Aanpassing aan klimaatverandering valt pinguïns zwaar

Enkele pinguïnsoorten op het Antarctisch Schiereiland hebben grote moeite zich aan te passen aan de klimaatverandering. Dat concludeert milieugroep Oceanities in een deze week verschenen rapport.

Martha de Jong-Lantink (CC BY-NC-ND 2.0)

 

De onderzoekers keken naar de ontwikkeling van de pinguïnpopulatie in de afgelopen 24 jaar en gebruikten daarvoor satellietbeelden. Oceanities stelt op grond daarvan dat de klimaatverandering waarschijnlijk bijdraagt aan de afname van bepaalde soorten pinguïns.

Het Antarctisch Schiereiland telt vijf soorten pinguïns: keizerspinguïns, adéliepinguïns, ezelspinguïns, macaronipinguïns en stormbandpinguïns. De regio kende een lichte afkoelperiode vanaf het einde van de jaren 1990, maar in de zestig jaar daarvoor warmde het gebied sneller op dan de rest van de aarde, zegt Oceanities.

Afname én groei

De onderzoekers constateerden dat de populaties van adéliepinguins op Petermann Island en stormbandpinguïns bij Bailey Head op Deception Island met meer dan 50 procent zijn afgenomen sinds de jaren 1980.

Gebrek aan kril zou vooral de oorzaak zijn van de afname van adéliepinguïns, terwijl de populatie ezelspinguïns in hetzelfde gebied juist toenam met 40 procent. Deze pinguïns voeden zich nu vooral met vis. De adéliepinguïns hebben hun eetgedrag nog niet aangepast, en hebben het daardoor moeilijker.

Pinguïnkolonies op Oost-Antarctica en bij de Rosszee groeien juist. Volgens de onderzoekers warmen deze regio’s nauwelijks op.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.