsel wil debatteren.

Het boek geeft ook heel wat verrassende weetjes mee, zoals de vaststelling dat onze voedselproductie helemaal niet zo efficiënt is, als we weten dat we voor iedere calorie voedsel die we produceren tien calorieën energie nodig hebben. Voor wie op zoek is naar een erg toegankelijk boek over landbouw en voedsel op wereldvlak, en het domein in zijn volle breedte wil beschouwen, is dit boek een aanrader.

Wereldvoedsel. Pleidooi voor een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening door Guus Geurts is uitgegeven door De Republiek, Amsterdam. 176 blzn. ISBN 978 90 8605 008 6

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.