Wereldvoedselsysteem onder druk

De beelden van de hongersnood in de Hoorn van Afrika drukken ons nog eens met de neus op de feiten: voedsel is geen evidentie. Die hongersnood is geen speling van het lot maar wordt veroorzaakt door tal van factoren: de aanhoudende droogte, een heviger El Niño-weersfenomeen, bevolkingsgroei, slecht politiek beleid, jarenlange oorlog… De onderliggende samenhang tussen economie, ecologie, politiek, levenskwaliteit en cultuur blijkt nergens zo duidelijk als op het domein van landbouw en voedsel.

Alma De Walsche

MO*redactie
Latijns-Amerika & ecologie
31 augustus 2011

Precies die samenhang wil het boek Wereldvoedsel. Pleidooi voor een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening ook duidelijk maken. Om dat te doen, heeft auteur Guus Geurts een bijzondere aanpak ontwikkeld. Het boek, rijk voorzien van foto’s, begint bij de organisatie van de voedselvoorziening in Noord en Zuid vandaag, analyseert het beleid en de machtsverhoudingen, ontrafelt de schijnoplossingen en sluit dan af met een reeks inspirerende bewegingen zoals Via Campesina en Transition Towns of alternatieve benaderingen zoals agroforestry en de agro-ecologische landbouw.

Elk van die vier hoofdstukken begint met heel concrete cases waarin telkens wordt bekeken hoe gelijkend of verschillend dit is voor Noord (Nederland in dit geval) en Zuid. Daarna volgt telkens een uitgebreid deel met analyse en achtergrond bij die concrete situatieschetsen. Die indeling geeft het boek een wat artificieel karakter, maar het maakt het wel erg geschikt voor wie rond het thema voedsel wil debatteren.

Het boek geeft ook heel wat verrassende weetjes mee, zoals de vaststelling dat onze voedselproductie helemaal niet zo efficiënt is, als we weten dat we voor iedere calorie voedsel die we produceren tien calorieën energie nodig hebben. Voor wie op zoek is naar een erg toegankelijk boek over landbouw en voedsel op wereldvlak, en het domein in zijn volle breedte wil beschouwen, is dit boek een aanrader.

Wereldvoedsel. Pleidooi voor een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening door Guus Geurts is uitgegeven door De Republiek, Amsterdam. 176 blzn. ISBN 978 90 8605 008 6

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

Waywuwei (CC BY-ND 2.0)
Monsanto manipuleerde wetenschappers om studies die de gevaren van RoundUp verdoezelen te verzwijgen of te herschrijven in het voordeel van de multinational, zo werd vorige week onthuld.
U.S. Department of Agriculture (CC BY-ND 2.0)
Voedselproductie put in veel delen van de wereld waterbronnen sneller uit dan de natuur ze weer kan aanvullen.
CC Rainforest Alliance (CC BY-NC 2.0)
De Europese Commissie heeft maandag groen licht gegeven voor de fusie van twee grote Amerikaanse agrochemiebedrijven: DowChemicals en Dupont.

Meest recent van Alma De Walsche

© Liesbeth Driessen
Martha Nussbaum: ‘Mensen moeten in hun hart beroerd worden om verder te kijken dan het eigenbelang’
Martha Nussbaum is niet alleen een van de beroemdste filosofen van onze tijd, ze is ook een van de noodzakelijkste.
CC World Water Week (CC BY 2.0)
Joan Clos: ‘Rechtvaardige steden zijn ook meer productieve steden’
Maandag 17 oktober begint in Quito, Ecuador, de Habitat-conferentie over duurzame steden.
Eneas De Troya (CC BY 2.0)
Spanje: Een toekomst maken in een systeem zonder toekomst
De crisis van 2008 hakte zwaar in op Spanje. Vooral jongeren werden zwaar getroffen.
© Opmeer Reports
Hernieuwbare energie in het Zuiden wordt beslissend in strijd tegen klimaatverandering
Oikocredit, een internationale coöperatie voor ethisch beleggen in het Zuiden, kiest resoluut voor hernieuwbare energie.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.