‘8 op 10 Vlamingen willen vluchtelingen helpen’

Acht op de tien 10 Vlamingen willen vluchtelingen helpen. Dat blijkt uit een enquête van 11.11.11. Een meerderheid vindt ook dat politici het migratievraagstuk te negatief benaderen.

  • Frederic Hamelin CC BY-NC-ND 2.0 Malinese zangeres en VN-ambassadrice Rokia Traoré Frederic Hamelin CC BY-NC-ND 2.0

‘Er is dikwijls te horen dat er geen draagvlak bij de bevolking is om vluchtelingen op te vangen’, zegt Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11. ‘Maar de resultaten van dit onderzoek bevestigen wat we al langer in bredere kringen opvangen. Acht op de tien Vlamingen vinden het belangrijk om solidariteit te tonen met mensen die het moeilijk hebben en willen vluchtelingen helpen.’

Positieve uitdaging

Volgens dezelfde enquête, die bij duizend mensen werd afgenomen, vindt 57 procent van de Vlamingen dat politici het migratievraagstuk te veel als een probleem zien en te weinig als een positieve uitdaging. Ongeveer evenveel Vlamingen vinden dat de problemen uitvergroot worden en dat het positieve nieuws te weinig aandacht krijgt.

‘57 procent van de Vlamingen vindt dat politici het migratievraagstuk te veel als een probleem zien en te weinig als een positieve uitdaging’

‘We moeten met andere woorden het frame veranderen’, zegt Vanden Berghe. Bijna drie kwart van de Vlamingen vindt dat Europa moet voorzien in veilige toegangswegen.

Zeven op de tien Vlamingen stellen ook dat Europa niet langer een beroep mag doen op regimes die de mensenrechten niet respecteren.

11.11.11 klaagt al langer aan dat Europa samenwerkt met regeringen aan haar grenzen om vluchtelingen buiten te houden. Italië doet daarvoor zelfs een beroep op milities en smokkelbendes in Libië.

Najaarscampagne

Voor Vanden Berghe toont de enquête ‘dat er een draagvlak bestaat voor een beleid dat de grondoorzaken aanpakt, mensenrechten centraal zet en zorgt voor veilige en legale routes zodat vluchtelingen en migranten niet sterven onderweg.’

Op 16 september start 11.11.11 zijn najaarscampagne, die rond vluchtelingen draait, met een evenement in De Roma in Antwerpen. Gastsprekers zijn de Nederlandse migratieonderzoeker Leo Lucassen, de Frans-Senegalese schrijfster Fatou Diome en de Malinese zangeres en VN-ambassadrice Rokia Traoré. Nadien volgt een concert van de Rokia Traoré.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Wouter Arrazola...

Hoe zit het met de representativiteit van deze 1000 ondervraagden ? Kunnen we de methodologie even beoordelen aub ? het is namelijk helemaal niet zo makkelijk om goed te weten te komen wat “de Vlaming” wil / denkt. ook niet voor 11.11.11.

afbeelding van Jan Buelinckx

Jan Buelinckx

Info via 11.11.11

Gaat om een Kantar TNS-onderzoek in opdracht van 11.11.11. De gegevens werden telefonisch verzameld, via GSM of vaste lijn, bij Nederlandstalige Belgen van 15 jaar en ouder. De random steekproef slaat op 1034 geldige interviews. Daarna werd een weging gedaan naar geslacht, leeftijd, onderwijsniveau, beroepsactiviteit, regio en sociale groep.

Meer info: 

http://www.11.be/component/zoo/item/vlaming-is-solidair-met-vluchtelinge…

http://www.11.be/downloads/doc_download/1978-peiling-vluchtelingen-resul…

 

Peter Van den B...

11.11.11 is hier weinig geloofwaardig.

Hoe komt het dan dat meer dan 50% (tot 80%) , ook in Wallonië , Theo Francken naar een top populariteit stemmen ?

Ja natuurlijk , hij helpt de vluchtelingen en aanverwanten …naar huis.

Peter Van den Branden

LEES OOK

© Reuters
Een groep Antwerpse jongeren die zich engageert om tieners te begeleiden met hun huiswerk. De Ebbenhouten Schoen voor de beste voetballer met Afrikaanse roots.
© Geert Torremans
Terwijl in Congo een gigantische vluchtelingenstroom op gang is gekomen, ligt het aantal Congolese asielaanvragen en -erkenningen in België aan de lage kant.
Alan Levine (CC BY 2.0)
Terug naar school. Voor minderjarige vluchtelingen is alles net iets moeilijker.