#19april, de moeder van alle protestmarsen in Venezuela

De Venezolaanse oppositie gaat vandaag in heel het land de straat op voor wat ze de “moeder van alle marsen” noemt. De regering riep op tot de gebruikelijke tegenactie.

  • (CC BY-NC-ND 2.0) Tijdens de eerste maanden van 2014 vonden er ook al massale protesten plaats tegen de regering en Maduro. (CC BY-NC-ND 2.0)
  • (CC BY-NC-ND 2.0) Tijdens de eerste maanden van 2014 vonden er ook al massale protesten plaats tegen de regering en Maduro. (CC BY-NC-ND 2.0)

Nadat het Hooggerechtshof in Venezuela begin deze maand het parlement ontbond, zijn de straten het strijdtoneel van protest geworden. De rechters draaiden hun beslissing terug na internationale druk, maar de institutionele crisis duurt voort. De oppositie roept op om de druk op de straten aan te houden. De regering beschuldigt hen van aanzetten tot geweld.

De ordediensten beantwoorden de straatacties met traangas en rubberkogels. Ten minste zes personen lieten het leven sinds de protesten opflakkerden. De Venezolaanse ngo Foro Penal registreerde van 4 tot 16 april 538 arrestaties.

José Miguel Vivanco, directeur van Human Rights Watch voor het Amerikaanse continent, tweette afgelopen week dat Maduro zo wanhopig was in zijn poging om de protesten tegen te gaan dat hij wegen, metro- en bushaltes afsloot.

#19april, oppositie versus regering

Oppositielid Henrique Capriles zei in een interview met Hispano Post dat de manifestatie vandaag voor vier doelen opkomt: respect voor het parlement, een humanitaire corridor voor medicijnen en voedsel, de bevrijding van de politieke gevangenen en vrije en democratische verkiezingen.

‘We aanvaarden geen andere weg dan de weg die het respect voor de grondwet inhoudt.’

Capriles beschrijft 19 april als de grootste samenkomst van de afgelopen jaren in heel Venezuela, niet alleen in Caracas. ‘Het begin van een andere etappe, van druk uitoefenen, niet een spel zonder uitweg, zodat de overheid beseft dat hun enige weg de grondwet is. We zullen geen andere weg aanvaarden dan de weg die het respect voor de grondwet inhoudt.

De Socialistische Partij van Nicolas Maduro, de Partido Socialista Unido de Venezuela (PSUV), roept langs haar kant op tot ‘de grote mars voor het vaderland en de verdediging van de Bolivariaanse Revolutie.’ De oppositie liet weten de grote protestactie niet af te zeggen.

Protest en dagelijkse overleven

Fotograaf David Once vertelt dat er een diepe algemene ontevredenheid heerst over de regering in Venezuela. ‘De spanning heeft zich de afgelopen weken opgebouwd. Velen drukken dit uit op straat, anderen niet, uit angst voor repressie.’

‘En terwijl een deel van de bevolking zijn ongenoegen uit op straat, ziet een ander deel zich genoodzaakt in de lange rijen te blijven wachten voor voedsel, basismiddelen, en medicijnen’, aldus Once.

President Maduro werd vorige week nog met eieren bekogeld in de oostelijke staat Bolivar. Terwijl een groot deel van de bevolking moet vechten om te overleven, doen video’s van Maduro de ronde waarin hij salsa danst in schone schijn.

Maduro omringd door het leger

Gisteren was Maduro niet omringd door een boze menigte, maar door het leger. Maduro kondigde maandag vanuit het presidentieel paleis Miraflores aan meer middelen te zullen toewijzen voor bewapening.

‘Er is geen plaats voor verraders’

Maduro gaf het bevel aan defensieminister Vladimir Padrino López om de volksmilities uit te breiden. Hij wil het aantal burgers in de Bolivariaanse milities uitbreiden tot 500.000 en aan ieder lid een wapen geven. ‘Er is geen plaats voor verraders’, zei de president ook. Hij riep op het vaderland te verdedigen.

Padrino López bevestigde de “onvoorwaardelijke trouw” van het leger aan de president.

Venezuela en Caracas bereiden zich voor

Theatergroepen die zouden deelnemen aan het Theaterfestival van Caracas staakten hun deelname, omdat ze niet blind kunnen blijven voor de constante mensenrechtenschendingen.

Artikels op sociale media lichten mensen in over veiligheid tijdens de protesten en wat te doen in het geval van een arrestatie. Het Committee to Protect Journalists stelde een lijst op met voorzorgsmaatregelen voor journalisten die verslag uitbrengen van de protesten in Venezuela.

(CC BY-NC-ND 2.0)

Tijdens de eerste maanden van 2014 vonden er ook al massale protesten plaats tegen de regering en Maduro.

Luis de Almagro, de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), riep op de rechten van Venezolanen die vandaag protesteren te respecteren. In een gezamenlijke mededeling vragen elf Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Chili, Argentinië, Guatemala en Costa Rica aan de Venezolaanse regering het recht op vreedzaam protesteren te garanderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.