Wereldvoedselsysteem onder druk

De beelden van de hongersnood in de Hoorn van Afrika drukken ons nog eens met de neus op de feiten: voedsel is geen evidentie. Die hongersnood is geen speling van het lot maar wordt veroorzaakt door tal van factoren: de aanhoudende droogte, een heviger El Niño-weersfenomeen, bevolkingsgroei, slecht politiek beleid, jarenlange oorlog… De onderliggende samenhang tussen economie, ecologie, politiek, levenskwaliteit en cultuur blijkt nergens zo duidelijk als op het domein van landbouw en voedsel.

Alma De Walsche

MO*redactie
Latijns-Amerika & ecologie
31 augustus 2011

Precies die samenhang wil het boek Wereldvoedsel. Pleidooi voor een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening ook duidelijk maken. Om dat te doen, heeft auteur Guus Geurts een bijzondere aanpak ontwikkeld. Het boek, rijk voorzien van foto’s, begint bij de organisatie van de voedselvoorziening in Noord en Zuid vandaag, analyseert het beleid en de machtsverhoudingen, ontrafelt de schijnoplossingen en sluit dan af met een reeks inspirerende bewegingen zoals Via Campesina en Transition Towns of alternatieve benaderingen zoals agroforestry en de agro-ecologische landbouw.

Elk van die vier hoofdstukken begint met heel concrete cases waarin telkens wordt bekeken hoe gelijkend of verschillend dit is voor Noord (Nederland in dit geval) en Zuid. Daarna volgt telkens een uitgebreid deel met analyse en achtergrond bij die concrete situatieschetsen. Die indeling geeft het boek een wat artificieel karakter, maar het maakt het wel erg geschikt voor wie rond het thema voedsel wil debatteren.

Het boek geeft ook heel wat verrassende weetjes mee, zoals de vaststelling dat onze voedselproductie helemaal niet zo efficiënt is, als we weten dat we voor iedere calorie voedsel die we produceren tien calorieën energie nodig hebben. Voor wie op zoek is naar een erg toegankelijk boek over landbouw en voedsel op wereldvlak, en het domein in zijn volle breedte wil beschouwen, is dit boek een aanrader.

Wereldvoedsel. Pleidooi voor een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening door Guus Geurts is uitgegeven door De Republiek, Amsterdam. 176 blzn. ISBN 978 90 8605 008 6

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

Biberbaer (CC-BY-SA-3.0)
Veertien cruciale punten of “wurgpunten” in de wereldwijde voedselhandel vormen een onderbelicht maar daarom niet minder belangrijk aspect van de globale voedselzekerheid.
OccupyReno MediaCommittee (CC BY-ND 2.0)
De Monsanto Papers lieten al zien dat het bedrijf wetenschappelijke studies “herontwerpt” om gunstige uitkomsten te krijgen.
Hans (cc: 0)
Als de CO2-concentratie in de atmosfeer blijft stijgen, kan de voedingswaarde van rijst, graan en andere belangrijke gewassen dalen.
© Heriberto Paredes
Een Mexicaanse geneticus die in Gent doctoreerde sleutelt aan een avocadosoort die de dominantie van Mexico op de wereldmarkt moet consolideren.

Meest recent van Alma De Walsche

going_down (CC BY-NC 2.0)
Trump pleegt gewelddadige klimaataanslag. Miljoenen levens staan op het spel.
De Amerikaanse president Trump heeft gezegd dat de VS uit het klimaatakkoord stappen.
© Liesbeth Driessen
Martha Nussbaum: ‘Mensen moeten in hun hart beroerd worden om verder te kijken dan het eigenbelang’
Martha Nussbaum is niet alleen een van de beroemdste filosofen van onze tijd, ze is ook een van de noodzakelijkste.
CC World Water Week (CC BY 2.0)
Joan Clos: ‘Rechtvaardige steden zijn ook meer productieve steden’
Maandag 17 oktober begint in Quito, Ecuador, de Habitat-conferentie over duurzame steden.
Eneas De Troya (CC BY 2.0)
Spanje: Een toekomst maken in een systeem zonder toekomst
De crisis van 2008 hakte zwaar in op Spanje. Vooral jongeren werden zwaar getroffen.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.