24 miljoen kinderen zullen nooit naar school gaan

Het aantal kinderen dat voortijdig van school gaat, stijgt. In 2013 ging het wereldwijd om 124 miljoen kinderen. Dat blijkt uit een nieuw Unesco-rapport dat 6 juli is besproken tijdens de top voor Onderwijs en Ontwikkeling in Oslo.

  • European Commission DG ECHO (CC BY-ND 2.0) Inocent (13) op de schoolbanken in Masisi, Congo in 2013. In de Democratische Republiek Congo gaat jaarlijks slechts 22 euro per kind naar onderwijs. European Commission DG ECHO (CC BY-ND 2.0)
  • Norad (CC BY-NC-ND 2.0) Nobelprijswinnares Malala Yousafzai en Erna Solberg, premier van Noorwegen, op de onderwijstop in Oslo. Norad (CC BY-NC-ND 2.0)

Volgens schattingen van Unesco zullen 24 miljoen kinderen nooit een school van binnen zien. Vooral kinderen in Afrika ten zuiden van de Sahara lopen dat risico.

Nu de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties na vijftien jaar hun deadline naderen, blijkt echter dat wel vooruitgang is geboekt op het gebied van onderwijs sinds 2000. Er gaan meer meisjes naar school en ondanks bestaande problemen, is het netto inschrijvingspercentage in Afrika ten zuiden van de Sahara gestegen tot 80 procent. De doelstelling van universeel basisonderwijs voor iedereen is daarmee dichterbij gekomen.

Tijdens de onderwijstop in Oslo hopen leiders meer geld te mobiliseren voor inclusief en kwalitatief goed onderwijs in landen die getroffen zijn door conflicten, crises en armoede.

Levensreddende investering

De discussies in Oslo wierpen licht op ongelijkheid in het onderwijs: tussen jongens en meisjes en tussen meer welvarende kinderen en kinderen afkomstig uit gemarginaliseerde groepen of minderheden.

‘Hoewel de overzeese ontwikkelingshulp met 9 procent is gegroeid, daalde de steun aan basisonderwijs met 22 procent.’

Onderwijs moet gezien worden als een ‘levensreddende’ investering, zei Hanna Persson, beleidsfunctionaris voor gender, onderwijs en kinderen bij het Departement voor Humanitaire Hulp en Burgerbescherming (ECHO) van de Europese Commissie.

Volgens het MDG-rapport hebben kinderen met moeders die secundair onderwijs hebben gevolgd, drie keer meer kans te overleven dan kinderen van moeders die dat niet deden.

Tijdens de eerste dag van de top lag de nadruk sterk op financiering van het onderwijs. Om de onderwijsdoelen te halen, zou de private sector een sleutelrol moeten spelen op het gebied van partnerschappen en innovatie.

De speciale gezant voor onderwijs bij de Verenigde Naties, Gordon Brown, voormalig premier van Groot-Brittannië, riep landen op meer geld beschikbaar te stellen. ‘Hoewel de overzeese ontwikkelingshulp tussen 2010 en 2013 met 9 procent is gegroeid, daalde de steun aan basisonderwijs met 22 procent, van 4,5 miljard dollar naar 3,5 miljard’, zei hij in een verklaring.

Norad (CC BY-NC-ND 2.0)
Nobelprijswinnares Malala Yousafzai en Erna Solberg, premier van Noorwegen, op de onderwijstop in Oslo.
Norad (CC BY-NC-ND 2.0)

€22 versus €7200

De jaarlijkse uitgaven per kind voor onderwijs variëren wereldwijd sterk. In de Democratische Republiek Congo gaat slechts 22 euro per kind naar onderwijs. Het gemiddelde in de armste landen is 72 euro. Ontwikkelde landen zoals Noorwegen, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten geven jaarlijks meer dan 7200 euro per kind uit.

In 2014 ging minder dan 1,7 procent van de humanitaire uitgaven naar onderwijs.

De stijging van het aantal conflicten en natuurrampen die verhinderen dat kinderen naar school kunnen, was ook onderwerp van gesprek tijdens de top die nog tot en met vandaag duurt. Sinds de jaren veertig zijn er niet meer zo veel ontheemde kinderen geweest, zei de secretaris-generaal van de Noorse Vluchtelingenraad, Jan Egeland. In 2014 ging echter minder dan 1,7 procent van de humanitaire uitgaven naar onderwijs. ‘Als elk kind naar school zou gaan, goed onderwijs zou krijgen en opgevoed wordt tot goed wereldburger, veranderen we onze toekomst’, zei Egeland.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.