Amerikaanse agenten zien fataal geweld tegen zwarte mannen als incident

Een meerderheid van de politieagenten in de VS beschouwt de gevallen van dodelijk geweld tegen zwarte mannen in de afgelopen jaren als geïsoleerde incidenten. Het publiek daarentegen meent dat het gaat om een dieper liggend probleem.

  • ep_jhu CC BY-NC 2.0 ep_jhu CC BY-NC 2.0

Dat blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek van Pew Research, dat bijna achtduizend politieagenten vroeg naar hun ervaringen.

Een overgrote meerderheid van de agenten (86 procent) gaf ook aan dat hun werk moeilijker is geworden door de fatale confrontaties tussen zwarte burgers en de politie. Bijna driekwart van de politiedepartementen stelt dat hun agenten minder bereid zijn om verdachte personen aan te houden en te ondervragen.

Politie voelt zich geviseerd

Niet alleen kwamen meer zwarte Amerikanen in de afgelopen jaren om bij confrontaties met de politie, ook het aantal fatale aanvallen op agenten groeide. Negen van de tien agenten zegt dat hun collega’s zich meer zorgen maken over hun veiligheid.

60 procent van de volwassen bevolking ziet
de fatale incidenten als symptomen van een diepliggend probleem

Dat was nog voor de dood van acht politieagenten bij aanvallen in Dallas en Baton Rouge, vorig jaar juli.

De politie blijkt sceptisch over de protesten die volgden na de dodelijke confrontaties tussen de politie en zwarte burgers.

Twee derde (68 procent) zegt dat die vooral voortkomen uit vooroordelen over de politie.

Slechts 10 procent gelooft dat een oprecht verlangen om de politie verantwoordelijk te houden voor haar acties een even grote rol speelt.

Ongeveer twee derde van de agenten beschouwt de dodelijke gebeurtenissen als geïsoleerde incidenten. Dat is in strijd met het beeld van het publiek. In een ander onderzoek constateerde Pew dat 60 procent van de volwassen bevolking de incidenten ziet als symptomen van een diepliggend probleem.

Slecht functionerende agenten

Uit onderzoek bij de verschillende politiedepartementen blijkt dat de meeste agenten tevreden zijn met hun departement als werkgever.

72 procent van de agenten zegt dat slecht functionerende collega’s niet verantwoordelijk worden gehouden voor hun gedrag.

Toch plaatst ruim de helft (53 procent) vraagtekens bij de disciplinaire procedures van zijn departement, en 72 procent zegt dat slecht functionerende agenten niet verantwoordelijk worden gehouden voor hun gedrag.

De relatie met de zwarte bevolking blijkt problematischer dan die met andere groepen.

Een substantiële meerderheid van de agenten geeft aan een goede verstandhouding te hebben met blanken, latino’s en Aziaten in zijn of haar gemeenschap. Slechts 56 procent zegt dat over de verhouding met de zwarte bevolking.

Deze perceptie verschilt sterk op basis van de achtergrond van de agent. Zes van de tien blanke of latino-agenten zegt dat de relatie van de politie met de zwarte bevolking uitstekend of goed is. Slechts 32 procent van de zwarte agenten vindt dit.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

OEA-OAS CC BY-NC-ND 2.0
In een Amerikaanse rechtszaak tegen de zoon van de Hondurese ex-president Porfirio Lobo linkt een voormalige drugsbaron de ex-president, een broer van de huidige president en meerdere zwaargewichte
© Arnaud De Decker
Weinig Amerikaanse steden tellen zo veel daklozen per vierkante kilometer als San Francisco. Honderden gezinnen, vaak met twee of meer kinderen, leven er op straat.
UN Women CC BY-NC-ND 2.0
Reisbeperkingen en visaproblemen leidden ertoe dat verschillende delegaties de VS niet zijn binnengeraakt om de jaarlijkse Commissie over de Status van Vrouwen bij te wonen.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.