Tabaksindustrie ziet Afrikaans continent als perfecte groeimarkt

De tabaksindustrie laat Afrika niet langer links liggen en dat vertaalt zich in de cijfers: van de 27 landen waar roken sinds 2000 is toegenomen, liggen er 17 in Afrika.

 

  • AMISOM (CC0) AMISOM (CC0)

Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tellen 27 landen meer rokers dan 15 jaar geleden. Zeventien van deze landen liggen in Afrika.

Congo-Brazzaville kende de grootste groei van 6 procent rokers in 2000 naar 22 procent in 2015. In Kameroen steeg het aantal rokers in dezelfde periode van 7 naar 22 procent.

Vooral jonge jongens vinden in Afrika tegenwoordig snel de toegang tot de sigaret. Van de Afrikaanse jongens is 9 procent roker. In het Midden-Oosten in dat 8 procent en in de Westerse wereld 6 procent.

Tabaksreclame

“Het eerder lage aantal rokers in het verleden was het gevolg van armoede en de beperkte reclame voor tabak in Afrikaanse landen”, zegt Hana Ross van de universiteit van Kaapstad in The Economist.

Maar de tabaksindustrie laat Afrika niet langer links liggen. Afrika telt vandaag veel potentiële rokers en de regelgeving rond ontmoedigende maatregelen zoals het verbod op openbare reclame of roken in het openbaar is nog vaak afwezig. Onder meer in Zimbabwe is deze dagen een campagne in het straatbeeld aanwezig die luidt: “Not British. Not American. Zimbabwe’s Finest Cigarettes”.

Het aantal mensen dat in extreme armoede leeft is in Afrika ten zuiden van de Sahara tussen 1999 en 2010 gedaald van 58 procent naar 48 procent. Gedurende deze periode steeg het aantal mensen hier van 767 miljoen naar 1 miljard.

Volgens de Verenigde Naties zal het aantal mensen in Afrika binnen 35 jaar nog eens met de helft toenemen. Deze vooruitzichten leiden ertoe dat tabaksproducenten Afrika als een nieuwe markt aanboren, zeker nu het aantal rokers in Amerika en Rusland daalt.

 

 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.