27.04

Geert Mak, Pankaj Mishra en Navi Pillay over mensenrechten in tijden van polarisering (slotavond Europees Forum)

In het kader van Stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN

De wereld lijkt versplinterd in heftig botsende deeltjes. Verkiezingen, referenda, praatprogramma’s en sociale media: overal verdringt de polarisering het samenleven. Verwijten en beledigingen gelden als vrije meningsuiting, terwijl vrije meningsuiting steeds vaker gezien wordt als een bedreiging voor de nationale veiligheid. 

Rechten en vrijheden staan centraal in de “onze waarden”, maar worden aangevallen door extremisten en dreigen opgeschort te worden om het extremisme te bestrijden. Houdt de liberale rechtsstaat in 2017 op te bestaan? Of zal het toch zo’n vaart niet lopen?

Hoe staat het met de burgerlijke vrijheden en mensenrechten in tijden van polarisering? Op de slotavond van het Europees Forum loodsen internationaal vermaarde sprekers u door een bijzonder boeiende avond

INTERNATIONALE SPREKERS

Navi Pillay (Zuid-Afrika) werd wereldwijd bekend als een van de meest prominente verdedigers van de mensenrechten. Ze komt spreken over de universaliteit en de ondeelbaarheid van de mensenrechten in een wereld van diversiteit binnen naties en culturen.

Navi Pillay was VN Hoge Commissaris voor Mensenrechten van 2008 tot 2014,  voordien rechter aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, voorzitter van het Rwanda Tribunaal in Arusha en rechter aan het Zuid-Afrikaans Hooggerechtshof. Voor het einde van de Apartheid verdedigde zij de rechten van gevangenen op Robbeneiland, waaronder Nelson Mandela. Ze was de eerste rechter die verkrachting als oorlogswapen erkende.
 
Pankaj Mishra (India), de succesauteur van ‘Op de ruïnes van het imperialisme’ en ‘Temptations of the West’, maakt de brug tussen Azië en Europa, tussen koloniale geschiedenis en actuele uitdagingen. Hij focust tijdens de slotavond op de kwetsbaarheid van de mensenrechten in een wereld waarin soevereine natiestaten afbrokkelen en de democratie voor enorme uitdagingen staat.

Pankaj Mishra schrijft regelmatig voor de New York Review of Books, the Guardian en the New Yorker. Hij buigt zich over de nieuwe uitdagingen voor de democratie en de kwetsbaarheid van mensenrechten in een wereld waarin soevereine natiestaten afbrokkelen. Zijn boek ‘Op de ruïnes van het imperialisme’ zorgde in Groot- Brittanië voor hevige polemiek, en ‘Temptations of the West’ werd in Zuid- Azië met veel debat onthaald.
 
Geert Mak (NL) auteur van ‘In Europa’, jurist en journalist, gaat in gesprek met Bart Somers, burgemeester van Mechelen en met filosofe Alicja Gescinska over de vraag: ‘Overleven universele rechten en vrijheden de 21ste eeuw in Europa?’

Geert Mak werd onder meer bekend door zijn monumentale boek en TV- reeks ‘In Europa’ waarin hij op zoek gaat naar de fundamenten van de Europese ervaring, droom en opdracht. 

Moderator/curator: Gie Goris, hoofdredacteur MO*.

PRAKTISCHE INFO

TICKET: Een ticket kost €8 en kan online gereserveerd worden. Om in aanmerking te komen voor het groepstarief (vanaf 5 personen),gelieve apart te reserveren door een mail met het aantal plaatsen en de naam van de organisatie/vereniging te sturen naar info@oprechtmechelen.be

WANNEER: 27/04 om 20u

WAAR: Sint-Romboutscollege Mechelen

MEER INFO: info@oprechtmechelen.be

donderdag, 27 april, 2017 - 20:00
Sint-Romboutscollege, Veemarkt 56, 2800, Mechelen, België
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.