11.05

Mondiaal Café: Is agro-ecologie de toekomst van onze landbouw?

Film + lezing + debat op donderdag 11 mei, 18u30, Zaal Ned Kahn, Zebrastraat, Gent. 

Agro-ecologie betekent dat we voedsel produceren op een manier die duurzaam is. Lokaal, met de natuur en de kringloop mee. Met respect voor de rechten, de kennis en de noden van de mensen die het produceren. 

Is zo’n agro-ecologisch model haalbaar in Noord en Zuid? Wordt er al veel aan agro-ecologie gedaan? Kan de industriële landbouw er iets van leren? Wat zijn de drempels om ermee te beginnen?

In dit Mondiaal Café zoomen we in op de toekomst van onze landbouw.

Programma van de avond

18u30: Documentaire “Les Liberterres”

De Liberterres schetst een portret van vier boeren in de 21e eeuw, gepassioneerde en visionaire rebellen, die verzaken aan de conventionele landbouw methodes en kiezen voor een andere weg, een andere manier om het land te cultiveren. Ze zijn verontwaardigd en komen tot volgende conclusie : het dominante landbouw voedingsmodel is niet alleen schadelijk voor mens en milieu, maar bovendien maakt het ook geen einde aan de honger in de wereld. Op hun eigen rebelse manier hebben ze met succes geëxperimenteerd met nieuwe teeltmethodes, gebaseerd de meest correcte wetenschappelijke bevindingen. André, Remi, Giuseppe en Olga oefenen hun beroep uit in België, Italië, Oostenrijk en Afrika, maar ze spreken wel dezelfde taal : de taal van de vrijheid van de aarde.

20u15: Lezing + debat over agro-ecologie

Marjolein Visser studeerde af als landbouwingenieur aan de Universiteit van Gent in 1991. Na lange woon- en werkperioden in Zuid-Tunesië en Ierland doceert ze sinds 2006 aan de ULB in Brussel landbouwsystemen, agroecologie en plantenveredeling. Zij geeft een inleidende lezing over agro-ecologie en gaat daarna mee in debat met de andere sprekers.

Peter Van Bossuyt is directeur van de studiedienst en de beroepstak van Boerenbond, de grootste beroepsorganisatie en belangenbehartiger voor land- en tuinbouwers in Vlaanderen.

Tijs Boelens is boer bij De Groentelaar, een klein bedrijf in het Pajottenland dat groenten teelt op een goede 5 ha. Vanuit zijn boerenpraktijk kijkt Tijs geboeid naar de sociale aspecten van de landbouw en hoopt hij op een vruchtbare toekomst waar landbouw, bodem, samenleving en natuur terug verbonden kunnen zijn met elkaar. 

Thierry Kesteloot is beleidsmedewerker bij de ngo Oxfam-Solidariteit en gespecialiseerd in voedsel- en landbouwbeleid met de focus op het Zuiden.

MO*journalist John Vandaele is moderator.

Praktische informatie

  • Donderdag 11 mei, 18u30, Zaal Ned Kahn, Zebrastraat, Gent.
  • Gratis inkom.
  • Organisatie: MO*, Gents Overleg Noord-Zuid, Gentse Noord-Zuid Studenten en Zebrastraat.
  • Inschrijven via info@mo.be. Het is mogelijk om enkel naar de film of enkel naar het debat te komen. Geef dat aan bij je inschrijving.
donderdag, 11 mei, 2017 - 18:30
Zaal Ned Kahn / Zebrastraat, Zebrastraat 32, 9000, Gent, België
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.