Amnesty: ‘Filipijnse politie voert oorlog tegen armen’

De Filipijnse politie heeft de afgelopen zeven maanden duizenden vermoedelijke drugsdelinquenten gedood of laten doden. Mogelijk is dat een misdaad tegen de mensheid, zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

  • VOA (CC0) VOA (CC0)

In een gedetailleerd onderzoeksrapport beschrijft Amnesty hoe de politie op basis van zwarte lijsten huizen binnenvalt en ongewapende bewoners neerschiet, ook als ze zich over willen geven. In het proces-verbaal wordt vervolgens routinematig genoteerd dat de politie eerst beschoten werd. De agenten manipuleren bewijsmateriaal, rekruteren huurmoordenaars, bestelen de mensen die ze doden en vervalsen officiële processen-verbaal.

Overgave

Het rapport beschrijft onder meer het geval van Gener Rondina in Cebu, die smeekte voor zijn leven toen zijn huis omsingeld werd door de politie. Volgens getuigen negeerde de politie de boodschap dat de man zich wilde overgeven. Nadat hij op de grond moest gaan liggen, klonken geweerschoten en even later werd zijn lijk naar buiten gedragen.

‘Waarom zou je iemand neerschieten die zich heeft overgegeven?’

De vader van Gener, zelf 24 jaar lang politieman, zegt het anti-drugsbeleid van de regering-Duterte te steunen maar vindt dat het nu veel te ver gaat. ‘Waarom zou je iemand neerschieten die zich heeft overgegeven?’, zegt hij.

Het rapport beschrijft in detail 33 casussen waarbij in totaal 59 mensen gedood werden. Amnesty-onderzoekers spraken daarvoor met met 110 mensen verspreid over het land: ooggetuigen, familie van drugsdoden, drugsgebruikers, politieagenten en huurmoordenaars die betrokken zijn bij het antidrugsbeleid. De organisatie analyseerde ook documenten zoals processen-verbaal.

Armoede

Sinds president Duterte zeven maanden geleden aan de macht kwam, werden al meer dan 7.000 drugsdoden geteld, stelt Amnesty. De politie is volgens het rapport rechtstreeks verantwoordelijk voor de dood van 2.500 vermoedelijke drugsdelinquenten. De overige zijn toe te schrijven aan huurmoordenaars die op de loonlijst van de politie staan of andere onbekende gewapende individuen. Tussen 1 juli vorig jaar en eind januari vielen gemiddeld zo’n 34 doden per dag.

‘Mensen vermoorden is in de Filipijnen een ware business tegenwoordig.’

De organisatie spreekt van mogelijke misdaden tegen de mensheid. ‘Dit is geen oorlog tegen drugs zoals de autoriteiten het noemen, maar een oorlog tegen arme mensen’, zegt Tirana Hassan van Amnesty. ‘Mensen die op basis van zwak bewijsmateriaal verdacht worden van drugsgebruik of -verkoop worden in ruil voor geld een kopje kleiner gemaakt. Mensen vermoorden is in de Filipijnen een ware business tegenwoordig,’

‘Filipijnse politieagenten overtreden de wetten die ze verondersteld worden te handhaven. Ze slaan munt uit het doden van arme mensen die door de overheid juist geholpen zouden moeten worden. President Duterte beloofde bij zijn aantreden om de Filipijnse straten vrij van misdaad te maken, maar diezelfde straten zijn nu bezaaid met lijken die onwettig door de politie zijn gedood.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.