Al veertig van de honderd meest gezochte corruptieverdachten terug in China

China heeft al veertig van zijn honderd meest gezochte corruptieverdachten gevonden. De ‘rode lijst’ met honderd verdachten werd twee jaar geleden door de Chinese overheid overgedragen aan Interpol.

© chinadaily.com.cn

 

Op 17 april kwam Li Shiqiao terug uit Canada om zichzelf aan te geven in China. Li, voormalig directeur van een groot vastgoedbedrijf in het oosten van het land, stond op plaats 75 op de lijst. Hij was de veertigste verdachte die naar China is teruggekeerd, meldt de overheidskrant People’s Daily.

De meeste van de verdachten waren gevlucht naar de VS en Canada, gevolgd door Aziatische landen als Thailand, Singapore, Maleisië en Zuid-Korea. Andere zochten het nog verder in Guinea-Bissau of Ghana. Veel van de verdachten zijn al een hele tijd op de vlucht. Zhu Haiping, die gezocht werd voor fraude, verbleef achttien jaar in de Verenigde Staten voor hij zichzelf vorig jaar aangaf bij de Chinese autoriteiten.

Omkoping

Van de veertig teruggekeerde verdachten worden er negentien verdacht van verduistering en zeven van passieve omkoping. Vijfentwintig van de veertig hebben zichzelf aangegeven. Zeven werden er gerepatrieerd, zes gearresteerd, en twee zijn er overleden.

“Ik was verrast door de capaciteit van de Chinese overheid om vluchtelingen in het buitenland te vinden”, zei Zhang Qingzhao, 41e op de lijst in haar bekentenis. “Ik hield me schuil in landen die geen diplomatieke relaties hebben met China, en dacht dat ik veilig was aan de andere kant van de wereld.” Zhang werd gevangengenomen door de politie in een bergachtige streek in Saint Vincent en de Grenadines in 2016.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.