40 procent van voorverpakte sla gooien we weg

Je hebt kleine en grote voedselverspilling. Sla zit duidelijk in de laatste categorie. We gooien maar liefst 40 procent van de voorverpakte sla weg.

Supermarkten verkopen sla steeds meer in plasticverpakking. Handig, want dan hoef je de sla niet meer schoon te maken.

Alleen, we eten die sla vaak niet op. Maar liefst 40 procent van die voorverpakte sla kieperen we gewoon de vuilnisemmer in.

De Britse organisatie Wrap, die duurzaam afvalbeheer promoot, deed onderzoek: elk jaar gooien de Britten 37.000 ton voorverpakte sla weg. Dat gaat over 178 miljoen zakjes sla die niet worden opgegeten, dat is 40 procent van de voorverpakte sla die de Britten kopen. Daarmee is sla een van meest verspilde voedingsproducten.

Hersluitbare zakjes

Tesco maakte die cijfers bekend. De grootste Britse supermarktketen deed aanvullend onderzoek en stelde vast dat zijn klanten de voorverpakte sla vaak kopen zonder een specifieke maaltijd in gedachten te hebben. In het beste geval eten ze er één keer van.

De rest van het pakje raakt makkelijk vergeten in de koelkast. In de plasticverpakking gaan de bladeren al snel bederven.

Tesco wil de slaberg nu verminderen met hersluitbare zakjes voor de sla van zijn huismerk. Het plastic van de zakjes is dikker, waardoor de sla langer vers blijft, zegt de supermarktketen.

1,4 miljoen bananen per dag

 Gratisography (CC by-nc-sa 0.0)

 

De 60 miljoen Britten gooien elk jaar samen een slordige 4 miljoen ton eten en drinken weg dat had kunnen worden opgegeten of opgedronken.

Zo belanden elke dag 1,4 miljoen bananen in de vuilnisbak omdat ze een zachte plek of bruine vlekken vertonen, maakte Wrap deze maand bekend.

Tesco startte in 2015 een project waarbij de dagelijkse voedseloverschotten weggegeven worden aan goede doelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.