2016 nu al zo goed als zeker warmste jaar ooit

September 2016 was nipt de warmste september sinds het begin van de metingen, 136 jaar geleden, meldt de NASA. Daarmee is het zo goed als zeker dat 2016 het warmste jaar ooit wordt.

  • © Floris Van Cauwelaert © Floris Van Cauwelaert

September was gemiddeld 0,004 graden Celsius warmer dan september 2014, de vorige recordhouder. Het verschil is zo klein dat het statistisch op gelijkspel neerkomt. Maar dat het om erg abnormale temperaturen gaat, blijkt uit het verschil met het gemiddelde van alle septembermaanden tussen 1951 en 1980: 0,91 graden.

Door het record van september zijn nu al elf van de twaalf laatste maanden records gebroken. Het is nog wachten op de data voor de laatste maanden dit jaar, maar het is nu zo goed als zeker dat 2016 het warmste jaar ooit gemeten wordt.

De maandelijkse data die door het Goddard Institute for Space Studies van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie worden verzameld en geanalyseerd, zijn afkomstig van 6.300 weerstations over de hele wereld, inclusief meetstations op schepen en boeien en in de poolgebieden. De datareeks begint officieel rond 1880, omdat in de jaren daarvoor maar een beperkt deel van het aardoppervlak werd gemeten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.